Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна неплатнику ПДВ у програмі OPZ

Редакція БК
Відповідь на запитання

Податкова накладна неплатнику ПДВ у програмі OPZ

 

Добрий день! У п. 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379, пояснюється, як потрібно заповнювати податкову накладну покупцю неплатнику ПДВ. Так, у разі постачання товарів/послуг покупцю, який не зареєстрований як платник податку, включаючи постачання на експорт, здійснення операцій з натуральних виплат у рахунок оплати праці фізичним особам, що перебувають у трудових відносинах з платником податку, у рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» проставляються нулі.

При заповненні у програмі OPZ довідника «Довідник контрагентів» після додавання рядка висвічується вікно з оголошенням помилки «Помилка сценарію рядок 234, символ 6 Помилка: передбачається наявність об’єкта, код 0». Потім після продовження виконання сценаріїв висвічується наступне вікно — «Помилка сценарію рядок 1 символ 1. Помилка: об’єкт не підтримує цю властивість або метод, код 0».Чи не означає це, що в полях «Індивідуальний податковий номер» та «Номер свідоцтва ПДВ» має бути певна кількість нулів у випадку, якщо контрагент — неплатник ПДВ, скільки їх повинно бути?

Відповідає Олександра ВІНЦЕВИЧ , головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Для того щоб надати відповідь, звернемося до запитань-відповідей з Єдиної бази податкових знань, яка розміщена на сайті ДПС України (http://sts.gov.ua/ebpz). Там є відповідь на запитання, подібне вашому (категорія «130. Податок на додану вартість», підкатегорія «130.21 податкова накладна» ):

« Запитання: Який порядок заповнення заголовної частини податкової накладної при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві, або за безготівковим розрахунком особі, яка не зареєстрована платником ПДВ?

Відповідь : Згідно з п. 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379 (далі — Порядок № 1379), який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 р. за № 1333/20071, усі примірники податкових накладних, окремі особливості заповнення яких викладені в пп. 8.1 — 8.4 цього пункту, зокрема, у разі поставки товарів/послуг неплатнику податку на додану вартість, залишаються в особи, що їх виписала, і зберігаються відповідно до викладеного в пп. 6.1 та 6.4 п. 6 Порядку № 1379.

У разі постачання товарів/послуг покупцю, який не зареєстрований як платник податку, у тому числі за готівку кінцевому споживачеві, здійснення операцій з натуральних виплат у рахунок оплати праці фізичним особам, що перебувають у трудових відносинах з платником податку, заповнення податкової накладної здійснюється з урахуванням таких особливостей:

у верхній лівій частині у полі «Залишається у продавця» оригіналу такої податкової накладної робиться відповідна помітка «Х» та зазначається відповідний тип причини: «02» — постачання неплатнику податку, «03» — натуральна виплата в рахунок оплати праці фізичним особам, «11» — виписана за щоденними підсумками операцій;

у рядку «Особа (платник податку) — покупець» вказується «Неплатник податку»;

рядки «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» та «Номер телефону» залишаються незаповненими;

у рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» проставляються нулі».

Як бачите, спеціалісти ДПСУ у відповіді, яка стосується заповнення податкової накладної при реалізації товарів, робіт, послуг неплатнику ПДВ, надають рекомендації щодо особливостей заповнення даних у таких суттєвих рядках, як «Особа (платник податку) — покупець» та «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця».

Якщо проаналізувати ці рекомендації, то стає очевидним, що здійснити заповнення даних покупця в «Довіднику контрагентів» просто неможливо, адже це буде суперечити тим вимогам, на які налаштована програма OPZ при перевірці коректності заповнення даних (яскравим прикладом є умова з Єдиної бази податкових знань відносно того, що рядок «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» залишається незаповненим).

Саме тому при заповненні податкової накладної (у разі її виписки на операції з постачання товарів, робіт, послуг неплатнику ПДВ) дані цього покупця не слід вносити у «Довідник контрагентів». На жаль, кожного разу вам доведеться таку податкову накладну заповнювати частково «вручну», а саме її праву частину, яка стосується покупця.

На виконання вимог п. 8.1 Порядку № 1379 у рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» необхідно проставляти один нуль.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі