Теми статей
Обрати теми

Відповіді на запитання стосовно роботи в програмі «Податкова звітність» (OPZ)

Редакція БК
Відповідь на запитання

Відповіді на запитання стосовно роботи в програмі «Податкова звітність» (OPZ)

 

img 1

Ми продовжуємо відповідати на листи із запитаннями, що надходять на адресу редакції. Запитань щодо заповнення податкових накладних у програмі «Податкова звітність» (OPZ) не стало менше. У цьому номері мова піде про те, як у програмі знайти стару версію податкової накладної та чи можна з Реєстру отриманих та виданих податкових накладних формувати додаток 5 до Податкової декларації з податку на додану вартість (далі — Декларація з ПДВ), а потім із цього додатка заповнити більшість показників самої Декларації з ПДВ.

Відповідає Олександра ВІНЦЕВИЧ, головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Я заповнила в програмі «Податкова звітність» (OPZ) податкову накладну на товар, що обкладається ПДВ (цей товар був реалізований неплатнику ПДВ). Перевірку структури і камеральну перевірку вказана податкова накладна пройшла без перешкод, а от при її роздрукуванні була виявлена помилка. В одному примірнику податкової накладної програма проставила хрестик напроти слів « Копія (залишається у продавця)» та стосовно оригіналу напроти слів «Залишається у продавця (тип причини)», а от у другому примірнику один хрестик був проставлений напроти слів «Видається покупцю», а другий — напроти слів «Залишається у продавця (тип причини)». Цей другий примірник викликає у мене здивування. Це помилка програми?

 

Ми би сказали по-іншому — це недоопрацювання розробників програми. Але оскільки ви не видаєте покупцю оригінал податкової накладної, тим паче що покупець — неплатник ПДВ і за його податковий кредит можна не турбуватись, то ніяких наслідків ця недоробка ні для вас, ні для вашого партнера не матиме. Ваше завдання — зберегти два примірники податкової накладної, роздрукованих із програми.

 

Чув про те, що у разі якщо я створюю після 1 січня 2012 року розрахунок коригування до податкової накладної, виписаної до цієї дати, то я повинен цей розрахунок коригування, а також ту податкову накладну, до якої я його виписую, зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН), навіть якщо на той час така податкова накладна не підлягала обов’язковій реєстрації в ЄРПН. У мене виникло запитання: де б я міг більш детально ознайомитися з такою інформацією?

 

З указаною інформацією ви можете ознайомитись на сайті ДПСУ (http://sta.gov.ua) у рубриці «Новини ДПС України» за 30 сiчня 2012 року в повідомленні «Реєстрація розрахунку коригування до податкової накладної, яка на дату її виписки не підлягала реєстрації в Єдиному реєстрі».

Як указано у цій інформації, «розрахунок коригування до податкової накладної на суму ПДВ, яка з урахуванням суми, зазначеної у податковій накладній, зменшує/збільшує суму ПДВ, передбачену п. 11 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу України, підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

У разі якщо податкова накладна на дату її виписки не підлягала реєстрації в Єдиному реєстрі, а на дату виписки розрахунку коригування до неї підлягає, то такий розрахунок вноситься до Єдиного реєстру лише після реєстрації в ньому накладної, до якої виписується цей розрахунок, незалежно від дати її виписки».

Одночасно звертаємо вашу увагу на те, що у разі якщо до ЄРПН спочатку буде відправлено розрахунок коригування, то ви отримаєте повідомлення, в якому буде запропоновано не пізніше наступної доби зареєструвати в ЄРПН і податкову накладну, до якої виписаний цей розрахунок.

 

Знаю, що у 2010 році в програмі «Податкова звітність» (OPZ) була можливість з Реєстру отриманих та виданих податкових накладних формувати додаток 5 до Декларації з ПДВ, а потім із цього додатка можна було заповнити більшість показників самої Декларації з ПДВ. Потім цю функцію було тимчасово призупинено. Чи змінилося за цей час щось у вказаному питанні?

 

На жаль, і в останній версії програми «Податкова звітність» (OPZ) (версія — 1.29.21) розробники програми не поновили функцію формування з Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (він у порівнянні з 2010 роком має тепер дещо іншу назву) Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 5) та Розрахунку коригування сум податку на додану вартість до Декларації з ПДВ (додаток 1).

У той же час із двох цих додатків платники податків мають можливість автоматично формувати більшість показників Декларації з ПДВ.

Крім того, у разі якщо платник податку здійснює операції, що не є об’єктом оподаткування (ст. 196 розд. V ПКУ), операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пп. 186.2, 186.3 ст. 186 розд. V ПКУ за межами митної території України, операції, які звільнені від оподаткування (ст. 197 розд. V, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, міжнародні договори (угоди)), то програма «Податкова звітність» (OPZ) надає можливість автоматичного формування рядків 3, 4, 5 Декларації з ПДВ з Довідки (додаток 6).

Також тепер програма дозволяє автоматично заповнити в Декларації з ПДВ частку використання товарів/послуг, необоротних активів у оподатковуваних операціях (відображається в рядку 15.1 Декларації з ПДВ — частина, що включається до складу податкового кредиту) з додатка 7, який має назву «Розрахунок (перерахунок) частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами, необоротними активами між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями».

Нагадуємо, що для можливості заповнення бланка «Податкова декларація з податку на додану вартість» бланк Розшифровки, як і інші додатки (які вам потрібні для автоматичного заповнення Декларації з ПДВ), має бути активним, тобто на моніторі ви повинні бачити відкритим бланк «Податкової декларації з ПДВ» (зліва внизу його номер повинен бути відображений червоним кольором), а бланки необхідних додатків також мають бути відкритими, але неактивними (зліва внизу їх номери повинні бути відображені чорним кольором). Лише за таких умов бланк «Податкової декларації з ПДВ» можна заповнити автоматично, навівши курсор зверху ліворуч на слова «Сервіс» та «Автозаповнення документа».

 

Прочитали про те, що в новій версії програми «Податкова звітність» (OPZ) (версія — 1.29.21) додано можливість формування податкової накладної та додатків до неї за версією, яка діяла на дату виписування такої податкової накладної. Розуміємо, що це викликано вимогою реєстрації в ЄРПН тих «старих» податкових накладних, до яких виписуються розрахунки коригування і які тепер необхідно разом із цими розрахунками зареєструвати в ЄРПН, але як не шукали, не змогли знайти, як це відбувається у програмі OPZ. Підкажіть, як це можна зробити?

 

Все дуже просто. У той час коли ви тільки збираєтесь розкрити бланк «Податкова накладна» через меню «Документ → Новий», на екрані монітора з’являється додаткове вікно під назвою «Параметри документа». Саме у ньому ви обираєте той бланк, який збираєтесь розкрити. Ось у цьому вікні вам і треба правильно налаштувати показники «Звітний місяць» та «Звітний рік».

Якщо буде налаштовано, наприклад, 10-й місяць 2010 року, то програма відкриє податкову накладну у редакції наказу ДПАУ від 30.05.97 р. № 165 (у редакції наказу ДПАУ від 08.10.98 р. № 469, зі змінами, внесеними згідно з наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244). Якщо, наприклад, буде налаштовано 10-й місяць 2011 року, то програма відкриє податкову накладну у редакції наказу ДПАУ від 21.12.2010 р. № 969.

Але будьте уважні, адже в самій податковій накладній програма чомусь виставляє ту дату, коли ви реально заповнюєте так би мовити «стару» податкову накладну для можливості її відправлення до ЄРПН, тобто вказує місяць 2012 року.

 

Успіхів у роботі! Чекаємо на ваші листи за адресою bk@id.factor.ua .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі