Теми статей
Обрати теми

Нова версія «1С:Бухгалтерії 8» (реліз 1.2.7)

Редакція БК
Стаття

Нова версія «1С:Бухгалтерії 8» (реліз 1.2.7)

 

На початку місяця фірма «1С» випустила низку оновлень для своїх програмних продуктів. Сьогодні розглянемо пакет оновлень для однієї з найпопулярніших програм ведення обліку на теренах України — як ви вже здогадалися, мова піде про «1С:Бухгалтерію 8».

Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Як ви пам’ятаєте, програми для ведення обліку від фірми «1С» складаються з Платформи та Конфігурації. Платформа — основа, на якій працюють програми (конфігурації) від фірми «1С». Під Конфігурацією розуміють програму, з якою працюють кінцеві користувачі.

У статті йдеться про вихід оновлення (релізу) для конкретної Конфігурації, а саме «1С:Бухгалтерії 8». Реліз 1.2.7 установлюється на платформу «1С:Підприємство 8.2» не нижче 2.15. Таким чином, для виконання оновлень ви маєте перевірити версію Платформи. Як це зробити? Запустіть «1С:Бухгалтерію 8» у робочому режимі та натисніть на кнопку img 1. Перед вами з’явиться вікно, як на рис. 1. У ньому ви можете побачити не лише версію Платформи, а й реліз Конфігурації.

img 2

Важливо! Оновлювати релізи Конфігурації потрібно послідовно. Тому якщо у вас у вікні «О программе», наприклад, зазначено реліз Конфігурації 1.2.5, вам потрібно спочатку оновитися до релізу 1.2.6, і лише потім — до релізу 1.2.7.

 

Оновлення Платформи

На рис. 1 можна побачити, що у мене Платформа старої версії (8.2.12.92). У цьому випадку, перш ніж розпочати оновлення Конфігурації, я маю відновити Платформу. Докладно про те, як це зробити, ми вже писали у «Б & К», 2011, № 1 — 2. Тому лише стисло пригадаємо послідовність дій:

1. Створити резервну копію інформаційної бази (у Конфігураторі меню «Администрирование → Выгрузить информационную базу»). У такий спосіб ви захистите свої дані від втрати чи пошкодження. Так само, про всяк випадок, необхідно зробити копії Конфігурації (меню «Конфигурация → Сохранить конфигурацию в файл» — збережений файл матиме розширення «cf») та всіх наявних зовнішніх звітів і обробок.

2. Запустити Конфігуратор попередньої версії платформи «1С:Підприємство 8». У разі якщо Конфігурація, що редагується, відрізняється від конфігурації бази даних, — відновити конфігурацію бази даних.

3. Для виключення можливих помилок при перетворенні здійсніть тестування та виправлення інформаційної бази (меню «Администрирование → Тестирование и исправление»).

4. Завершити роботу Конфігуратора попередньої версії «1С:Підприємства 8».

5. Запустити Конфігуратор нової версії платформи «1С:Підприємство 8.2». Якщо інформаційна база відсутня у списку інформаційних баз — виконати додавання існуючої інформаційної бази.

6. Відкрити інформаційну базу в режимі Конфігуратора. На пропозицію виконати перетворення інформаційної бази дати ствердну відповідь. Після повідомлення про успішне перетворення програма продовжить роботу.

 

Як оновити Конфігурацію

Перед оновленням Конфігурації створіть резервну копію бази даних. Після цього в Конфігураторі натисніть на пункт меню «Конфигурация → Поддержка → Обновить конфигурацию». Далі вам тільки залишиться виконувати підказки помічника.

 

Що з’явилося в новому релізі

У документі «Оприходование товаров» автоматизовано нарахування доходів і витрат на придбання в податковому обліку. Документ може нараховувати доходи в податковому обліку, а також визначати податкову собівартість оприбуткованих запасів залежно від господарської операції, що відображається в документі. Доходи в податковому обліку нараховуються, якщо в документі було зазначено рахунок доходів 7-го класу рахунків. Якщо ж зазначити інший рахунок, наприклад 00 або 46, доходи в податковому обліку не нараховуються.

Податкова собівартість нараховується в разі, якщо в документі встановлено прапорець «Признавать затраты в НУ». У будь-якому разі в табличній частині документа заповнюється реквізит «Сумма НУ» — вартість оприбуткованих запасів (рис. 2). Виходячи з неї визначаються сума доходів у податковому обліку та податкова собівартість запасів.

img 3

Було доопрацьовано стандартні бухгалтерські звіти — так, з’явилася можливість групування та відбору контрагентів за схемами оподаткування і на рахунках взаєморозрахунків з контрагентами. Завдяки цьому доопрацюванню користувачі зможуть відібрати контрагентів — платників єдиного податку для перевірки правильності заповнення додатка ОК до декларації з податку на прибуток.

У новому релізі більше не застосовується окремий розрахунок бази для утримання ПДФО за ставкою 17 % відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо впорядкування податкового декларування» від 24.04.2012 р. № 4661-VI. Якщо ви раніше використовували цей варіант розрахунку, зайдіть до меню «Справка → Дополнения к описанию» і натисніть на кнопку «Вывести описание обновлений», знайдіть опис релізу 1.2.7, у розділі «Отражение в учете больничных и ЕСВ с больничных» натисніть на посилання «Варианты алгоритмов расчета зарплаты» і змініть алгоритм.

У документі «Начисление зарплаты работникам организаций» розробники додали можливість використання резерву відпусток при формуванні проводок щодо відображення нарахування відпускних та ЄСВ ФОП. Для реалізації цієї можливості в обліковій політиці підприємства щодо персоналу має стояти прапорець у колонці «Использование резерва отпусков» (рис. 3).

img 4

При нарахуванні відпускних за рахунок резерву не контролюються наявність і сума нарахованого раніше резерву. Щоб сума нарахувань за рахунок резерву не перевищувала суму резерву, можна встановити коефіцієнт використання резерву. У цьому випадку в межах коефіцієнта відпускні нараховуватимуться за рахунок резерву, понад коефіцієнт нараховуватимуться витрати.

Відповідно до листа Мінфіну від 06.09.2011 р. № 31-08410-07-25/21750 оплата працівникам перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок підприємства відображається в бухгалтерському обліку по Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності». У податковому обліку такі лікарняні та сума ЄСВ з оплати лікарняних мають відображатися в рядку 06.4.39 податкової декларації. Тому перевірте, щоб для виду розрахунку «Начисление оплаты больничных за счет предприятия» на закладці «Основное» в реквізиті «Отражение в бухучете» було вибрано застережений спосіб відображення «Отражение больничных за счет предприятия» (рис. 4).

img 5

У документі «Справка о доходах» змінено друковану форму. Крім того, користувачі тепер мають можливість настроїти склад і порядок дотримання колонок у друкованій формі.

Вирішено проблему з відображенням у Додатку ОК витрат на придбання товарів, послуг у контрагентів — платників єдиного податку, які відображено в базі документом «Авансовый отчет».

Важливо! Потрібно перепровести всі документи «Авансовый отчет» (що містять інформацію про закупівлі товарів або відображення витрат від контрагентів — платників єдиного податку) за період з 01.01.2012 р. або сформувати обороти на позабалансовому рахунку «ОК» уручну.

Ще одне корисне нововведення — у документі «Регистрация входящего налогового документа» додано можливість заповнення Додатка 8 (скарги-заяви на постачальника, який відмовився надати податкову накладну або порушив порядок її заповнення/реєстрації в ЄРПН).

img 6

 

Сьогодні ми тільки стисло висвітлили нововведення релізу 1.2.7, а докладніше роботу з нововведеннями на практичних прикладах розглянемо в наступних випусках видання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі