Теми статей
Обрати теми

Принципові поняття й терміни, які має знати користувач «1С»

Редакція БК
Стаття

Принципові поняття й терміни, які має знати користувач «1С»

 

Інколи до редакції надходять запитання без опису конфігурації «1С», в якій працюють читачі, інколи вони плутають платформу та конфігурацію. Тому сьогодні ми вирішили нагадати вам основні терміни, що використовуються в «1С».

Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Платформа та конфігурація: у чому різниця?

Платформа «1С:Підприємство 8» — це універсальний інструмент, створений та супроводжуваний розробниками для автоматизації господарської діяльності підприємств різних видів діяльності.

Конфігурація — це вже конкретне рішення на базі універсальної платформи, наприклад:

— «Бухгалтерія для України» включає тільки операції бухгалтерського (регламентованого) обліку;

— «Управління торгівлею для України» складається з підсистеми управління закупівлями, продажами, запасами в розрізі замовлень покупців та постачальників, роздрібної торгівлі (з можливістю підключення торговельного обладнання), підтримує оперативний, партіонний облік, операції комісійної торгівлі;

— «Зарплата і управління персоналом для України» використовує механізми нарахувань, утримань, у тому числі підтримує механізми розрахунку відпускних, лікарняних тощо, для підприємств різних типів;

— «Управління торговельним підприємством для України» призначене для автоматизації обліку на підприємствах, що займаються оптово-роздрібною торгівлею та невеликим виробництвом, та підтримує всі функції наведених вище трьох конфігурацій з доволі розвиненими підсистемами планування закупівель, продажів та грошових потоків;

— «Управління виробничим підприємством для України» орієнтоване на управління виробничо-торговельними процесами на підприємстві. Функції попередніх чотирьох конфігурацій відображено повністю та в розвитку. Підключено підсистеми:

 виробничого планування (створення планів виробництва на підставі планів продажів);

 планування виробництва за змінами (оперативне прогнозування виробничих процесів підприємства);

 обліку за міжнародними стандартами;

 бюджетування.

Конфігурація «1С:Бухгалтерія 8 для України» випускається у двох версіях, призначених для автоматизації бухгалтерського та податкового обліку: базова і ПРОФ. Базова версія має певні обмеження порівняно з версією ПРОФ:

— не підтримується ведення бухгалтерського та податкового обліку господарської діяльності декількох організацій в одній інформаційній базі;

— одночасно з однією інформаційною базою може працювати лише один користувач;

— не підтримується зміна конфігурації, можна використовувати лише типову конфігурацію та встановлювати її оновлення;

— не підтримується робота у клієнт-серверному варіанті;

— не підтримується робота розподілених інформаційних баз.

Якщо у підприємства виникне потреба в одній із перелічених вище можливостей, можна безболісно перейти на роботу з програмою «1С:Бухгалтерія 8 для України» версії ПРОФ.

 

Ще про платформи

Користувачі конфігурацій на платформі «1С:Підприємство 7.7» знають, що вона невимоглива до устаткування, але кількість користувачів досить обмежена — до 50 робочих місць. Фірма «1С» на сьогодні припинила супровід платформи «7.7». Але віддамо їй належне — тисячі підприємств упорядкували свій облік на базі цієї платформи. Розробники модернізували програмне забезпечення, створивши нову платформу — «1С:Підприємство 8», що принципово відрізняється від «7.7». Продовжуючи розвиток, фірма «1С» випускала платформи «1С:Підприємство 8.0», «1С:Підприємство 8.1», що відзначалися розвиненішим підходом до програмування, практично необмеженим масштабуванням (кількістю призначених для користувача місць) тощо, але були й вимогливіші до технічного забезпечення.

Нова платформа «1С:Підприємство 8.2» — це найсуттєвіший розвиток системи з моменту випуску «1С:Підприємства 8». Тут розширено здебільшого технічні можливості платформи, розроблено новий дизайн інтерфейсу. У новій версії з’явилася можливість роботи в режимі «тонкого» клієнта і «веб-клієнта», що дозволяє користувачам працювати з інформаційною базою через Інтернет у реальному режимі часу. Підключення здійснюється через спеціально настроєний веб-сервер (Apache або IIS). У «веб-клієнті» робота здійснюється за допомогою веб-браузера та не вимагає наявності «1С:Підприємства» на робочих місцях. При установленні конфігурацій можна настроїти зазначені вище режими, а також вам запропонують вибрати й режим «товстого» клієнта — це означає, що система працюватиме у звичайному режимі, без використання Інтернету.

Розробники постійно модернізують платформи, кожному новому варіанту (релізу) присвоюють свою нумерацію.

 

Модернізація конфігурацій

Оновлення конфігурацій відбуваються з різних причин — це і вдосконалення процесів, і, можливо, усунення помилок, допущених розробниками, і внесення змін до конфігурації в результаті видання нових законодавчих актів. При кожному оновленні нумерація версій конфігурації змінюється. Що стосується «1С:Бухгалтерії 8», то на цьому етапі останньою версією конфігурації є 1.2.9.1.

Для того щоб подивитися, в якій версії програми ви працюєте, потрібно натиснути на кнопку «Показать информацию о программе» (див. рисунок на с. 14).

img 1

Слід зауважити, що всі конфігурації (прикладні рішення) побудовано за єдиним принципом, на єдиній платформі. Керівникам підприємства можна вибрати інструмент для вирішення тільки своїх актуальних завдань, а можна й підібрати конфігурацію «на майбутнє». Перелік підсистем такої конфігурації має відображати розвиток підприємства за новими напрямками. Наприклад, якщо торговельному підприємству на сьогодні необхідно автоматизувати регламентований облік (бухгалтерський), а надалі планується підключити робочі місця комірників, менеджерів з продажів, закупівель і в подальшому планувати закупівлі, продажі та рух грошових коштів, то можна вирішити це завдання, як мінімум, двома способами.

Наприклад, спочатку придбати конфігурацію «Бухгалтерія для України» на платформі «1С:Підприємство 8.2» та автоматизувати облік регламентованих операцій. Надалі, прийнявши рішення, підключити робочі місця комірників, менеджерів, плановиків, придбати конфігурацію, що відповідає збільшеним потребам, наприклад «Управління торговельним підприємством для України», яка, крім управлінських розділів, підтримує в тому самому обсязі й бухгалтерський облік. Якщо в попередній конфігурації обсяги інформації були досить значними, то дані довідників, залишки за розділами обліку та документообіг можна перенести до нової системи й надалі підключати нові розділи, використовуючи вже напрацьовану раніше інформацію. Є й інший шлях. Придбати відразу конфігурацію, функції якої відповідають планам розвитку підприємства, наприклад «Управління торговельним підприємством для України» на платформі «1С:Підприємство 8.2» і за потреби підключати нові розділи до облікової системи.

Необхідно підкреслити: вибравши продукт «1С», керівники підприємств можуть не турбуватися про те, що ця система буде закритою для змін. Якщо стандартними засобами конфігурації буде неможливо відобразити той чи інший процес діяльності підприємства, то можна буде внести додаткові можливості до системи за допомогою фахівців франчайзингових фірм, профілем діяльності яких є підтримка системи «1С:Підприємство». Фахівці ІТ-служб самого підприємства також зможуть упоратися з реалізацією додаткових можливостей — до комплекту поставок входить відповідна документація.

 

Ще кілька слів
про терміни

Крім «платформи» та «конфігурації», у лексиконі користувачів «1С» наявні такі терміни, як «шаблон конфігурації» та «інформаційна база».

Шаблон конфігурації — це фіксований набір файлів, з яких створюються інформаційні бази. Прикладні рішення (конфігурації) фірми «1С» поставляються у вигляді набору шаблонів.

Інформаційна база — це сховище даних, що створюється користувачем на комп’ютері на основі шаблона конфігурації.

 

Деякі загальні положення використання
 функціонала «1С:УТП для України»

Як зазначалося вище, УТП можна представити як систему, в якій поєднано функції трьох конфігурацій: «Управління торгівлею», «Бухгалтерія» та «Зарплата і кадри».

Об’єднавшись у єдине ціле, елементи кожної конфігурації, звичайно, дещо змінилися. Так, до підсистеми бухгалтерського обліку внесено нові функції (уточнено давальницьку схему, унесено розділ обліку тари, більше деталізовано облік витрат тощо). Підсистема «Зарплата і кадри» тут більше орієнтована на запити торговельного підприємства, а підсистема «Управління торгівлею» перебуває в розвитку. Ця конфігурація може використовуватися для підприємств, яким необхідний потужний інструмент управління торговельною діяльністю, необхідна автоматизація обліку нескладного виробництва, бухгалтерського та податкового обліку всіх напрямків діяльності.

 

Сподіваюся, ця стаття допоможе вам орієнтуватися в термінології «1С». Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі