Теми статей
Обрати теми

Облік малоцінних активів в «1С:Бухгалтерії 8»

Редакція БК
Стаття

Облік малоцінних активів в «1С:Бухгалтерії 8»

 

img 1

Малоцінні активи, чи то швидкозношувані предмети, чи то необоротні матеріальні активи, завжди наявні в господарському житті підприємства. Тому сьогодні поговоримо про те, як обліковувати такі активи в «1С:Бухгалтерії 8».

Ганна САРАЄВА, відповідальний редактор «Б & К»

 

У бухгалтерському обліку малоцінні активи поділяються на два види: малоцінні швидкозношувані предмети (далі — МШП) та малоцінні необоротні матеріальні активи (далі — МНМА). Розглянемо, за допомогою яких документів в «1С:Бухгалтерії 8» оформляються такі господарські операції, як придбання, уведення в експлуатацію, переміщення та списання МШП та МНМА.

 

Облік МШП

Усі документи, які вам можуть знадобитися для оформлення господарських операцій з МШП, в «1С:Бухгалтерії 8» зібрано в головному меню програми «ОС», пункт «Малоценные активы», а також на Панелі функцій на закладці «ОС», вкладка «Малоценные активы».

 

КУПІВЛЯ МШП

Надходження МШП на склад оформляється документом «Поступление товаров и услуг» з видом операції «Покупка комиссия» або документом «Авансовый отчет». Обидва ці документа містять реквізит «Счет учета», у якому для МШП слід зазначити рахунок 221 (рис. 1).

img 2

Порада Якщо ви хочете, щоб для МШП автоматично встановлювався рахунок обліку 221, у довіднику «Номенклатура» слід створити папку і назвати її, наприклад, «МБП», а в регістрі відомостей «Счета учета номенклатуры» прописати для цієї папки рахунок обліку 221 і позабалансовий рахунок «МЦ» (рис. 2).

img 3

 

УВЕДЕННЯ В ЕКСПЛУАТАЦІЮ

Увести в експлуатацію МШП допоможе документ «Передача малоценных активов в эксплуатацию». Цей документ призначено для відображення в обліку операцій передачі в експлуатацію МШП, малоцінних необоротних активів та бібліотечних фондів. При введенні документа в шапці необхідно заповнити такі обов’язкові реквізити, як:

— «Склад» — місце зберігання, з якого передається малоцінка;

— «Подразделение» — виробничий підрозділ організації, до якого передається в експлуатацію малоцінка.

У табличній частині вказуємо список МШП та їх кількість (може бути заповнено автоматично при виборі призначення використання активу), що списується зі складу.

Зверніть увагу на колонку «Назначение использования» в табличній частині документа. Це один з найважливіших реквізитів документа. Заповнюють його шляхом вибору одного з елементів довідника «Назначения использования». У довіднику вказують способи експлуатації малоцінних активів. Довідник «Назначения использования» підпорядкований довіднику «Номенклатура» та застосовується для зазначення призначення параметрів використання переданих в експлуатацію малоцінних активів. Новий елемент довідника створюється за допомогою клавіші Insert.

У довіднику «Назначение использования» (рис. 3) реквізит «Вид малоценного актива» вказує на те, до якої категорії буде віднесено актив за призначенням використання: малоцінний швидкозношуваний предмет, малоцінний необоротний актив чи бібліотечний фонд, а це, у свою чергу, впливає на рахунок обліку його в експлуатації.

img 4

Так, для МНМА рахунком обліку в експлуатації (реквізит «Счет передачи») буде 1122 «Малоцінні необоротні матеріальні активи», а для бібліотечних фондів — 1112 «Бібліотечні фонди». Ці рахунки підставляються за умовчанням, при зміні виду матеріалу.

Для МШП рахунки обліку в експлуатації не задаються, оскільки, на відміну від основних засобів, до яких належать МНМА, МШП при введенні в експлуатацію списуються з балансу за повною вартістю, і надалі їх облік ведеться лише за місцями зберігання. Значення графи «Количество по нормативу выдачи», де вказують кількість виданої малоцінки за нормативом, та реквізиту «Срок полезного использования» надалі використовуються для підстановки за умовчанням до інших документів, а також для формування друкованих форм інших документів.

Реквізит «Способ отражения расходов» є обов’язковим для заповнення. У ньому вказують, на які рахунки та за якою аналітикою списувати суми витрат (рис. 3).

Порада У ситуації, коли в експлуатацію вводяться кілька малоцінних активів з різними строками корисного використання або з різними способами відображення витрат, слід створити декілька типів призначення використання за кількістю унікальних строків використання та способів відображення витрат.

Заповнивши документ «Передача малоценных активов», проведіть його. У результаті проведення документа вартість МШП списується на витрати (рис. 4). Напрямок списання цих витрат залежить від облікової політики (використання 8-го, 8-го і 9-го або тільки 9-го класу рахунків витрат), а пропорції списання витрат — від заданого способу відображення витрат у довіднику «Назначения использования» (рис. 3).

img 5

 

ПЕРЕМІЩЕННЯ: ВІД ОДНІЄЇ ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ОСОБИ ДО ІНШОЇ

Переміщення малоцінки, що перебуває в експлуатації, від одного працівника до іншого оформляється документом «Перемещение малоценных активов в эксплуатации». Його заповнення значно спрощується, якщо скористатися механізмом уведення на підставі та ввести документ на підставі документа «Передача малоценки в эксплуатацию». У результаті залишиться тільки вказати в реквізиті «Кому» працівника з довідника «Физические лица», якому передається малоцінка. Табличну частину буде автоматично заповнено списком переміщуваних активів та їх кількістю.

У тому разі, якщо ви вирішили створити новий документ, табличну частину можна заповнити даними, скориставшись кнопкою «Заполнить». При натисненні на кнопку заповнення командної панелі відкривається форма відбору залишків, в якій можна задати необхідні умови для заповнення табличної частини документа.

Після проведення документа в бухгалтерському обліку буде сформовано проводки щодо переміщення на рахунку МЦ.

 

СПИСАННЯ МШП

Для списання малоцінки з експлуатації призначено документ «Списание малоценных активов из эксплуатации» (меню «ОС»). Його можна створити шляхом уведення на підставі (документом-підставою є «Ввод малоценных активов в эксплуатацию») або створивши новий документ. Заповнюючи форму документа, у шапці обов’язково вказуємо підрозділ підприємства.

Для того щоб заповнити документ малоцінними активами, щодо яких минув строк корисного використання, скористайтеся механізмом підбору за залишками за допомогою кнопки «Заполнить → по остаткам» (рис. 5). У діалозі підбору напроти опції «С истекшим сроком» слід поставити прапорець біля типу значення «Да». Табличну частину документа буде автоматично заповнено малоцінними активами, щодо яких минув строк корисного використання (рис. 5).

img 6

 

ОПРИБУТКУВАННЯ МШП З ЕКСПЛУАТАЦІЇ

Операцію оприбуткування МШП з експлуатації на склад в інформаційній базі можна відобразити, послідовно оформивши документи «Списание малоценных активов из эксплуатации» та «Оприходование товаров». Документ «Списание малоценных активов из эксплуатации» сформує проводку щодо закриття рахунка МЦ, як було описано вище. Після цього введемо документ «Оприходование товаров».

 

Облік МНМА

У «1С:Бухгалтерії 8» документальне оформлення МНМА залежатиме від того, як ви їх хочете обліковувати — пообъектно чи ні.

Якщо прийнято рішення не вести пооб’єктний облік, то всі операції з МНМА оформляються тими самими документами, що й господарські операції з МШП. При цьому слід звернути увагу на такі моменти:

— при оприбуткуванні МНМА в документі «Поступление товаров и услуг» або «Авансовый отчет» має бути вибрано вид операції «Оборудование», а в реквізиті «Счет учета» зазначено рахунок 1531;

— уводячи МНМА в експлуатацію документом «Передача малоценки в эксплуатацию», у реквізиті «Назначение использования» потрібно вибирати той запис з регістру відомостей, в якому реквізит «Вид малоценного актива» стоїть у значенні «Малоценный необоротный актив» (рис. 3). Якщо такого запису немає, потрібно створити його;

— МНМА списуються з рахунка обліку та передаються на рахунок передачі, зазначений у призначенні використання. При передачі в експлуатацію списується 100 % зносу МНМА;

— якщо при переміщенні МНМА змінився рахунок передачі або рахунок амортизації (указуються в реквізиті «Новое назначение использования»), то в бухгалтерському обліку формуються коригувальні проводки щодо переміщення вартості та кількості матеріалів на нові рахунки.

Вирішили вести пооб’єктний облік МНМА? Надходження МНМА оформляється так само, як і в першому випадку. А от для введення в експлуатацію потрібно буде скористатися документом «Ввод в эксплуатацию ОС». Заповнювати документ краще із закладки «Учетные данные». У реквізиті «Счет учета» вказуєте субрахунок 1121, у реквізиті «Налоговая группа ОС» вибираєте значення «Группа 11», саме на цій закладці слід заповнити й решту облікових даних для МНМА.

На закладці «Общие сведения» зазначають спосіб відображення витрат на амортизацію (рис. 6).

img 7

На закладці «Основные средства» вказують склад і вид устаткування, що вводиться в експлуатацію (рис. 7). У реквізиті «Счет инвестиций» має бути вибрано субрахунок 1531, а податкове призначення має відповідати тому, яке було зазначено в документах оприбуткування.

img 8

Для заповнення табличної частини закладки в довіднику «Основные средства» потрібно створити картки МНМА, що вводяться в експлуатацію. Документ можна проводити.

Надалі всі операції щодо таких МНМА оформляються документами підсистеми обліку ОЗ.

 

Ми розглянули, якими документами в «1С:Бухгалтерії 8» оформляються господарські операції з малоцінними активами. І якщо для МШП передбачено лише один комплект документів, то для операцій з МНМА існує вибір. Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі