Теми статей
Обрати теми

Пошук та навігація у Word 2010

Редакція БК
Відповідь на запитання

Пошук та навігація у Word 2010

 

Вітаю всіх працівників «Б & K»! Я перейшов з Office 2003 на MS Office 2010 та зіткнувся з такою проблемою. Коли у програмі Word 2010 я натискую на комбінацію клавіш «Ctrl+F», на екрані з’являється спеціальна панель для пошуку тексту в документі. На цій панелі менше можливостей, ніж у стандартному вікні пошуку та заміни програми Word 2003. Оскільки я звик до відповідного інструменту Word 2003, для мене це дуже незручно. Підкажіть, як перенастроїти Word 2010, щоб вирішити цю проблему? Дякую.

Володимир Ковальов, бухгалтер, м. Харків

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Інструменти пошуку та заміни у програмі Word 2010 дійсно змінилися. При цьому, звичайно, збереглися й основні можливості попередньої версії програми. Тому перш ніж відповісти на поставлене запитання, пропоную розглянути ці відмінності докладніше.

 

Інструменти пошуку Word 2010

За пошук та заміну у програмі Word 2010 відповідає іконка «Найти». Вона знаходиться у групі «Редактирование» на стрічці «Главная» основного меню (рис. 1). Клацання по іконці розкриває меню з трьох пунктів. Два з них стосуються пошуку тексту в документі — це «Найти» та «Расширенный поиск» (рис. 1).

img 1

Інструмент «Найти» відкриває спеціальну панель із назвою «Навигация». Використовуючи цю панель, ви можете знайти всі входження заданого тексту, позначити їх у тілі документа кольором, швидко переходити від одного входження до іншого тощо. Однак жодних дій зі знайденими фрагментами виконати при цьому не можна! Наприклад, ви не можете через панель «Навигация» відшукати в тексті договору назву підприємства і далі присвоїти всім входженням напівжирне зображення. Крім того, працюючи з панеллю «Навигация», не можна використовувати при пошуку підстановлювальні знаки або шукати текст з урахуванням форматування, стилів тощо. Для вирішення таких завдань вам знадобиться інструмент «Расширенный поиск». Саме можливості розширеного пошуку Word 2010 і є точним аналогом вікна «Поиск и замена» програми Word 2003.

Поясню викладене на невеликому прикладі. Припустимо, що в тексті цієї статті я вирішив виділити всі входження тексту «Word 2010». Спочатку звернемося до панелі «Навигация». Виконуємо такі дії:

1) відкриваємо документ у програмі Word 2010;

2) натискуємо на комбінацію клавіш «Ctrl+F» (або викликаємо меню «Главная»), клацаємо по іконці «Найти» та вибираємо із запропонованого списку варіант «Найти». Відкриється панель «Навигация», зображена на рис. 2;

img 2

3) у полі для пошуку вводимо текст «Word 2010». Усі входження цього тексту буде виділено в документі жовтим фоном. Одне з них (поточне) підсвічуватиметься зеленим.

Тепер спробуємо змінити форматування для виділених фрагментів, наприклад задати колір символів:

1) клацаємо по пункту меню «Главная»;

2) у групі «Шрифт» клацаємо по іконці «Цвет текста». Колір виділених фрагментів не змінився.

Отже, інструмент «Навигация» виявлені входження тексту у блоки не виділяє. Обробити знайдені фрагменти, змінити їх форматування тощо не можна. Зате через панель «Навигация» зручно переходити від одного фрагмента до іншого. Для цього на панелі передбачено дві кнопки: «Предыдущий Результат поиска» та «Следующий Результат поиска». Крім того, на панелі «Навигация» можна змінити формат зображення результатів. Для цього застосовуються кнопки «Просмотр заголовков в документе», «Просмотр страниц документа» і «Просмотр результатов текущего поиска». У першому випадку в області навігації Word 2010 покаже тільки заголовки, для яких було виявлено входження шуканого тексту. У зображенні «Просмотр страниц документа» на панелі навігації залишаться сторінки, де є хоча б одне входження шуканого тексту. При використанні варіанта «Просмотр результатов текущего поиска» в області навігації можна побачити всі речення, де є шуканий текст. Клацаючи по будь-якому реченні в області «Навигация», можна швидко переміщатися фрагментами документа. Інакше кажучи, панель «Навигация» вдало доповнює режим читання функціями пошуку рядків у поточному документі. А от на обробку даних цей інструмент не розрахований.

Повернемося до того самого завдання, але тепер скористаємося інструментами розширеного пошуку. Виконуємо такі дії:

1) відкриваємо документ у програмі Word 2010;

2) викликаємо меню «Главная». У групі «Редактирование» клацаємо по іконці «Найти»;

3) із запропонованого списку вибираємо «Расширенный поиск» (рис. 1). Відкриється вікно «Найти и заменить», як на рис. 3;

img 3

4) переходимо на закладку «Найти»;

5) у полі «Найти:» вводимо текст «Word 2010»;

6) клацаємо по кнопці «Найти в», відкриється меню з двох пунктів (рис. 3);

7) вибираємо варіант «Основной документ». Усі словосполучення «Word 2010» буде виділено в один незв’язаний блок;

8) переходимо до меню «Главная»;

9) у групі «Шрифт» клацаємо по іконці «Цвет текста». Колір виділених фрагментів зміниться.

Таким чином, головна відмінність розширеного пошуку від панелі «Навигация» полягає в тому, що він дозволяє об’єднати результат у блок, а потім обробити цей результат засобами MS Word. Крім того, у вікні «Найти и заменить» можна шукати з урахуванням форматування, підстановлювальних знаків, знаходити тексти певного стилю, використовувати спеціальні символи тощо. Як бачите, вікно «Найти и заменить» містить більше можливостей для обробки документів, ніж панель «Навигация». Не дивно, що на практиці розширеним пошуком користуються частіше.

 

Як швидко викликати розширений пошук

Із незрозумілої причини у стандартних настройках Word 2010 поєднання клавіш «Ctrl+F» закріплено за інструментом «Найти», хоча він не тільки менш функціональний, але й застосовується на практиці рідше. До того ж зміна звичного поєднання викликає незручності в тих, хто звик працювати з пошуком у програмі Word 2003. Вирішити проблему можна по-різному. Ось два прості прийоми, як це зробити.

Спосіб 1. Перепризначаємо поєднання клавіш. Для цього виконуємо такі дії:

1) викликаємо Word 2010, клацаємо по кнопці «Файл» та вибираємо пункт «Параметры». Відкриється вікно, як на рис. 4;

img 4

2) у цьому вікні переходимо на закладку «Настройка ленты»;

3) праворуч від напису «Сочетания клавиш:» знаходимо кнопку «Настройка…». Клацаємо по ній лівою кнопкою миші. Відкриється вікно «Настройка клавиатуры» (рис. 5);

img 5

4) у списку «Категории:» вибираємо елемент «Вкладка «Главная»»;

5) у списку «Команды» знаходимо та виділяємо елемент «EditFind»;

6) клацаємо лівою кнопкою миші у віконці «Новое сочетание клавиш:»;

7) натискуємо на «Ctrl+F»;

8) у вікні «Настройка клавиатуры» послідовно натискуємо на кнопку «Назначить», а потім — «Закрыть».

Усе, клавіші перепризначено. Тепер у разі натиснення на комбінацію «Ctrl+F» з’являтиметься вікно «Поиск и замена», як це було у програмі MS Office 2003.

Спосіб 2. Дозволяє подолати проблему без перепризначення гарячих клавіш, а саме:

1) викликаємо Word 2010, завантажуємо документ і натискуємо на «Ctrl+H» (інструмент «Заменить»). Відкриється вікно «Найти и заменить», але в ньому активною буде закладка «Заменить»;

2) натискуємо на комбінацію клавіш «Ctrl+PgUp». Тепер активною стане закладка «Найти». Таким чином, послідовність «Ctrl+H», «Ctrl+PgUp» викликає вікно розширеного пошуку у програмі Word 2010 без будь-якого перепризначення гарячих клавіш.

 

Успішної роботи! Чекаю ваших листів, пропозицій та зауважень на bk@id.factor.ua , nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі