Теми статей
Обрати теми

Відповідаємо на запитання щодо роботи з «M.E.Doc»

Редакція БК
Відповідь на запитання

Відповідаємо на запитання щодо роботи з «M.E.Doc»

 

До редакції надійшло кілька листів із запитаннями, що стосуються роботи із системою електронного документообігу «M.E.Doc». Відповіді на деякі з них читайте нижче.

Відповідає Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Добридень! Я встановила демо-версію ПЗ «M.E.Doc» і вже сформувала заявки на отримання сертифікатів ЕЦП. Але на сайті Українського сертифікаційного центру (УСЦ) прочитала, що потрібно ще створити і роздрукувати «Картку приєднання до договору». Що це за документ і де його знайти в «M.E.Doc»?

Дійсно, до пакета документів, які необхідно буде подати до УСЦ, входить картка приєднання до договору про надання послуг ЕЦП. Для того щоб заповнити і роздрукувати цей документ, зайдіть до головного меню програми «Звітність → Реєстр звітів» і натисніть на кнопку «Cтворити». У вікні «Створення звіту» зайдіть до розділу «Первинні документи» та знайдіть запис за кодом «Z0100203». Це й буде «Картка приєднання до договору про надання послуг електронного цифрового підпису» (рис. 1).

img 1

Важливо! У картці заповнюють усі поля.

Після перевірки заповнення документа його слід роздрукувати. На роздрукованій картці приєднання до договору ставляться ТІЛЬКИ підпис директора та печатка підприємства. Картка подається в одному примірнику.

Як додати файли сертифікатів ключів у «M.E.Doc»?

Існує кілька варіантів додавання сертифікатів до програми. Якщо ви є клієнтом УСЦ (http://www.ukrcc.com/) та в заяві на формування посиленого сертифіката дозволили публікувати свій сертифікат на їх сайті, то зможете скачати свій сертифікат безпосередньо із сайта УСЦ.

Для цього потрібно зайти на сайт і скористатися функцією пошуку за ЄДРПОУ в розділі «Сертифікати» або до головного меню програми «M.E.Doc», пункт «Адміністрування → Сертифікати». У вікні «Управління сертифікатами» на закладці «Встановлені сертифікати» натисніть на кнопку img 2.

Якщо ви отримали файли відкритих сертифікатів на носій у представництві УСЦ, завантажити їх до програми можна подібним чином. Зайдіть до головного меню програми «M.E.Doc», пункт «Адміністрування → Сертифікати», закладка «Встановлені сертифікати», і натисніть на кнопку «Створити запис» img 3.

У вікні, що відкрилося, слід вибрати потрібний сертифікат, після чого натиснути на кнопку «Открыть». У цей момент програма може запитати настройку комплекту підписів, тож у вікні, що з’явилося, слід зазначити, які документи ким підписуються (рис. 2). Аналогічна дія виконується для всіх отриманих сертифікатів.

img 4

Якщо діалогове вікно не з’явилося, потрібно самостійно зайти до параметрів системи і внести ясність до питання підписання документів. Отже, усе, що від вас вимагається, — це зайти до меню «Адміністрування → Параметри системи» та у вікні «Параметри системи», що з’явилося, перейти на закладку «Підпис» і для кожного комплекту документів установити правила накладення підпису (рис. 2). Наприклад, звітність засвідчуватиметься підписами бухгалтера і директора, а також печаткою.

Після того як настройки підписів установлено, збережіть зміни, натиснувши на кнопку «Зберегти».

 

Добридень! У нас на підприємстві виникла така проблема. Податкові накладні виписує один працівник, а у програмі «M.E.Doc» інший працівник (головний бухгалтер) підписує податкову накладну ЕЦП, зразок якого ми оформляли в УСЦ. Виходить, що податкову накладну на папері та в електронному вигляді підписано різними людьми. Як це виправити?

Для працівника, який виписує податкові накладні, у «M.E.Doc» можна купити ЕЦП спеціального типу — «Співробітник». ЕЦП такого типу дає право певному працівнику (крім директора та бухгалтера) підписувати податкові накладні й додаток 2 до податкової накладної.

Заявка на отримання такого типу ЕЦП формується стандартно, через модуль «Управління сертифікатами». Для формування заявки на закладці «Управління сертифікатами» перейдіть до розділу «Заявки на сертифікат» і натисніть на кнопку img 5 «Створити запис» або комбінацію клавіш «Ctrl+I». З’явиться вікно «Формування заявок на сертифікат», у якому наведено умови угоди з УСЦ. Для того щоб продовжити роботу з формування заявки, потрібно прийняти умови угоди і натиснути на кнопку «Далі».

Наступним кроком буде внесення контактної інформації про уповноважену особу (рис. 3). Це необхідно для того, щоб у разі компрометації або виникнення будь-яких проблем оператор акредитованого центру мав можливість зв’язатися з представником вашого підприємства.

Уважно введіть дані до поля «Парольний діалог». Уведену інформацію необхідно запам’ятати, оскільки ця комбінація знадобиться в разі блокування сертифіката ключів. Саме в цьому вікні слід поставити прапорець навпроти опції «Сформувати заявку співробітника». Для того щоб запустити процес формування заявок, слід натиснути на кнопку «Створити» (рис. 3).

img 6

Після того як заявку буде створено та перевірено, її необхідно роздрукувати, підписати і з пакетом документів (наведено на сайті УСЦ) відправити до УСЦ.

 

У мене не виходить настроїти електронну скриньку в «M.E.Doc». Скриньку відкрито на поштовому сервері ukr.net. Підкажіть, які настройки потрібно змінити у програмі?

Для коректної роботи, щоб уникнути помилок при отриманні квитанцій від контролюючих органів, рекомендуємо використовувати спеціально створену для відправлення звітності поштову скриньку для кожного підприємства. Також можна використовувати електронну пошту українських поштових серверів (наприклад, ukr.net, meta.ua, gmail.com тощо).

Для коректної роботи поштової скриньки, створеної на ukr.net, запустіть інтернет-браузер, зайдіть до поштової скриньки, виберіть у ній пункт «Настройки» і натисніть на поле «Настойки POP3 и SMTP». У спливаючому підменю слід поставити прапорець напроти поля «Включить POP3 и SMTP».

Після цього зайдіть у «M.E.Doc», головне меню «Адміністрування → Параметри системи» і на закладці «Електронна пошта» натисніть на кнопку «Перевірити з’єднання» (рис. 4).

img 7

Я працюю в демо-версії «M.E.Doc». Хочу перевірити, чи зареєстрував постачальник податкову накладну в ЄРПН. Як це можна зробити?

Ви можете створити запит в OPZ, а підписати і відправити його через «M.E.Doc». У програмі OPZ запит на перевірку реєстрації податкової накладної в ЄРПН оформляється документом із кодом «J13001».

Заповнивши та зберігши документ, імпортуйте його у «M.E.Doc». Для цього зайдіть до меню «Звітність → Реєстр звітів» і задайте команду «Файл → Імпорт → Імпорт звітів XML». У вікні, що відкрилося, потрібно вибрати сформований в OPZ запит. Тепер залишилося цей запит підписати і відправити до ДПІ.

 

Успіхів у роботі! Чекаємо ваших листів на адресу bk@id.factor.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі