Теми статей
Обрати теми

Облік нематеріальних активів в «1С:Бухгалтерії 7.7»

Редакція БК
Стаття

Облік нематеріальних активів в «1С:Бухгалтерії 7.7»

 

У господарській діяльності практично кожного підприємства використовуються нематеріальні активи, зокрема програма «1С:Підприємство», операційна система Windows тощо. Методологічні основи формування інформації про них у бухгалтерському обліку визначено в П(С)БО 8. Податковий облік нематеріальних активів (далі — НМА) ведеться відповідно до п.п. 145.1.1 Податкового кодексу України. На підставі цих нормативних документів і побудовано облік НМА у програмі «1С:Бухгалтерія 7.7».

У цій статті розглянемо питання, на які в першу чергу повинні звернути увагу бухгалтери при формуванні облікової інформації про НМА, розповімо про можливості оптимізації програми «1С» для полегшення роботи бухгалтера, а також наведемо приклад обліку НМА з використанням програми «1С:Бухгалтерія 7.7».

Юлія КАМІНСЬКА, консультант «Б & К»

 

Формування первісної вартості нематеріальних активів

Витрати, з яких формується первісна вартість об'єкта НМА, спочатку накопичуються на бухгалтерському субрахунку 1541 «Придбання нематеріальних активів». Унесення таких витрат до програми «1С:Бухгалтерія 7.7» здійснюється за допомогою документа «Приходная накладная» (меню «Журналы → Приходная накладная»).

При цьому бухгалтеру слід пам’ятати, що згідно з п. 11 П(С)БО 8 первісна вартість об’єкта НМА складається з ціни (вартості) придбання (крім отриманих торговельних знижок), мита, непрямих податків, які не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з його придбанням та приведенням до стану, в якому він придатний для використання за призначенням.

Відповідно до п. 4 П(С)БО 8 НМА є немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований. Для наочності зазначимо, що:

1. НМА — це будь-які активи, які не мають матеріальної форми, за винятком:

— коштів (готівкові кошти в касі підприємства, кошти на рахунках у банках та депозити);

— еквівалентів коштів;

— дебіторської заборгованості.

2. НМА вважаються лише ті з них, які можна ідентифікувати. Ідентифікованими вважаються придбані активи, які на дату придбання відповідають критеріям визнання статей балансу, установленим П(С)БО 2 «Баланс» (п. 10 П(С)БО 2). Отже, ідентифікованими НМА називають такі об’єкти, які може бути придбано або продано окремо від інших активів підприємства, зокрема патенти, торговельні марки, авторські права тощо.

При відображенні капітальних інвестицій бухгалтер повинен внести до картки ціну без ПДВ та вказати правильний субрахунок.

Давайте на прикладі розглянемо оформлення господарських операцій, пов’язаних з НМА, в «1С:Бухгалтерії 7.7». Відобразимо в обліку придбання, оприбуткування, введення в експлуатацію програми, а також нарахування зносу.

 

Приклад

19.03.2012 р. підприємство придбало та оприбуткувало програму «1С:Бухгалтерія» версії 8.2 з метою переходу на неї, вартістю 4000 грн., крім того ПДВ — 800 грн.

19.03.2012 р. програма була введена в експлуатацію.

Амортизація в бухгалтерському обліку нараховується прямолінійним методом. Строк корисного використання 48 місяців. Ліквідаційна вартість дорівнює 0 грн.

У податковому обліку програма належить до групи 5 НМА та амортизується 48 календарних місяців.

Відображаємо придбання НМА за допомогою документа «Приходная накладная» (рис. 1).

img 1

При цьому у програмі «1С:Бухгалтерія 7.7» у момент проведення документа повинні формуватися такі проводки (див. табл. 1):

 

Таблиця 1

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,грн.

Податковий облік, грн.

Дт

Кт

доходи

витрати

1

Оприбутковано програму

1541

631

4000,00

4000,00

2

Відображено ПДВ

644

631

800,00

 

Уведення в експлуатацію

Увести НМА в експлуатацію можна за допомогою документа «Ввод в эксплуатацию» (рис. 2) (меню «Ввод в эксплуатацию → Акт ввода в хозяйственный оборот объекта права интеллектуальной собственности в составе нематериальных активов» — у меню «Журналы → Прочие → Необоротные активы и МБП»). При цьому в довіднику «Необоротные активы» слід створити картку НМА.

img 2

Залежно від конфігурації «1С», масштабу діяльності підприємства, кількості нематеріальних активів тощо до програми може вноситися різна інформація про об’єкт нематеріального активу.

На наш погляд, у програму «1С:Бухгалтерія 7.7» має бути внесена така інформація:

1) найменування об’єкта, його вартість;

2) інвентарний номер;

3) одиниця виміру;

4) метод розрахунку амортизації для цілей бухгалтерського обліку;

5) дата введення в експлуатацію, очікуваний строк корисного використання, очікувана ліквідаційна вартість. При визначенні строку корисного використання об’єкта НМА враховуються ( п. 26 П(С)БО 8):

— строки корисного використання подібних активів (тобто строк може встановлюватися за аналогією зі строком використання подібних об’єктів НМА);

— передбачуваний моральний знос (наприклад, для НМА, що швидко «застарівають», строк корисного використання встановлюється коротшим);

— правові чи інші подібні обмеження щодо строків використання НМА;

— очікуваний спосіб використання НМА;

— залежність строку використання НМА від строку корисного використання інших активів підприємства;

6) рахунок обліку, на який відноситимуться витрати з нарахування амортизації в бухгалтерському обліку;

7) група податкового обліку;

8) ознака використання в господарській діяльності підприємства або віднесення до складу невиробничих НМА;

9) місце зберігання, експлуатації, вид діяльності;

10) сума модернізацій та поліпшень НМА.

При введенні об’єкта НМА в експлуатацію бухгалтеру особливу увагу слід приділити таким моментам:

1) на кожен об’єкт НМА відкривається нова картка (рис. 3) (навіть якщо в експлуатацію вводиться декілька НМА з однаковими найменуваннями та вартістю). Це необхідно для правильного формування інформації в обліку в разі ліквідації НМА. При цьому рекомендуємо настроїти програму «1С» так, щоб вона не дозволяла зберігати картку НМА доти, доки до неї не буде внесено всю необхідну інформацію. Це дозволить уникнути формування некоректних облікових записів при роботі з об’єктом НМА (зокрема, у частині нарахування амортизації, продажу, модернізації або поліпшення, ліквідації тощо);

2) правильно визначити групу НМА*, оскільки саме від цього залежить нарахування амортизації в податковому обліку;

3) правильно вказати субрахунок, на якому обліковуватимуться витрати з нарахування амортизації в бухгалтерському обліку.

* Нагадаємо: відповідно до п.п. 14.1.120 розд. I ПКУ нематеріальні активи — це право власності на результати інтелектуальної діяльності, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані об’єктом права власності (інтелектуальної власності), право користування майном та майновими правами платника податку в установленому законодавством порядку, у тому числі набуті в установленому законодавством порядку права користування природними ресурсами, майном та майновими правами.

img 3

Уся ця інформація необхідна для формування достовірної аналітичної інформації про види витрат підприємства.

Зауважимо: якщо після встановленого підприємством строку об’єкт НМА, як і раніше, має споживчу цінність та використовується в діяльності підприємства, то його амортизація може бути продовжена і далі, з урахуванням окремих нюансів бухгалтерського обліку (проведенням переоцінки та встановленням нового строку корисного використання). НМА з невизначеним строком корисного використання амортизації не підлягають.

При цьому у програмі «1С» у момент проведення документа повинні формуватися такі бухгалтерські проводки (див. табл. 2):

 

Таблиця 2

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,грн.

Податковий облік, грн.

Дт

Кт

доходи

витрати

1

Програму введено в експлуатацію

127

1541

4000,00

 

У податковому обліку на підставі документа «Ввод в эксплуатацию» відображатиметься вартість НМА на позабалансовому рахунку «Н127 ПО: Інші нематеріальні активи».

 

Нарахування амортизації в бухгалтерському та податковому обліку

Нарахування амортизації в бухгалтерському та податковому обліку має здійснюватися виключно за допомогою документа «Начисление амортизации (износа)» (рис. 4) (меню «Журналы → Прочие → Необоротные активы и МБП»). При цьому сума нарахованої амортизації акумулюється на балансовому субрахунку 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів», а сума витрат з амортизації, нарахованих у поточному звітному періоді, списується на витратні рахунки залежно від місця використання нематеріального активу (наприклад, фінансовий відділ, відділ збуту, виробничий відділ тощо). На суму амортизації також збільшують дебет позабалансового рахунка 09 «Амортизаційні відрахування».

img 4

Рекомендуємо бухгалтеру протестувати коректність роботи цього документа, щоб у майбутньому уникнути можливих помилок та похибок у сумах, що розраховуються.

Важливим питанням для формування коректної інформації в бухгалтерському обліку про об’єкти НМА у програмі «1С:Бухгалтерія 7.7» є контроль строків їх корисного використання. А саме списання НМА, строк корисного використання яких закінчився, або продовження строку корисного використання з унесенням відповідної інформації до програми.

Якщо бухгалтер не здійснюватиме щоквартальний аналіз НМА (у разі доволі великої кількості номенклатурних позицій), строк корисного використання яких закінчується, і прийматиме рішення про їх списання або подальше використання, програма автоматично розраховуватиме суму амортизації на такі об’єкти.

Таким чином, залишкову вартість таких об’єктів НМА та сукупну залишкову вартість усіх НМА буде перекручено (залишкова вартість зношених об’єктів виявиться менше нуля).

Для цілей податкового обліку бухгалтеру слід звернути увагу на такі моменти:

1) якщо з точки зору податкового обліку об’єкт належить до невиробничих НМА, тобто до таких, за якими в податковому обліку амортизація не нараховується, про це має бути зроблена відмітка в обліковій картці такого об’єкта. У подальшому за ним амортизація в податковому обліку не нараховуватиметься;

2) облік вартості НМА, що амортизується, ведеться за кожним об’єктом, який входить до складу окремої групи.

Подібна настройка програми необхідна також для формування правильної балансової вартості групи в разі ліквідації об’єкта НМА.

Документ «Начисление амортизации (износа)» дозволяє роздрукувати «Ведомость начисления амортизации» у бухгалтерському та податковому обліку. Формування цих відомостей здійснюється шляхом натиснення на кнопку «Печать» (рис. 4).

Згідно з п. 27 П(С)БО 8 метод амортизації НМА вибирається підприємством самостійно виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод. Якщо ж такі умови визначити неможливо, то амортизація нараховується прямолінійним методом.

У бухгалтерському (згідно з п. 29 П(С)БО 8) та податковому обліку амортизація нараховуватиметься щомісячно, починаючи з наступного місяця після місяця введення в експлуатацію. Сума амортизації за місяць розраховуватиметься за формулою:

img 5

де ПВ — первісна вартість НМА;

ЛВ — ліквідаційна вартість НМА;

Скв — строк корисного використання.

Отже, амортизація нараховуватиметься починаючи з квітня 2012 року та за один календарний місяць дорівнюватиме:

4000,00 : 48 х 1 = 83,33 (грн.).

Залишкова вартість програми на 30.04.2012 р. дорівнюватиме:

ЗалВ = ПВ - А = 4000,00 - 83,33 = 3916,67 (грн.).

У програмі «1С» при проведенні документа «Начисление амортизации (износа)» щомісячно повинна формуватися бухгалтерська проводка (див. табл. 3).

 

Таблиця 3

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,грн.

Податковий облік, грн.

Дт

Кт

доходи

витрати

1

Нараховано амортизацію програми

92

133

83,33

83,33

 

У податковому обліку нарахування амортизації у програмі буде також здійснюватися щомісячно одночасно з проведенням амортизації в бухгалтерському обліку. Сума нарахованої амортизації відображатиметься на позабалансовому рахунку «НА133 «ПО: Накопичена амортизацiя нематеріальних активів»».

Таким чином, на 30.04.2012 р. у податковому обліку на рахунку НА133 також відобразиться сума амортизації 83,33 грн.

img 6

 

img 7

 

Ми розглянули деякі особливості операцій з НМА з використанням програми «1С:Бухгалтерія 7.7». Сподіваємося, що цей матеріал допоможе уникнути помилок при формуванні облікової інформації про нематеріальні активи, а також дещо полегшить вам роботу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі