Теми статей
Обрати теми

Не звернули увагу на зміни в оновленні — отримали помилку при заповненні Декларації з ПДВ

Редакція БК
Стаття

Не звернули увагу на зміни в оновленні — отримали помилку при заповненні Декларації з ПДВ

 

Заповнила в програмі «Податкова звітність» (OPZ) Декларацію з ПДВ і 14 лютого відправила її до податкового органу. Наступного дня мені зателефонували з податкової інспекції та сказали, що я заповнила її неправильно. Я завітала до інспекції, і інспектор вказав мені на помилку — у рядку 10.2 стояла цифра з мінусом, але я точно пам’ятаю, що я її не набирала, коли заповнювала Декларацію.

Це, мабуть, зробила сама програма, а я не помітила. При аналізі цифр виявилось, що програма сама заповнила з мінусом у рядку 10.2 стовпчика «А» ту суму (обсяг), яку я відобразила в рядку 14.1 стовпчика «А» як товар, який не призначається для використання у господарській діяльності. Це ми придбавали питну воду для співробітників.

Не можу зрозуміти, чому програма цю саму цифру, але зі знаком «мінус», відобразила і в рядку 10.2?

Відповідає Олександра ВІНЦЕВИЧ, головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Почнемо з того, що після заповнення Податкової декларації з ПДВ ми наполегливо радимо ще до її відправлення до податкового органу здійснювати перевірку структури та камеральну перевірку щодо заповнення документа. Для цього зверху ліворуч треба натиснути мишкою на слові «Контроль», а потім у віконці, яке з’явилось, — на словах «Камеральна перевірка». Адже програма може багато чого підказати вам. Наприклад, у вашому випадку вона повідомила б вам про те, що в рядку 10.2 стовпчика «А» від’ємне значення не допускається.

І ще одна загальна порада. При встановленні на свій комп’ютер чергової версії програми «Податкова звітність» (OPZ) бажано ознайомлюватись із тими новаціями, які вона містить. Про них ви можете прочитати, наприклад, у «Порядку роботи з програмним забезпеченням по формуванню податкової звітності в електронному вигляді», який відкривається після натискання в меню програми пункту «Допомога», а далі — після вибору в новому невеликому віконці позиції «Допомога». Саме з цього Порядку можна довідатись, що у версії 1.29.21 розробники знову підключили одну функцію, яка була відключена більше року тому, а саме тепер платники податків знову мають можливість автоматичного заповнення Податкової декларації з ПДВ із додатка 5 «Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» (при цьому функція автоматичного заповнення самого додатка 5 з Реєстру виданих та отриманих податкових накладних досі відсутня).

А тепер подивимось, що ж зробила програма автоматично. Розробники передбачили, що при автоматичному заповненні Декларації показник «Операції з придбання з податком на додану вартість, які не дають права на формування податкового кредиту» з розділу II додатка 5 автоматично потрапляє до рядка 10.2 стовпчика «А» Декларації. Мабуть, розробники виходили з того, що на практиці у більшості випадків цей показник дійсно формується за рахунок придбання активів для операцій, що не є об’єктом оподаткування, звільнені від оподаткування чи не оподатковуються (тобто тих, які відображаються у рядку 10.2).

Але зазначений показник з додатка 5 може стосуватись і інших рядків Декларації: у додатку підсумовуючий рядок називається «Усього за місяць (рядки 10.2 + 14.1 + 15.2 Декларації)». Тому платник податку, який придбаває з ПДВ товари, роботи, послуги, що не призначаються для їх використання в господарській діяльності, має сам проставити потрібну суму в рядку 14.1 стовпчика «А» Декларації.

Але робити це треба ТІЛЬКИ після АВТОМАТИЧНОГО її заповнення. Річ у тому, що програма вираховує показники рядків 14.1 та 15.2 з автоматично сформованого показника рядка 10.2. Отже, автоматичне заповнення Декларації з додатка 5 призвело б до появи цієї суми у рядку 10.2, а після заповнення «вручну» рядка 14.1 ця цифра зникла би з рядка 10.2. І проблем не виникло б.

У вашому ж випадку Декларація заповнювалася не автоматично, проте програма все одно відняла від нуля у рядку 10.2 ту суму, яка відображена в рядку 14.1. От і вийшло, що в рядку 10.2 відобразилася від’ємна сума.

Виправити цю помилку можна, видаливши в «ручному» режимі від’ємну цифру з рядка 10.2. У подальшому радимо вам користуватись можливостями автоматичного заповнення Декларації і не забувати здійснювати перевірку структури та камеральну перевірку.

Наприкінці хочемо поінформувати ще про одну можливість програми OPZ (версія 1.29.21), яка дозволить вам уникнути помилки.

Якщо заповнювати Декларацію з ПДВ при відкритому, але заповненому додатку 5 (при цьому додаток 5 — неактивний, тобто його номер чорного кольору ви бачите знизу ліворуч), то навіть без автоматичного заповнення з додатка 5 всіх показників Декларації, якщо ви відобразите певні цифри в рядку 14.1, то програма САМА виконає дві дії:

— перенесе до рядка 10.2 стовпчика «А» цифру з рядка «Операції з придбання з податком на додану вартість, які не дають права на формування податкового кредиту» додатка 5;

— одночасно відніме від цифри, яку було перенесено до рядка 10.2, цифру, яку ви зазначили в рядку 14.1.

Таким чином, можна сказати, що програма «Податкова звітність» (OPZ) може робити окремі дії навіть без втручання бухгалтера.

 

Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі