Теми статей
Обрати теми

Поворот сторінок у LibreOffice Writer

Редакція БК
Стаття

Поворот сторінок у LibreOffice Writer

 

img 1

Цю статтю я почну з фрагмента одного з листів від наших колег із дружньої редакції: «Добридень! Недавно перейшли на роботу з пакетом OpenOffice. В основному все влаштовує. Але, як завжди, не обійшлося й без проблем. У зв’язку з цим є таке запитання. До текстового документа (програма Writer) потрібно вставити широку таблицю, що друкуватиметься на аркушах альбомного формату. Підкажіть, як у програмі Writer зробити так, щоб таблицю надрукувати на аркушах з альбомною орієнтацією і при цьому решта сторінок (до та після таблиці) залишилася у книжковій орієнтації?». До речі, саме таке запитання щодо роботи з OpenOffice надійшло й від декількох наших постійних читачів. Отже, проблема, здається, актуальна, тому ми вирішили присвятити їй окрему статтю.

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Насамперед визначимося з інструментом. Якщо згадувати програмне забезпечення, що вільно поширюється, то сьогодні найпопулярнішим офісним прикладним рішенням є пакет LibreOffice. По суті, це аналог добре знайомого OpenOffice, але з доопрацюваннями та поліпшеннями. Тому я й використовуватиму LibreOffice при відповіді на запитання наших читачів. Нагадаю, що за обробку текстів у LibreOffice відповідає програма LibreOffice Writer. За своїми можливостями вона близька до MS Word, але є свої нюанси. Один з них — це робота зі стилями сторінок. Чомусь саме тут виникає більшість запитань від користувачів LibreOffice. Щоб зняти проблему раз і назавжди, пропоную розібратися в цьому питанні ґрунтовно, а спочатку пригадаємо — що таке стиль та які різновиди стилів бувають у програмі Writer.

 

Різновиди стилів у програмі Writer

Стиль — це поіменний набір параметрів форматування. Замість того, щоб кожного разу клацати по іконках на панелі інструментів та форматувати текст «уручну», ви створюєте свій стиль, даєте йому ім’я, потім для цього стилю визначаєте всі параметри форматування: шрифт, характеристики абзаців, їх положення на сторінці тощо. Причому робите ви це один раз при створенні стилю. Коли стиль готовий, ви можете призначити його будь-якій сторінці чи фрагменту документа.

Переваги роботи зі стилями очевидні. Форматувати документ за їх допомогою швидше та зручніше. Використовуючи стилі, можна за лічені хвилини переформатувати значний за обсягом документ, тоді як робота без використання стилів забере багато сил і дорогоцінного часу. Нарешті, за допомогою стилів можна зібрати зміст, список ілюстрацій тощо.

За способом створення у програмі Writer бувають вбудовані стилі та стилі користувача. Перша категорія, написана розробниками Writer, є складовою частиною цієї програми. Призначені для користувача стилі ви створюєте самостійно.

Що стосується функціонального призначення, то у процесорі Writer розрізняють стилі абзаців, символів, врізок, сторінок та стилі списків. Більшість цих понять знайомі користувачам програми MS Word, крім двох позицій — це стилі врізок і стилі сторінок. Врізки нам поки що не потрібні. А у стилях сторінок саме й криється відповідь на запитання наших читачів.

Справа в тому, що у програмі Word (а саме з нею знайомі більшість тих, хто переходить на LibreOffice) визначення параметрів сторінок виділено до окремого пункту меню. У ньому, крім усього іншого, можна задати й орієнтацію сторінки. Причому діяти цей параметр може на весь документ або на його окрему частину — так званий розділ.

У програмі Writer усе інакше. Тут теж є меню «Формат → Страница…», де можна вказати параметри сторінок, у тому числі й спосіб їх орієнтації. Проблема в іншому: зміна орієнтації через меню «Формат» діє на весь документ. Обмежити зону дії якоюсь частиною документа (як це зроблено у Word) тут не можна. Саме ця обставина і спричинила певні труднощі для користувачів програми Writer.

Насправді все дуже просто: можливість зміни орієнтації сторінок розробники Writer віднесли до розряду завдань роботи зі стилями. Саме у стилях програми Writer можна (і потрібно!) вказувати логіку зміни параметрів сторінки в різних частинах одного документа.

Поясню викладене на такому прикладі. Припустимо, що у програмі Word ви вирішили створити документ зі сторінками альбомної та книжкової орієнтації. Для цього вам буде потрібно:

1) створити кілька розділів;

2) для кожного розділу вказати індивідуальні настройки сторінки.

У програмі Writer для цієї мети вам доведеться:

1) задіяти принаймні два стилі. Один — для сторінок з книжковою орієнтацією, другий — для сторінок з альбомною орієнтацією;

2) вставити розриви в тих місцях документа, де має статися зміна орієнтації сторінки (тобто розбити документ на фрагменти);

3) кожному фрагменту призначити відповідний стиль.

Отже, основна відмінність в управлінні сторінками між MS Word та Writer полягає в тому, що у Writer немає поняття розділу документа, а вся логіка управління сторінками знаходиться в параметрах стилю. На мій погляд, таке рішення є цілком логічним. Хоча це справа звички й особистих уподобань. Однак час перейти до конкретного прикладу і попрацювати зі стилями сторінок на практиці.

 

Робота зі стилями сторінок у програмі Writer

Повернемося до вихідного завдання. Зараз ми створимо текстовий документ, в якому будуть сторінки як у книжковому, так і в альбомному форматі. Для цього виконуємо такі дії:

1. Викликаємо програму Writer, у ній створюємо новий документ (комбінація клавіш «Ctrl+N») та заповнюємо його текстом.

2. Натискуємо на клавішу «F11» — відкриється вікно «Стили и форматирование» (рис. 1).

img 2

3. Клацаємо лівою кнопкою по іконці стилів сторінок (рис. 1). Відкриється список доступних стилів оформлення сторінки. Зверніть увагу, що зараз сторінки нашого документа оформлено у стилі «Обычный». Цей стиль діє за умовчанням. Він передбачає форматування сторінок у стандартному форматі: розмір аркуша «A4», книжкова орієнтація сторінки.

4. У списку стилів знаходимо варіант для аркуша розміром «A4» в альбомному форматі. У моїй версії програми такого стилю не знайшлося, тож доведеться створювати власний стиль.

5. Клацаємо правою кнопкою миші по порожній області у вікні «Стили и форматирование». Відкриється контекстне меню з єдиного пункту «Создать...» (рис. 1).

6. Клацаємо на цьому пункті правою кнопкою миші. Відкриється вікно «Стиль страницы», зображене на рис. 2.

img 3

7. У цьому вікні переходимо на закладку «Управление» та вводимо назву стилю. У прикладі на рис. 2 це стиль «MyPage».

8. Переходимо на закладку «Страница». Перемикач «Ориентация» ставимо в положення «Альбомная» (рис. 3).

img 4

9. У вікні «Стиль страницы» натискуємо на «ОК» — зберігаємо стиль «MyPage».

Тепер наше завдання — указати програмі Writer, в який момент має відбутися зміна стилю. Для цього виконуємо такі дії:

1. Ставимо покажчик миші в тому місці документа, де потрібно змінити орієнтацію сторінки.

2. Викликаємо меню «Вставка → Разрыв…». З’явиться вікно «Вставить разрыв», як на рис. 4.

img 5

3. У цьому вікні ставимо перемикач «Тип» в положення «Разрыв страницы» та клацаємо по списку «Стиль». З’явиться список доступних стилів для форматування сторінок.

4. Із цього списку вибираємо «MyPage».

5. У вікні «Вставить разрыв» (рис. 4) натискуємо на «ОК». У документі Writer з’явилася нова сторінка в альбомному форматі.

Заповнюємо кілька сторінок з альбомною орієнтацією текстовим або табличним матеріалом. А в той момент, коли потрібно продовжити документ із книжковою орієнтацією сторінок, виконуємо такі дії:

1. Викликаємо меню «Вставка → Разрыв…». З’явиться вікно, як на рис. 4.

2. У ньому ставимо перемикач в положення «Разрыв страницы», клацаємо по списку «Стиль».

3. Із запропонованого списку стилів вибираємо «Обычный».

4. У вікні «Вставить разрыв» (рис. 4) натискуємо на «ОК». Із поточної позиції документа сторінки знову набудуть книжкового формату. Зберігаємо документ, він нам ще знадобиться.

Важливо! При зміні стилю Writer дозволяє змінити номер сторінки (рис. 4). Це може знадобитися, якщо документ складається з окремих розділів з автономною нумерацією.

Щоб краще зрозуміти логіку зміни стилів сторінок у програмі Writer, пропоную поекспериментувати з нашим документом. Для цього повертаємося на початок тексту (комбінація клавіш «Ctrl+Home»). Тут сторінку оформлено у стилі «Обычный». Заповнюємо її текстом. Як тільки він вийде за межі сторінки, Writer додасть новий аркуш. Стиль цього аркуша теж буде «Обычный». Така сама картина відбудеться і при роботі зі сторінками в альбомній орієнтації: нові аркуші, що додаються, буде оформлено у стилі «MyPage». Причина такої поведінки криється в параметрі «Следующий стиль», який ми вказали на закладці «Управление» (рис. 2).

Порада Працюючи зі стилями сторінок, стежте за параметром «Следующий стиль» на закладці «Управление». Як правило, тут має стояти ім’я поточного стилю, тобто того, який ви створюєте чи редагуєте.

Узагалі кажучи, сфера застосування параметра «Следующий стиль» є досить обмеженою. Справа в тому, що він спрацьовує кожного разу при виникненні події типу «перехід сторінки». Щоб переконатися в цьому, виконайте такі дії:

1. Завантажте файл із попереднього прикладу.

2. Натисніть на клавішу «F11» — відкриється вікно «Стили и форматирование» (рис. 2).

3. Виберіть стиль «MyPage», на закладці «Управление» у параметрі «Следующий стиль» зазначте «Обычный».

4. Відкрийте вікно для стилю «Обычный» та в параметрі «Следующий стиль» введіть «MyPage».

5. Додайте до документа довільний текст так, щоб він займав кілька сторінок.

Важливо! Зверніть увагу, що тепер при наборі тексту Writer змінює орієнтацію кожної новостворюваної сторінки.

Виникає запитання: де можна використовувати параметр «Следующий стиль» на практиці? Зазвичай для оформлення титульного аркуша або фрагмента документа, який гарантовано займає одну сторінку.

І останнє. Будь-які модифікації зі стилями оформлення сторінок застосовуються лише до поточного документа (з яким ви працюєте). Щоб зміни стосувалися всіх документів, потрібно помістити зміни до спеціального шаблона і зробити його шаблоном за умовчанням. Для цього виконайте такі дії:

1. Візьміть за основу документ з усіма потрібними стилями. Видаліть із нього текст.

2. Виконайте команду «Файл → Шаблоны → Сохранить…». Writer покаже вікно «Шаблоны», як на рис. 5.

img 6

3. У цьому вікні введіть назву шаблона та вкажіть його категорію. У прикладі на рис. 5 — це шаблон «MyDoc», категорія «Мои шаблоны».

4. У вікні «Шаблоны» натисніть на «ОК».

Шаблон створено. Залишається зробити його шаблоном за умовчанням. Для цього виконуємо такі дії:

1. Викликаємо меню «Файл → Шаблоны →  Управление…». Відкриється вікно «Управление шаблонами», зображене на рис. 6. У лівій частині цього вікна є список доступних шаблонів.

2. Знаходимо в цьому списку шаблон «MyDoc», виділяємо його.

3. Клацаємо по кнопці «Команды». Відкриється меню із семи пунктів.

4. У цьому меню вибираємо варіант «Сделать шаблоном по умолчанию».

img 7

У принципі з поставленим завданням ми впоралися, документ зі змішаною орієнтацією сторінок створили. Єдине, що хотілося б додати, — це ще один приклад. Він стосується створення поширеної структури документа, де зосереджено сторінки різних стилів. І хоча ця схема не є «панацеєю про всі випадки життя», на практиці вона може стати у пригоді.

Отже, ми хочемо створити документ, в якому є такі елементи:

— першу сторінку оформлено у книжковій орієнтації, її поля та колонтитули унікальні, відрізняються від основного документа; крім того, на першій сторінці не зазначено її номер;

— далі йдуть кілька сторінок основного документа з книжковою орієнтацією;

— починаючи з певного місця, у документі розташовано сторінки з альбомною орієнтацією;

— після них до кінця документа йдуть сторінки з книжковою орієнтацією;

— у всіх сторінок у документі наскрізна нумерація.

Ось приблизна послідовність дій зі створення такого документа:

1. Відкриваємо Writer, натискуємо на «Ctrl+N» (створюємо документ).

2. Відкриваємо вікно «Стили и форматирование» (клавіша «F11»).

3. Натискуємо на значок «Стили страницы». З’явиться список доступних стилів (як на рис. 1).

4. Двічі клацаємо мишею по елементу «Первая страница». Цим ми присвоїли цей стиль початковій сторінці нашого документа. Тепер змінимо параметри цього стилю.

5. Клацаємо правою кнопкою миші по стилю «Первая страница». Відкриється контекстне меню із двох пунктів: «Создать…» та «Изменить…».

6. Із цього меню вибираємо «Изменить…». Відкриється вікно «Стиль страницы», як на рис. 2.

7. У цьому вікні переходимо на закладку «Управление».

8. Для параметра «Следующий стиль» вибираємо значення «Обычный» (установлено за умовчанням). Тепер при переході на другу сторінку вона матиме стиль «Обычный».

9. Переходимо на закладку «Страница». Тут установлюємо параметри полів, колонтитулів тощо для першої сторінки документа (якщо це потрібно). Зазвичай тут прийнято збільшити ліве поле для палітурки, верхнє поле — для зміщення назви документа тощо.

10. Ставимо покажчик на кінець першої сторінки, викликаємо команду «Вставка → Разрыв…» (починаємо нову сторінку документа). Відкриється вікно «Вставить разрыв», як на рис. 4.

11. У цьому вікні вводимо ім’я наступного стилю «Обычный».

12. У вікні «Вставить разрыв» натискуємо на «ОК».

13. Відкриваємо вікно «Стили и форматирование», клацаємо правою кнопкою по стилю «Обычный». Відкриється контекстне меню для роботи зі стилем.

14. Із цього меню вибираємо «Изменить…». Відкриється вікно «Стиль страницы», як на рис. 2.

15. У цьому вікні переходимо на закладку «Управление», установлюємо параметр «Следующий стиль» у положення «Обычный». Тепер, починаючи з другої сторінки документа, стиль автоматично не перемикатиметься.

16. Послідовно проходимо по закладках «Верхний колонтитул» і «Нижний колонтитул». Тут ми включаємо прапорці «Включить верхний колонтитул» та «Включить нижний колонтитул» (рис. 7). У документі з’являться колонтитули.

img 8

У колонтитули я збираюся поставити номери сторінок та назви розділів (заголовки). Спочатку розберемося із заголовками. Їх я пропоную виділяти вбудованими стилями на кшталт «Заголовок 1», «Заголовок 2» тощо. Тому відразу відкоригуємо параметри цих стилів. Для цього виконуємо такі дії:

1. Клавішею «F11» відкриваємо вікно «Стили и форматирование».

2. Переходимо на закладку роботи зі стилями абзаців.

3. Виділяємо стиль «Заголовок 1».

4. Клацаємо по цьому стилю правою кнопкою миші, з контекстного меню вибираємо «Изменить…». Відкриється вікно «Стиль абзаца» для елемента «Заголовок 1».

5. У цьому вікні переходимо на закладку «На странице» та включаємо прапорець «Добавить разрыв».

6. Тут же включаємо прапорець «Со стилем страницы», клацаємо по значку випадного списку та вибираємо варіант «Обычный».

7. У вікні настройок параметрів стилю натискуємо на «ОК». Тепер усі назви розділів у стилі «Заголовок 1» починатимуться з нової сторінки.

8. За аналогією з «Заголовок 1» коригуємо інші стилі для заголовків документа.

Настав час розібратися з колонтитулами та нумерацією сторінок. Тут є один нюанс. Ми вирішили, що заголовки в документі буде відформатовано стилями «Заголовок 1», «Заголовок 2» тощо. Причому стиль «Заголовок 1» ми присвоїмо розділам верхнього рівня. Зазвичай таким розділом є глава. Назви глав я хочу показати в області верхнього колонтитулу на кожній сторінці документа. Спосіб вирішення такого завдання є. Але щоб він запрацював, потрібно в основному тексті додати хоча б один елемент у стилі «Заголовок 1». Із цього ми й почнемо.

1. Клацаємо лівою кнопкою по сторінці основного документа (її оформлено у стилі «Обычный»). Друкуємо текст заголовка. Поки це може бути все, що завгодно, наприклад «Глава 1».

2. Комбінацією клавіш «F11» відкриваємо список доступних стилів (вікно «Стили и форматирование»).

3. У цьому вікні клацаємо по кнопці «Стили абзаца». Відкриється список доступних стилів.

4. Із запропонованого списку подвійним клацанням вибираємо «Заголовок 1».

Текст «Глава 1» набув стилю «Заголовок 1». Можна переходити до оформлення колонтитулів.

1. Клацаємо лівою кнопкою по області нижнього колонтитулу на основній сторінці документа.

2. Викликаємо команду «Вставка → Поля → Номер страницы». В області колонтитулу з’явиться номер сторінки.

3. Інструментами форматування (або клавішею «Tab») вирівнюємо номер сторінки по центру або по правому краю області колонтитулів.

4. Клацаємо лівою кнопкою по області верхнього колонтитулу — сюди ми вставимо назву глави (або розділу верхнього рівня).

5. Натискуємо на комбінацію клавіш «Ctrl+F2», відкриється вікно зі списком полів (рис. 8).

img 9

6. У ньому переходимо на закладку «Документ». У списку «Тип поля» вибираємо «Глава», у списку «Формат» — «Название главы», а в полі «Уровень» ставимо значення «1».

7. Натискуємо на кнопку «Вставить». В області верхнього колонтитулу з’явиться текст «Глава 1». Це сталося тому, що в нашому документі вже є фрагмент, оформлений у стилі «Заголовок 1». Як тільки ми додамо ще один заголовок у цьому стилі, Writer почне його з нової сторінки, а текст із назвою глави помістить до області верхнього колонтитулу.

8. Інструментами форматування вирівнюємо назву глави по лівому боку колонтитулу.

9. Залишаючись в області колонтитулу, викликаємо меню «Формат → Абзац…»: відкриється вікно для форматування абзаців.

10. У цьому вікні переходимо на закладку «Обрамление» і встановлюємо для тексту в колонтитулі типу підкреслення знизу.

11. У вікні форматування абзаців натискуємо на «ОК». У результаті назву глави в колонтитулі буде відокремлено від основного тексту тонкою безперервною лінією.

12. Виділяємо в колонтитулі назву глави. За допомогою інструментів форматування встановлюємо шрифт розміром «8пт», гарнітуру «Arial» (або інші параметри на свій розсуд).

Основний документ готовий. Переходимо до сторінок з альбомною орієнтацією. Почнемо зі стилю.

1. Клавішею «F11» відкриваємо вікно «Стили и форматирование».

2. Клацаємо по кнопці «Стили страниц».

3. Клацаємо правою кнопкою по вільній зоні вікна зі списком стилів.

4. Із контекстного меню вибираємо «Создать». Відкриється вікно для створення власного стилю сторінки.

5. У цьому вікні створюємо стиль «MyPage» для сторінок з альбомною орієнтацією (робити це ми вже вміємо). Для цих сторінок указуємо потрібні параметри форматування, орієнтація аркуша має бути «Альбомная». Стиль наступного абзацу — «MyPage».

6. Викликаємо меню «Вставка → Разрыв…», відкриється вікно «Вставить разрыв», як на рис. 4.

7. У ньому перемикач «Тип» ставимо в положення «Разрыв страницы».

8. Клацаємо по списку «Стиль» та вибираємо «MyPage».

9. У вікні «Разрыв страницы» натискуємо на «ОК». У документі з’явиться сторінка в альбомному форматі.

За правилами етикету на сторінках з альбомною орієнтацією теж потрібні колонтитули та номери сторінок. Але тут виникне проблема. Справа в тому, що програма Writer (як, утім, і MS Word) вставляє колонтитули у верхній та нижній частині сторінки. Для документів, де всі аркуші мають альбомний формат, це нормально. Але якщо одні сторінки оформлено у книжковому форматі, а решта — в альбомному, то при зшиванні документа останні «ляжуть» з поворотом на 90 градусів, і тоді верхній та нижній колонтитули виявляться з боків друкованого аркуша. Щоб уникнути такої ситуації, колонтитули на аркушах з альбомною орієнтацією доведеться створювати вручну. Для цього у програмі Writer зручно використовувати так звані врізки, причому нам знадобляться дві врізки — ліворуч і праворуч від основного тексту. Після повороту сторінки ці врізки відіграватимуть роль верхнього та нижнього колонтитулів. Заглиблюватися в особливості роботи з врізками ми зараз не будемо, а просто застосуємо їх на практиці, причому виконаємо всі дії для однієї врізки, де має розташовуватися номер сторінки. Створення врізки з назвою глави, вважаю, вже не викличе труднощів. Виконуємо такі дії:

1. Стаємо на сторінку з альбомною орієнтацією, викликаємо меню «Вставка → Врезка…». Відкриється вікно «Врезка», в якому просто натискуємо на «ОК». На аркуші з’явиться невеликий прямокутник. Це й є врізка. На сторонах цього прямокутника будуть видні маркери зеленого кольору. За допомогою цих маркерів можна змінити розміри врізки, а власне їх наявність свідчить, що врізка є активною.

2. Ставимо покажчик миші на межу врізки. Коли курсор набуде хрестоподібної форми, утримуємо натисненою ліву кнопку миші та переміщаємо врізку на вільному полі праворуч від основного тексту.

3. Ставимо покажчик миші на один із маркерів, розташованих на межі врізки.

4. Коли курсор набуде форми двоспрямованої стрілки, утримуємо натисненою ліву кнопку миші та переміщаємо межі врізки, щоб змінити її розмір. Розміри потрібно підібрати так, щоб врізка помістилося праворуч від тексту і не перекривала його.

Важливо! Після зміни розмірів врізки вона має залишатися активною. Якщо це не так, клацніть по врізці лівою кнопкою миші та переконайтеся, що на її межах з’явилися маркери.

5. Натискуємо на клавішу «F2». Writer відкриє доступ до вмісту врізки, зараз до неї можна додати текст або вставити поле.

6. Через меню «Вставка → Поля → Номер страницы» додаємо всередину врізки номер сторінки. Його слід відформатувати і вказати спосіб вирівнювання.

7. Виділяємо текст усередині врізки.

8. Клацаємо по ньому правою кнопкою миші. Відкриється контекстне меню, як на рис. 9.

img 10

9. Із цього меню вибираємо пункт «Символы…». Відкриється вікно форматування, як на рис. 10.

img 11

10. У цьому вікні переходимо на закладку «Положение» і ставимо перемикач «Вращение/масштабирование» у положення «90 градусов».

11. У вікні «Символы» натискаємо на «ОК». Текст усередині врізки буде повернено на 90 градусів проти годинникової стрілки. Однак після зшивання документа все стане на свої місця.

12. Аналогічно створюємо врізку для верхнього колонтитулу альбомної сторінки (у ній стоятиме назва глави). Усе, що залишається зробити, — це вставити розрив сторінки і додати перехід до аркушів з книжковою орієнтацією.

13. Завершивши цю роботу, зберігаємо документ у вигляді шаблона.

Таким чином, ми створили документ, де містяться сторінки з різною орієнтацією, а перша взагалі має особливі параметри форматування. У верхньому колонтитулі кожної сторінки знаходиться назва глави (або розділу). В області нижнього колонтитулу проставлено наскрізні номери сторінок з вирівнюванням по центру. Що, власне, і потрібно було отримати.

На сьогодні все. Сподіваюся, що матеріал цієї статті допоможе вам опанувати специфічні прийоми форматування сторінок у програмі Writer. Готовий шаблон нашого прикладу ви можете скачати на сайті редакції та відкоригувати його на свій розсуд. До нових зустрічей та успішної роботи!

 

Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на bk@id.factor.ua , nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі