Теми статей
Обрати теми

Позначки у слайдах презентацій

Редакція БК
Відповідь на запитання

Позначки у слайдах презентацій

 

Шановні працівники «Б & K»! Я працюю в консалтинговій фірмі. Тому, крім Word, Excel та «1С», активно використовую програму PowerPoint. Запитання в мене таке. Під час презентації інколи потрібно звернути увагу аудиторії на той чи інший фрагмент слайда. Причому зробити це бажано, не перериваючи доповіді. Підкажіть, чи є у програмі PowerPoint інструменти для вирішення цього завдання? Наперед завдячую.

Сергій Ковальов, бухгалтер, м. Харків

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Так, зазначені інструменти у програмі PowerPoint є. Але спочатку скажемо кілька слів про власне проблему, як ми її собі уявляємо. Доповідь з використанням презентацій на PowerPoint має свої особливості. Головна з них полягає в тому, що в кожен момент часу слухачі бачать один окремо взятий слайд. Це якоюсь мірою знижує наочність, особливо в тих випадках, коли обговорюється матеріал, зображений на різних слайдах. Наприклад, у доповіді ми розглядаємо звіт про прибутки та збитки компанії. Нас цікавить динаміка загальних адміністративних витрат, тобто ми зафіксували увагу на цій цифрі та збираємося перейти до іншого слайда, де показано деталізований звіт для цього показника. У цей момент добре було б зробити позначку в тому місці основного звіту, про який далі йтиметься, і в такий спосіб зафіксувати історію обговорення питання. У певний момент ми закінчимо роботу з деталізованим слайдом і повернемося до звіту про прибутки та збитки. А там побачимо зроблені раніше позначки, які чітко покажуть, що ми вже обговорили, а які питання нами ще не порушено. Логіка та наочність викладення в цьому випадку тільки виграє. Тепер про те, як це зробити на практиці:

1) відкриваємо презентацію у програмі PowerPoint та перемикаємося на режим демонстрації (клавіша «F5»). Можна скористатися також комбінацією «Shift + F5», щоб розпочати демонстрацію з поточного слайда;

2) натискуємо на комбінацію клавіш «Ctrl + P». На екрані з’явиться невелика червона точка (рис. 1). Це означає, що ми включили режим позначок. Цей інструмент інколи називають «ручка»;

3) утримуючи натисненою ліву кнопку миші, обводимо або підкреслюємо текст на слайді, що становить інтерес для майбутнього обговорення. Приклад таких позначок показано на рис. 1. На ньому галочками позначено три показники таблиці, а також обведено значення коефіцієнтів фінансової автономії за 2008 — 2009 рр.

img 1

Тепер ми можемо продовжувати презентацію, але коли повернемося до цього слайда, позначки нагадають нам, про що вже йшлося.

Щоб завершити роботу з інструментом «ручка», потрібно скористатися комбінацією «Ctrl + H» (символ «H» набираємо на англійській клавіатурі).

Якщо ми вирішили видалити окремі позначки на слайді, виконуємо такі дії:

1) відкриваємо слайд із позначками;

2) натискуємо на комбінацію клавіш «Ctrl+E». Покажчик миші набуде форми гумки;

3) ставимо цей покажчик на позначку та клацаємо лівою кнопкою миші. PowerPoint видалить намальований нами елемент.

Щоб видалити всі позначки на слайді презентації, потрібно натиснути на клавішу «E» (на англійській розкладці клавіатури). Мова набору при цьому може бути будь-якою.

Важливо! Зроблені примітки можна зберегти у презентації у вигляді графічних елементів.

Після того як у режимі перегляду зроблено позначки, PowerPoint вважає, що презентацію було змінено. У цьому випадку при виході з режиму перегляду (клавіша «Esc») на екрані з’явиться вікно з пропозицією зберегти рукописні примітки. У цьому вікні натискуємо на кнопку «Сохранить», PowerPoint перетворить примітки на рисунки та повернеться до режиму роботи зі слайдами. Видалити примітки гумкою після такої операції не вдасться. Після збереження приміток з ними потрібно працювати як зі звичайними графічними елементами. Тому, щоб видалити збережену раніше примітку, виконуємо такі дії:

1) ставимо покажчик на границю примітки;

2) коли він набуде хрестоподібної форми, клацаємо лівою кнопкою миші. Навколо рисунка з’явиться прямокутна рамка;

3) натискуємо на клавішу «Del».

І на завершення ще одна порада щодо роботи з презентацією. Інколи після показу слайда потрібно зробити так, щоб увага аудиторії зосередилася на доповідачеві. У цей момент є сенс замість слайда показати чорне чи біле зображення. Для цього можна використовувати гарячі клавіші: «Ctrl+B» — показати чорний слайд, «Ctrl+W» — показати білий слайд.

 

Успішної роботи! Чекаю ваших листів, пропозицій та зауважень на bk@id.factor.ua, nictomkar@rambler.ru

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі