Теми статей
Обрати теми

Реєструємо податкові накладні. Хто дорожчий?

Редакція БК
Стаття

Реєструємо податкові накладні. Хто дорожчий?

 

Податкова накладна — один з основних бухгалтерських документів, на підставі якого відшкодовується податок на додану вартість. Порушення в оформленні податкової накладної та порядку її реєстрації може призвести до небажаних фінансових наслідків з боку податкових органів. Ось чому так важливо не лише своєчасно, а й правильно її виписати. А в деяких випадках — вчасно зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

Володимир ЛАВРЕНОВ, ТОВ «АйФін»

 

Особлива відповідальність покладається на компанії — платників ПДВ, які здійснюють угоди на суму понад 60 тис. грн. Виписані такими фірмами податкові накладні слід обов’язково зареєструвати в ЄРПН. Ця реєстрація є необхідною умовою визнання податкового кредиту у їх контрагента-покупця.

Про значення, яке податкова служба приділяє адмініструванню ПДВ, можна судити хоча б із наведеної хронології зменшення сум ПДВ, зазначених у податкових накладних, що визначають поріг для внесення їх до ЄРПН:

— понад 1000000 грн. — з 01.01.2011 р.;

— понад 500000 грн. — з 01.04.2011 р.;

— понад 100000 грн. — з 01.07.2011 р.;

— понад 10000 грн. — з 01.01.2012 р.

Як бачимо, для платників ПДВ із цього року значно збільшився обсяг роботи з податковими накладними. Якщо торік реєстрації в ЄРПН підлягала кожна операція, сума якої перевищувала 600 тис. грн., то тепер поріг знижено в 10 разів.

А оскільки з 1 січня 2012 року включенню до ЄРПН підлягають також податкові накладні, виписані при постачанні підакцизних та імпортованих товарів, незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній, то проблема стає глобальною. Адже Україна — фактично держава суцільного імпорту.

Процедура визнання податкового кредиту не стільки складна, скільки проблемна для покупця і, виявляється, коштує грошей.

Усі особливості роботи з податковими накладними описано в Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379. А от п. 201.10 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) установлено, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку — продавець товарів/послуг зобов’язаний надати покупцю податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН.

У цілому ж відповідно до вимог ПКУ продавець зобов’язаний зареєструвати податкову накладну в ЄРПН, якщо:

— у такій накладній сума ПДВ перевищує 10 тис. грн.;

— податкову накладну виписано на постачання підакцизних товарів або товарів, увезених на митну територію України (незалежно від суми ПДВ);

— податкову накладну складено в електронній формі (незалежно від суми ПДВ).

Згідно з Порядком ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. № 1246, податкова накладна подається до Державної податкової служби лише в електронній формі й тільки засобами телекомунікаційного зв’язку. На сьогодні для цієї мети використовуються спеціальні програми для здавання електронної звітності («1С-ЗВИТ», «М.Е.Doc», «IFIN ZVIT» тощо). Усі ці системи надають можливість заповнювати бланк податкової накладної, дотримуючись усіх необхідних вимог, накладати на неї електронно-цифрові підписи та відправляти до ЄРПН.

Алгоритм унесення податкової накладної до ЄРПН в усіх цих програмах стандартний:

— податкова накладна створюється автоматично або заповнюється готовий бланк (імпортується з вашої облікової системи);

— вбудований у програму механізм накладає на накладну ЕЦП, перетворюючи її на юридичний документ;

— підписана податкова накладна надсилається на шлюз податкової служби, який реєструє отримання електронного документа, відправляючи до програми підтвердження про внесення накладної до ЄРПН.

Після цього продавець має право передавати таку накладну покупцю, а той, у свою чергу, — урахувати у своїх витратах податковий кредит. Але для повної впевненості, що в покупця виникло право на податковий кредит, йому необхідно пересвідчитися, що отриману податкову накладну дійсно внесено до ЄРПН. Для цього можна надіслати електронний запит до ЄРПН. Така функція є в системах «1С-ЗВИТ», «М.Е.Doc», «OPZ», «IFIN ZVIT».

Ці програми схожі за своїми можливостями, відмінність полягає лише у витратах, які несе платник податків, щоб зареєструвати податкові накладні в ЄРПН за їх допомогою. Поза конкуренцією в цьому плані — сервіс податкової служби для створення та відправлення звітності (програми «OPZ» і «Захист звітності ДПІ»): він безкоштовний для всіх. А комерційні продукти такого собі дозволити не можуть. Тому, використовуючи їх для реєстрації податкових накладних в ЄРПН, підприємствам доведеться залізти в гаманець. Нижче наведено таблицю порівняння цін на використання комерційних систем подання електронної звітності. Висновки робіть самостійно.

img 1

 

Успіхів у роботі та безпроблемної реєстрації податкових накладних у ЄРПН!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі