Теми статей
Обрати теми

Новини&Програми

Редакція БК
Новини

img 1

 

Новини про безкоштовні цифрові підписи

Підтверджується інформація про створення в ДПСУ власного центру сертифікації ключів (далі — ЦСК).

Так, 26.04.2012 р. на порталі «Бухгалтер.com.ua» керівництвом ДПС у Запорізькій області було підтверджено факт створення центру сертифікації при Інформаційно-довідковому департаменті (ІДД) ДПСУ.

Крім того, найближчим часом у регіональних (тобто обласних) ДПС буде створено спеціальні підрозділи для здійснення процедури видачі електронно-цифрового підпису (далі — ЕЦП).

Інформації щодо програмного забезпечення для використання ЕЦП поки що немає.

У ДПСУ створено ЦСК з можливістю безкоштовної видачі сертифікатів відкритих ключів ЕЦП для подання електронної звітності.

У центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДПСУ найближчим часом буде створено сектори реєстрації користувачів при регіональних ДПС, про початок роботи яких буде повідомлено, зокрема, на сайтах ДПСУ та регіональних ДПС.

Регламентом Акредитованого центру сертифікації ключів (далі — АЦСК) визначено процедуру видачі сертифікатів відкритих ключів, зокрема порядок ідентифікації та реєстрації заявників. Реєстрація заявника — це встановлення особи заявника, передплатника (передплатників), перевірка наданих заявником даних, що включаються до сертифіката, і внесення інформації про заявника та передплатника (передплатників) до реєстру передплатників АЦСК ІДД. Заявника може представляти довірена особа, якщо немає можливості для його особистої присутності в АЦСК ІДД. У цьому випадку заявник надає довіреність на подання документів для реєстрації.

Довіреність засвідчується:

— для юридичних осіб — підписом керівника з проставлянням печатки організації;

— для фізичних осіб — підприємців — підписом підприємця з проставлянням його печатки або, за відсутності печатки, — нотаріально;

— для фізичних осіб — нотаріально.

Заявник (довірена особа) має ознайомитися з умовами обслуговування сертифікатів ключів, передбаченими політикою сертифікації АЦСК ІДД, а також цим Регламентом.

Реєстрація здійснюється у присутності заявника або його довіреної особи. Установлення заявника — юридичної особи здійснюється за установчими документами юридичної особи або копіями таких документів, нотаріально засвідченими відповідно до законодавства.

При ідентифікації юридичної особи з’ясовують:

— її повне найменування;

— місцезнаходження;

— відомості про органи управління та їх склад;

— дані, що ідентифікують осіб, котрі мають право розпоряджатися рахунками та майном, їх повноваження;

— ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Крім цього, при реєстрації встановлюються представник юридичної особи та його повноваження.

При реєстрації уповноважена особа заявника (довірена особа) надає такі документи:

— заповнену та підписану заяву на реєстрацію для отримання посиленого сертифіката ключа встановленого зразка;

— оригінал статуту юридичної особи (положення про встановлення) або його нотаріально засвідчену копію (надається виключно для ознайомлення);

— копію витягу або виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а для відокремлених підрозділів юридичної особи (філії, представництва) надається копія довідки з управління статистики про внесення відомостей щодо відокремленого підрозділу до ЄДРПОУ;

— документи, що підтверджують повноваження керівника заявника (копія наказу про призначення тощо);

— документи, що підтверджують приналежність передплатника до юридичної особи — заявника та його повноваження, засвідчені печаткою та особистим підписом керівника юридичної особи — копії паспортів заявника та передплатників (копії сторінок 1 — 4), засвідчені власноручними підписами власників паспортів;

— копію облікової картки платника податків (довідки про присвоєння ідентифікаційного коду ДРФО керівника та головного бухгалтера) (у разі якщо формуються сертифікати керівника та бухгалтера).

Копії та виписки, крім нотаріально засвідчених, завіряються підписом керівника та печаткою юридичної особи, а також підписом уповноваженої особи ЦСК, якою пред’являються копії разом з оригіналами. Використання факсимільного підпису при засвідченні документів не допускається.

Ідентифікація та реєстрація фізичної особи (фізичної особи — підприємця). Установлення фізичної особи здійснюється за паспортом (або іншим документом, що засвідчує особу відповідно до законодавства України). При реєстрації заявник (фізична особа — підприємець) надає такі документи:

— заповнену та підписану заяву на реєстрацію для отримання сертифіката ключа встановленого зразка;

— копію витягу або виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців;

— паспорт або копію паспорта заявника (копії сторінок 1 — 4), засвідчену власноручним підписом власника;

— копію облікової картки платника податків (довідки про присвоєння ідентифікаційного коду ДРФО).

При ідентифікації фізичної особи з’ясовують:

— прізвище, ім’я та по батькові;

— дату народження;

— серію та номер паспорта (або іншого документа, що засвідчує особу), дату видачі й орган, що його видав, ідентифікаційний код ДРФО чи позначку в паспорті, якщо фізична особа через релігійні переконання відмовилася від ідентифікаційного коду.

Копії та виписки, крім нотаріально засвідчених, завіряються підписом керівника та печаткою юридичної особи, а також підписом уповноваженої особи АЦСК ІДД, якою пред’являються копії разом з оригіналами. Використання факсимільного підпису при засвідченні документів не допускається.

До розгляду не беруться документи, що мають підчищення, дописування, закреслені слова, інші незастережені виправлення або написи олівцем, а також мають пошкодження, унаслідок чого їх текст неможливо прочитати.

У разі прийняття позитивного рішення адміністратор реєстрації АЦСК ІДД або віддалений адміністратор реєстрації виконує реєстраційні дії з унесення реєстраційної інформації до реєстру абонентів АЦСК ІДД.

Реєстрація заявника є підставою для генерації ключів та формування посиленого сертифіката ключа підписанта.

Джерело: buhgalter.com.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі