Теми статей
Обрати теми

Розбираємо помилки, які знаходить OPZ

Редакція БК
Відповідь на запитання

Розбираємо помилки, які знаходить OPZ

 

img 1

Сьогодні йтиметься про створення у програмі «Податкова звітність» (OPZ) документа «Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної». Ми розглянемо найпоширеніші помилки, яких припускаються користувачі, створюючи цей документ у програмі.

Відповідає Олександра ВІНЦЕВИЧ, головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Уперше заповнюю в програмі «Податкова звітність» (OPZ) розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної — «J1201204». Начебто заповнила все правильно, але при перевірці структури програма видає помилку: «Документ не пройшов перевірку структури: pattern constraint failed. The element: ‘HNUM1’ has an invalid value according to its data type.».

Знайшла в Інтернеті Реєстр помилок. Розумію, що програма підказує мені, що помилка пов’язана з відображенням дробу в номері зазначеного розрахунку, але я ж роблю так, як чула багато років на семінарах податківців — у чисельнику вказую порядковий номер з реєстру виданих та отриманих податкових накладних, а в знаменнику — номер податкової накладної, до якої виписується цей розрахунок. Пробувала робити перевірку і при закритій, і при відкритій податковій накладній, все одно помилка не зникає. Що це означає?

 

Це може означати лише одне — ви користуєтесь застарілою інформацію щодо методики присвоєння номера для розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної. Річ у тому, що та методика присвоєння номера розрахунку коригування, яку ви описали, була передбачена наказом ДПАУ «Про затвердження форми податкової накладної та порядку її заповнення» від 30.05.97 р. № 165 з урахуванням змін, внесених наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244 (далі — наказ № 165).

Так, у п. 28 наказу № 165 було визначено, що розрахунку коригування присвоюється номер, який мав вигляд дробу. Чисельник відповідав порядковому номеру розрахунку, який реєструвався в окремому журналі, а знаменник — номеру податкової накладної. Але цей наказ ДПАУ було скасовано.

На даний час щодо вказаного питання слід керуватися наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» від 01.11.2011 р. № 1379 (далі — наказ № 1379).

У п. 18 наказу № 1379 визначено, що номер розрахунку коригування присвоюється відповідно до його номера у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних.

Одночасно п. 21 наказу № 1379 передбачено, що на титульному аркуші розрахунку коригування вказується, до якої податкової накладної та за яким договором вносяться зміни.

Таким чином, у вашому випадку не потрібно ставити знаменник у номері розрахунку коригування. Інформація щодо податкової накладної, до якої вносяться зміни, відображається вами окремо, нижче номера розрахунку коригування.

Разом з тим, аби у вас не залишилось, так би мовити, «білих плям» у зазначеному питанні, пояснимо причину того, що для номера розрахунку коригування існує можливість відображення і дробового значення.

Для цього нагадаємо, що п. 18 наказу № 1379 передбачено, що порядок складання, реєстрації, зберігання розрахунку коригування аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних.

А п. 3 наказу № 1379 визначено, що при складанні податкової накладної (отже, і розрахунку коригування) філією чи структурним підрозділом платника податку порядковий номер податкової накладної (отже, і розрахунку коригування) встановлюється з урахуванням присвоєного числового номера і визначається числовим значенням через дріб. У чисельнику порядкового номера податкової накладної (отже, і розрахунку коригування) проставляється порядковий номер, а в знаменнику — числовий номер філії чи структурного підрозділу.

Платники податку на додану вартість складають окремі податкові накладні (отже, і розрахунки) за видами діяльності, що передбачають спеціальний режим оподаткування, та зазначають у порядковому номері податкової накладної (отже, і розрахунку) після знака дробу перед номером філії чи структурного підрозділу код відповідної діяльності:

2 — сільськогосподарські підприємства, які застосовують спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства відповідно до ст. 209 розд. V Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі ПКУ);

3 — сільськогосподарські підприємства усіх форм власності, які відповідають критеріям, визначеним у ст. 209 розд. V ПКУ, але не обрали спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства та реалізують молоко, худобу, птицю, вовну власного виробництва, а також молочні продукти, молочну сировину та м’ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах;

4 — переробні підприємства усіх форм власності, які згідно з п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м’ясо та м’ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м’ясо-кісткове борошно), у повному обсязі спрямовують суми податку на додану вартість до спеціального фонду державного бюджету.

До речі, розробники наказу № 1379 потурбувались про те, щоб бухгалтери при заповненні бланка розрахунку коригування звертали увагу на особливість заповнення значення знаменника в номері. Для цього під знаменником зроблено виноску, яка визначає, що в цьому місці зазначається код виду діяльності, що передбачає спеціальний режим оподаткування (2, 3, або 4), у разі складання податкової накладної (отже, і розрахунку) за такою діяльністю.

При цьому впевнені, що податківці під час проведення семінарів наголошували про ці особливості заповнення і номера податкової накладної, і розрахунку коригування до податкової накладної, мабуть ви просто не звернули уваги.

 

У розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додаток 2) — «F1201204» програма «Податкова звітність» (OPZ) видає помилку: «Документ не пройшов перевірку структури: pattern constraint failed. The element: ‘RXXXXG5’ has an invalid value according to its data type.» Коли спробувала вказати, що у мене зменшується кількість товару, тобто показала цифру з «мінусом», то все гаразд, перевірка структури проходить без зауважень. Коли показую цифру зі знаком «плюс», то програма «Податкова звітність» видає вказану помилку. Як можна вирішити цю проблему?

 

Усе вирішується дуже просто. Незважаючи на те, що шостий стовпчик має назву «зміна кількості, об’єму, обсягу (-)(+)», за загальними правилами, які склались і у бухгалтерському, і у податковому обліку під час заповнення документів, знак «мінус» відображається, а от знак «плюс» у більшості випадків не відображається.

Як тільки ви вилучите знак «плюс» перед цифрою, яка відображає збільшення кількості, об’єму або обсягу, програма перестане видавати ту помилку, про яку йдеться у вашому запитанні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі