Теми статей
Обрати теми

Продаж уроздріб уживаного товару: як відображається в чеку РРО сума ПДВ

Редакція БК
Відповідь на запитання

Продаж уроздріб уживаного товару: як відображається в чеку РРО сума ПДВ

 

Комісіонер — платник ПДВ продає через свій магазин за готівку вживані товари, прийняті на комісію від громадян. Чи потрібно в такому разі в чеку РРО вказувати суму ПДВ, нараховану на суму комісійної винагороди комісіонера?

Відповідає Наталя БІЛОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Так, потрібно. Ви знаєте, що згідно з п. 189.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі – ПКУ) в разі здійснення платником податків підприємницької діяльності з постачання вживаних товарів (комісійної торгівлі), придбаних в осіб, не зареєстрованих платниками ПДВ, базою обкладення ПДВ є комісійна винагорода такого платника податків.

При цьому ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР зобов’язує суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг провадити розрахункові операції на повну суму придбання (надання послуг) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (РРО) із роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Форму та зміст зазначених розрахункових документів установлено Положенням про форму та зміст розрахункових документів, затвердженим наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614 (далі — Положення).

Так, згідно з п. 3 цього Положення касовий чек повинен містити обов’язкові реквізити, зокрема літерне позначення ставки ПДВ праворуч від надрукованої вартості товару (послуги), а також для суб’єктів господарювання, зареєстрованих платниками ПДВ, окремим рядком — літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма вказаними в чеку товарами (послугами), на початку рядка — великі літери «ПДВ».

Порядок обчислення та накопичення РРО сум ПДВ регламентується постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1224 (далі — Порядок № 1224).

Відповідно до зазначеного Порядку РРО повинен забезпечувати обчислення сум ПДВ не менш ніж за чотирма позиціями, у тому числі розмежовуючи ставки оподаткування та операції, звільнені від оподаткування і ті, що не є об’єктом оподаткування.

РРО повинен забезпечувати роздрукування та видачу касового чека, який, крім обов’язкових реквізитів, містить відомості про:

— вартість одиниці товару або наданої послуги з урахуванням ПДВ (за операціями, що обкладаються ПДВ);

— вартість одиниці товару або наданої послуги без урахування ПДВ (за звільненими від оподаткування операціями та операціями, що не є об’єктом оподаткування);

— код ставки ПДВ щодо одиниці товару або наданої послуги;

— загальну суму ПДВ за кожною позицією (групою товарів, послуг);

— загальну суму коштів, що підлягає сплаті покупцем, з урахуванням ПДВ.

РРО повинен забезпечувати окреме накопичення, внесення та зберігання у фіскальній пам’яті сумарних денних оборотів з реалізації товарів (надання послуг) за кожною зі ставок ПДВ та операцією, звільненою від оподаткування або такою, що не є об’єктом оподаткування (п. 7 Порядку № 1224).

Загальна сума ПДВ за підсумками роботи протягом дня дорівнює сумам ПДВ за кожною зі ставок, відображених у касових чеках, а за період — за всі робочі дні в межах такого періоду (п. 9 Порядку № 1224).

Таким чином, суб’єкти господарювання — платники ПДВ зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму придбання з роздрукуванням відповідних розрахункових документів (касових чеків), що містять обов’язкові реквізити.

Тому в ситуації, що розглядається, при продажу вживаного товару з прийняттям коштів від покупців через РРО комісіонер повинен ураховувати встановлені вимоги з оформлення розрахункових документів, а саме: вартість уживаного товару, на яку ПДВ не нараховується, та сума комісійної винагороди, що є базою обкладення ПДВ, повинні окремо вказуватися в чеку РРО. Підтвердження цьому знаходимо й у листі ДПСУ від 21.10.2011 р. № 3962/7/15-3417-26.

Що стосується покупця — платника ПДВ, який купив уживаний товар, то на підставі такого касового чека він не зможе відобразити в себе податковий кредит з ПДВ, оскільки зазначена в цьому чеку сума ПДВ — це підтвердження нарахування комісіонером податкових зобов’язань на вартість комісійної послуги, яка надається комітенту. Та й у будь-якому разі п.п. «б» п. 201.11 ПКУ за касовими чеками встановлено обмеження: до податкового кредиту може бути включено суму ПДВ лише в розмірі 40 грн. на день за всіма наявними чеками (тобто якщо загальна сума отриманих товарів/послуг не перевищує 200 грн. за день (без урахування ПДВ)). Якщо сумарно за день величина «вхідного» ПДВ за такими чеками виявиться більше 40 грн., то суму перевищення до податкового кредиту платник податків уключити не зможе.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі