Теми статей
Обрати теми

Word 2010: змінюємо відступ усередині стилю

Редакція БК
Відповідь на запитання

Word 2010: змінюємо відступ усередині стилю

 

Шановні працівники «Б & К»! У мене запитання щодо роботи з MS Word. При написанні звітів у цій програмі я користуюся стилями. Проблема виникає при оформленні заголовків, переліків тощо. Наприклад, у стилі для переліків зазначено відступ між абзацами. Я застосовую цей стиль. Але тоді відступ працюватиме для всіх рядків цього стилю! А мені потрібно зробити так, щоб відступ застосовувався лише до першого рядка між переліком та основним текстом, а всередині переліку всі рядки йшли без відступу. Підкажіть, як вирішити проблему? Наперед завдячую.

Андрій Висотченко, аудитор, м. Харків

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Стилі — один із найзручніших та найшвидших способів форматування текстових документів. Про роботу з цим чудовим інструментом ми не раз писали на сторінках нашого видання, наприклад у «Б & К», 2007, № 5, 6. Однак, як і скрізь, у використанні стилів є свої маленькі секрети. Один із них якраз і стосується інтервалів. Але спочатку стисло про власне завдання.

Як приклад я вибрав фрагмент тексту, зображений на рис. 1. У ньому перші два речення оформлено стилем «ОснТекст». Далі йде перелік, якому я присвоїв стиль «Num». Останнє речення в тексті (після переліку) теж оформлено у стилі «ОснТекст».

img 1

У параметрах стилю «ОснТекст» інтервал до та після абзацу дорівнює «0», міжрядковий інтервал зазначено як «1,15». Ці параметри продиктовано вимогами до основного документа. Їх ми змінювати не можемо.

У стилі «Num» інтервал перед абзацом дорівнює «10 пт», інтервал після абзацу — теж «10 пт». Ці параметри було вибрано так, щоб між основним текстом і переліком залишити невеликий проміжок (тоді документ має значно кращий вигляд). Однак на практиці цього не сталося. Інтервали розміром «10 пт» Word поставив між усіма рядками в переліку, і в результаті зовнішній вигляд документа дуже постраждав. Щоб виправити ситуацію, нам потрібно зробити так, щоб відступи до і після абзацу «працювали» тільки один раз — для першого та останнього рядка переліку, а всередині стилю «Num» Word ці параметри б ігнорував. Усе, що для цього потрібно, — відкоригувати параметри стилю «Num». При роботі з Word 2010 виконуємо такі дії:

1. Відкриваємо документ, викликаємо меню «Главная», у групі команд «Стили» клацаємо по кнопці «Стили» (рис. 2). Відкриється список стилів, фрагмент якого показано на рис. 3.

img 2

 

img 3

2. У документі клацаємо лівою кнопкою всередині тексту з переліком. У списку стилів активним стане елемент «Num».

3. Клацаємо по цьому стилю правою кнопкою миші, з контекстного меню вибираємо «Изменить…» (рис. 4). Відкриється вікно «Изменение стиля» (рис. 5).

img 4

 

img 5

4. У цьому вікні натискуємо на кнопку «Формат».

5. Із запропонованого меню вибираємо пункт «Абзац» (рис. 5). Відкриється однойменне вікно для визначення параметрів абзацу (рис. 6).

img 6

6. У цьому вікні переходимо на закладку «Отступы и интервалы» (вона активна за умовчанням).

7. У групі параметрів «Интервал» уключаємо прапорець «Не добавлять интервал между абзацами одного стиля» (рис. 6).

8. У вікні «Абзац» натискуємо на «ОК».

9. У вікні «Изменение стиля» натискуємо на «ОК».

Готово. Тепер усередині переліку текст оформлено без інтервалів між абзацами. Водночас між текстом і переліком є добре помітний відступ.

Для тих, хто працює з Word 2003.

Тут майже нічого не змінюється. Вікна для визначення параметрів стилю та абзацу в цих програм практично однакові. Відрізняється лише меню. Щоб відкрити список стилів у Word 2003, виконайте такі дії:

— клацніть по меню «Формат»;

— із запропонованого списку виберіть команду «Стили и форматирование». Відкриється область завдань, що містить список стилів документа. А далі виконайте настроювання стилю, як це було описано для програми Word 2010.

 

Успішної роботи! Чекаю ваших листів, пропозицій та зауважень на bk@id.factor.ua , nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі