Теми статей
Обрати теми

Нумерація сторінок у LibreOffice Writer

Редакція БК
Стаття

Нумерація сторінок у LibreOffice Writer

 

Судячи з нашої пошти, відкрите програмне забезпечення є дуже популярним серед тих, хто звик рахувати гроші та приймати зважені рішення. Незважаючи на те, що з моменту останньої публікації про роботу з пакетом LibreOffice минуло не дуже багато часу, я отримав відразу декілька листів із запитаннями щодо роботи з окремими компонентами цієї програми. Одне із запитань, що надійшло від Володимира Сєдова з м. Харкова, було таке (цитата): «…почав працювати з LibreOffice. Не можу зрозуміти, як нумерувати сторінки у програмі Writer. Якщо можна, розкажіть про це в одній зі статей вашого видання». Що ж, запитання зрозуміле. Пропоную подивитися, який вигляд це має на практиці.

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Для визначення номера сторінки у програмі Writer є спеціальне поле, яке так і називається — «Номер страницы». Це поле можна вставити в будь-якому місці документа. Але для того щоб організувати наскрізну нумерацію, поле розміщують в області верхнього чи нижнього колонтитулу сторінок. Докладніше цю процедуру можна описати так.

 

Наскрізна нумерація сторінок у програмі Writer

Щоб створити такий спосіб нумерації, виконуємо такі дії:

1. Відкриваємо документ і перевіряємо стиль сторінок цього документа. Це може бути «Обычный» (його встановлено за умовчанням) чи будь-який інший, відмінний від стилю «Первая страница». Докладно про стилі сторінок ми писали в «Б & К», 2012, № 14.

2. Викликаємо меню «Вставка → Верхний колонтитул → Обычный» або «Вставка → Нижний колонтитул → Обычный» (рис. 1). Тут «Обычный» — це назва стилю, яким оформлено сторінки документа. На екрані стануть доступними області верхнього (нижнього) колонтитулів.

3. Клацаємо лівою кнопкою миші по області колонтитулу.

4. Викликаємо меню «Вставка → Поля → Номер страницы» (рис. 1). В області колонтитулу з’явиться номер сторінки у вигляді числа на сірому фоні (рис. 2). Це означає, що ми запровадили не звичайний текст, а поле нумерації сторінок.

img 1

img 2

5. Форматуємо вміст колонтитулу.

6. Клацаємо лівою кнопкою по будь-якому місцю документа поза областю колонтитулів.

Важливо! Змінити оформлення номера сторінки можна як звичайний текст — через меню «Формат» або панель інструментів. У такий спосіб можна змінити формат символів, спосіб вирівнювання номерів сторінок, відступи тощо.

Номер сторінки часто супроводжують відомостями щодо об’єму документа. Щоб показати загальну кількість сторінок, до колонтитулу потрібно включити ще одне поле — «Количество страниц». Ось приклад, як це зробити:

1. Відкриваємо документ. Установлюємо стиль сторінок, відмінний від стилю «Первая страница». Нехай це буде стиль «Обычный».

2. Викликаємо меню «Вставка → Верхний колонтитул → Обычный» або «Вставка → Нижний колонтитул → Обычный». Стануть доступними колонтитули документа.

3. Ставимо покажчик на область колонтитулів, друкуємо текст «стр. ».

4. Викликаємо меню «Вставить → Поля → Номер страницы».

5. Уводимо пробіл, далі текст «з», після нього друкуємо ще один пробіл.

6. Викликаємо меню «Вставить → Поля → Количество страниц».

7. Форматуємо вміст колонтитулу, використовуючи меню «Формат».

Тепер у колонтитулах нумерація має приблизно такий вигляд: «стр. 5 из 220».

Порада Якщо замість номерів сторінок Writer покаже текст «Номера страниц», змініть вигляд документа. Для цього відкрийте в меню «Вид», далі виберіть «Поля» (приберіть «галочку» біля цього пункту) або скористайтеся комбінацією «Ctrl+F9» — це швидший спосіб вирішення завдання.

 

Скасування нумерації сторінок

Прибрати номери сторінок у документ Writer можна двома способами.

СПОСІБ 1. Очищення вмісту колонтитулів

Для цього виконуємо такі дії:

1. Відкриваємо документ.

2. Клацаємо лівою кнопкою миші по області колонтитулів.

3. Виділяємо фрагмент тексту з номером сторінки та натискуємо на кнопку «Del».

У результаті Writer прибере всі номери на сторінках одного стилю в межах поточного документа. Тут я хотів би звернути вашу увагу на такий момент. У програмі Writer колонтитули — це частина оформлення сторінки. Порядок роботи з колонтитулами визначається в описі стилю сторінок. Таким чином, у різних стилів є свої колонтитули, що ніяк не пов’язані між собою. У нашому прикладі ми очистили вміст колонтитулів. Але самі колонтитули в документі залишилися. Тому якщо всі сторінки мають один стиль, очищення вмісту колонтитулів видалить нумерацію в усьому документі. Але якщо частину сторінок оформлено в іншому стилі, їх нумерація залишиться без змін.

СПОСІБ 2. Видалення колонтитулів

Другий спосіб скасувати нумерацію сторінок — це прибрати колонтитули. Для цього виконуємо такі дії:

1. Відкриваємо документ.

2. Викликаємо меню «Вставка → Верхний колонтитул» або «Вставка → Нижний колонтитул». Відкриється допоміжне меню з переліком усіх стилів сторінок у поточному документі. Одним із пунктів цього меню буде «Все».

3. Вибираємо варіант «Все». На екрані з’явиться вікно з попередженням, що відключення колонтитулів призведе до видалення їх вмісту (рис. 3).

img 3

4. У цьому вікні відповідаємо «Да». Програма Writer видалить колонтитули та видалить із документа нумерацію сторінок.

 

Як видалити номер
на першій сторінці

Якщо документ починається з титульного аркуша, нумерувати його зазвичай не потрібно. Для скасування нумерації першої сторінки виконуємо такі дії.

1. Відкриваємо документ, переходимо на початок першої сторінки.

2. Викликаємо меню «Формат → Стили» (або натискуємо на клавішу «F11»). Відкриється вікно «Стили и форматирование», зображене на рис. 4.

img 4

3. У цьому вікні клацаємо по іконці «Стили страницы».

4. Із запропонованого списку подвійним клацанням миші вибираємо варіант «Первая страница».

5. Викликаємо меню «Вставка → Разрыв…». Відкриється вікно, як на рис. 5.

img 5

6. Тут ставимо перемикач «Тип» у положення «Разрыв страницы».

7. Клацанням миші відкриваємо список «Стиль», вибираємо варіант «Обычный» (або інший, відмінний від стилю «Первая страница»). Тепер початкову сторінку документа буде оформлено у стилі «Первая страница», тому нумерувати її Writer не буде.

8. Переходимо на другу сторінку документа.

9. Викликаємо «Вставка → Нижний колонтитул…» (або «Вставка → Верхний колонтитул»).

10. У допоміжному меню ставимо «галочку» напроти стилю сторінок основного документа (на рис. 1 це стиль «Обычный»). У документі з’являться колонтитули.

11. Клацаємо мишею по області колонтитулу, через меню «Вставка» додаємо номери сторінок.

 

Як змінити порядок
нумерації сторінок

Програма Writer дозволяє присвоїти певний номер будь-якій сторінці документа. Така можливість є корисною при друкуванні документів частинами — коли кожну частину записано в окремому файлі,
а в результаті потрібно забезпечити наскрізну нумерацію сторінок. У цьому випадку при друкуванні чергового фрагмента доведеться індивідуально вказувати номер першої сторінки виходячи з кількості аркушів попередньої частини документа. Змінити параметри нумерації у програмі Writer можна двома способами.

СПОСІБ 1. Коригуємо нумерацію сторінок через параметри абзацу

У цьому випадку ми скористаємося тим, що номер сторінки є атрибутом першого абзацу цієї сторінки. Виконуємо такі дії:

1. Ставимо курсор на перший абзац нової сторінки.

2. Вибираємо «Формат → Абзац…». Відкриється однойменне вікно «Абзац», як на рис. 6.

3. У ньому переходимо на вкладку «Положение на странице» та включаємо прапорець «Добавить разрыв» (рис. 6).

img 6

4. Потім включаємо прапорець «Со стилем страницы».

5. Клацаємо по значку випадного списку та вибираємо потрібний стиль сторінки (на рис. 6 це варіант «Обычный»).

6. У полі «Номер стр.» вводимо номер сторінки, з якого має починатися нумерація.

7. У вікні «Абзац» натискуємо на «ОК».

СПОСІБ 2. Коригуємо порядок нумерації через розриви сторінок

На мій погляд, цей прийом логічніший від попереднього хоча б тому, що послідовність дій тут багато в чому нагадує програму MS Word. Виконуємо такі дії:

1. Викликаємо меню «Вставка → Разрыв…». Відкриється вікно «Вставить разрыв», як на рис. 5.

2. У вікні «Вставить разрыв» ставимо перемикач «Тип» у положення «Разрыв страницы».

3. Зі списку «Стиль» вибираємо стиль сторінки.

4. Уключаємо прапорець «Изменить номер страницы», уводимо початкове значення для нумерації сторінок.

5. У вікні «Вставить разрыв» натискуємо на «OK».

 

Як змінити стиль
нумерації сторінок

Програма Writer пропонує різні способи оформлення номерів сторінок. Це можуть бути римські чи арабські цифри, літери російського алфавіту тощо. Щоб змінити стиль нумерації сторінок у документі, виконуємо такі дії:

1. Двічі клацаємо по символу з номером сторінки. Відкриється діалогове вікно «Редактирование полей», зображене на рис. 7.

img 7

2. Переходимо на область «Формат».

3. Вибираємо стиль нумерації.

4. У вікні «Редактирование полей» натискуємо на «OK». Спосіб нумерації сторінок зміниться.

Важливо! Тип нумерації діє в межах усіх сторінок одного стилю.

Інший спосіб змінити стиль нумерації — відкрити вікно «Стиль страницы» і на закладці «Страницы» вказати параметр «Формат». Докладніше про роботу зі стилями сторінок ви можете прочитати у «Б & К», 2012, № 14.

На сьогодні все. Сподіваюся, що матеріал цієї статті допоможе вам опанувати специфічні прийоми форматування сторінок у програмі Writer. Готовий шаблон нашого прикладу ви можете скачати на сайті редакції та відкоригувати його на свій розсуд. До нових зустрічей та успішної роботи!

 

Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на bk@id.factor.ua, nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі