Теми статей
Обрати теми

Настроювання контекстного меню у програмі Word

Редакція БК
Відповідь на запитання

Настроювання контекстного меню у програмі Word

 

Вітаю всіх співробітників «Б & К»! Працюючи з програмою Word, я часто користуюся контекстним меню правої кнопки мишки. На жаль, у цьому меню присутні не всі команди, які потрібні в моїй роботі. Підкажіть, чи є якийсь спосіб відкоригувати склад цього меню? Користуюся версією Word пакета MS Office 2003.

Валерій Васильєв, головний бухгалтер, м. Харків

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

У певному розумінні вам пощастило, оскільки ви користуєтеся Word 2003. Настроювання контекстних меню правої кнопки мишки робиться звичайними засобами цієї програми. Єдина проблема полягає в тому, що ці можливості приховані та їх не видно серед стандартних настройок панелей інструментів. Проте це, звісно, нескладно виправити.

 

Відкриваємо панель «Контекстные меню»

Доступ до настройок контекстних меню відкриває спеціальна панель інструментів. Щоб відкрити її, робимо так:

1. Викликаємо меню «Сервис → Настройка…». Відкриється однойменне вікно «Настройка», зображене на рис. 1.

img 1

2. Переглядаємо список «Панели инструментов:», ставимо галочку біля елемента «Контекстные меню». На робочому полі Word стане доступною спеціальна панель настройок, як наведено на рис. 2.

Інший спосіб відкрити панель «Контекстные меню» такий:

1. Клацаємо правою кнопкою в області панелей інструментів MS Word. Відкриється контекстне меню, як наведено на рис. 2.

img 2

2. У цьому меню вибираємо пункт «Настройка…». Відкриється вікно, як наведено на рис. 1.

3. У цьому вікні вибираємо пункт «Контекстные меню».

 

Склад панелі
«Контекстные меню»

На панелі «Контекстные меню» є три кнопки: «Текст», «Таблица» та «Рисование» (рис. 3). Кожна з них відповідає за настроювання контекстних меню для відповідної групи об’єктів. Клацання по будь-якій із цих кнопок розкриває випадне меню. У ньому буде перелічено всі різновиди елементів, які можуть з’явитися у вказаній групі. Наприклад, для кнопки «Текст» це будуть: «Заголовки», «Сноска», «Буквицы» тощо. Тобто все, що у принципі зустрічається в тексті документів Word. Для таблиць такими елементами будуть «Заголовки таблиц», «Текст таблиц», «Ячейки» тощо. Думаю, ідея зрозуміла. Клацання по будь-якому рядку випадного меню відкриває спеціальне вікно, де перелічені всі команди контекстного меню для вибраного об’єкта.

img 3

Важливо! Панель «Контекстные меню» не може існувати самостійно. Її видно на екрані доти, доки активне вікно «Настройка». Натисніть у вікні «Настройка» кнопку «Закрыть», і панель «Контекстные меню» Word згорне автоматично.

 

Коригуємо контекстне меню

Працюючи з панеллю «Контекстные меню», можна настроїти кожне з них на свій розсуд: видалити непотрібні, додати нові команди, змінити порядок їх розташування. Подивимось, як це виглядає, на прикладі контекстного меню роботи з таблицями MS Word. Припустимо, що ми вирішили додати до складу меню два елементи: «Удалить строки» та «Удалить столбцы». Робимо так:

1. Клацаємо по кнопці «Таблица» панелі «Контекстные меню». Відкриється допоміжне меню, як наведено на рис. 4.

img 4

2. У ньому вибираємо елемент «Текст таблиц». Відкриється додаткове меню, як наведено на рис. 4. Саме до цього меню ми маємо намір додати дві нові команди.

3. Клацанням мишки переходимо у вікно «Настройка». Нагадаю, що це вікно є на екрані — воно доступне для роботи, як і панель «Контекстные меню».

4. У цьому вікні переходимо на закладку «Команды».

5. У списку «Категории:» клацаємо по рядку «Таблица». У правій частині вікна в області «Команды:» з’явиться перелік усіх команд, доступних при роботі з таблицями MS Word.

6. У цьому переліку ставимо покажчик мишки на рядок «Удалить строки».

7. Утримуючи ліву кнопку мишки, перетягуємо цей елемент в область контекстного меню, як показано на рис. 4.

8. Повторюємо ті самі дії для елемента «Удалить столбцы».

9. Закриваємо вікно «Настройка».

Тепер робимо так:

1. Відкриваємо документ Word, в якому є таблиця.

2. Клацаємо правою кнопкою усередині цієї таблиці. Відкриється контекстне меню, в якому є два нові пункти (рис. 5).

img 5

Важливо! Зверніть увагу на параметр «Сохранить в:» вікна «Настройка» (рис. 4). Щоб зміни в контекстних меню працювали в новостворюваних документах, цей параметр потрібно встановити в положення «Normal.dot». У цьому випадку всі коригування Word збереже в загальному шаблоні документів.

Найважливіше при настроюванні контекстних меню — точно вибрати об’єкт, для якого потрібно зробити зміни. Простий приклад. Припустимо, що при коригуванні контекстних меню для таблиць ми замість елемента «Текст таблиц» вибрали просто «Таблицы» (рис. 4). У цьому випадку при клацанні правою кнопкою усередині комірки змін у складі контекстного меню ми не побачимо. Вони з’являться тільки за умови, що ми виділимо цілий рядок або колонку таблиці.

Через панель настройок можна змінити не лише склад, а й порядок розташування пунктів контекстного меню. Для цього робимо так:

1. Через панель «Контекстные меню» розкриваємо склад конкретного контекстного меню програми.

2. Ставимо покажчик мишки на будь-який пункт цього меню.

3. Утримуючи ліву кнопку мишки, перетягуємо цей елемент на нове місце.

4. Відпускаємо кнопку мишки. Після таких дій порядок розташування пунктів у контекстному меню зміниться.

Порада Проаналізуйте, які можливості Word ви використовуєте найчастіше. Після цього відкрийте панель «Контекстные меню» та поставте найбільш затребувані команди на перше місце у списках меню цієї програми.

 

Настроювання параметрів на панелі «Контекстные меню»

При коригуванні контекстних меню можна змінити не лише їх склад, а й зовнішнє оформлення. Скористаємося даними з попереднього прикладу та подивимось, як змінити параметри в пункті «Удалить столбцы» (рис. 3). Робимо так:

1. Відкриваємо панель «Контекстные меню», у ньому переходимо до складу кнопок контекстного меню «Текст таблиц» (рис. 3).

2. Клацаємо правою кнопкою мишки по елементу «Удалить столбцы». Відкриється контекстне меню, як наведено на рис. 6. Це й є перелік настройок.

img 6

У цьому меню зібрано 14 параметрів. Більшість із них стосується настроювання зовнішнього вигляду елементів контекстного меню. Наприклад, тут можна змінити значок (іконку) будь-якого пункту меню, оформити елементи у вигляді тексту, відкоригувати назву пунктів меню тощо. Зрозуміло, що докладно описувати кожний пункт меню жодного сенсу немає. На мій погляд, можна обмежитися трьома найбільш корисними варіантами:

— «Удалить» — видаляє виділений пункт з контекстного меню;

— «Начать группу» — вставляє горизонтальний роздільник групи між пунктами контекстного меню;

— «Восстановить значок на кнопке» — повертає іконку для пункту меню, прийняту за умовчанням;

— «Сброс» — дозволяє швидко відновити склад усіх контекстних меню, якими вони були за умовчанням; ця корисна можливість дозволяє відмінити помилкові зміни у складі меню та повернути все на кола свої.

Важливо! Кнопка «Сброс» діє на всі контекстні меню одночасно. Відновити кожне меню окремо в MS Word не можна.

І нарешті, кілька слів про роботу з контекстними меню програми Word 2010. Тут все інакше: Спеціальної стрічки для настроювання параметрів меню в цій програмі немає. Уносити відповідні зміни можна тільки з використанням мови VBA (Visual Basic for Application) або підключити для цієї роботи пакет Microsoft Visual Studio. Але це — матеріал для наступної статті. А на сьогодні все.

 

Успішної роботи! Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на bk@id.factor.ua , nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі