Теми статей
Обрати теми

Розподіл ТЗВ, що обліковуються на окремому субрахунку

Редакція БК
Стаття

Розподіл ТЗВ, що обліковуються на окремому субрахунку

 

img 1

Транспортно-заготівельні витрати наявні в діяльності будь-якого підприємства. Сьогодні розглянемо, як в «1С:Бухгалтерії 8» їх обліковувати на окремому субрахунку та як розподілити наприкінці місяця.

Ганна САРАЄВА, відповідальний редактор «Б & К»

 

Якщо транспортно-заготівельні витрати (ТЗВ) обліковуються на окремому субрахунку, то наприкінці місяця їх потрібно розподілити між сумою запасів на кінець місяця та сумою запасів, що вибули за місяць.

В «1С:Бухгалтерії 8» такий розподіл здійснюється регламентним документом «Закрытие месяца», операція «Распределение ТЗВ» (рис. 1). Алгоритми розрахунку в бухгалтерському та податковому обліку збігаються. ТЗВ, які слід віднести до запасів, що вибули, розраховуються як добуток середнього відсотка ТЗВ та вартості таких запасів.

img 2

Середній відсоток ТЗВ розраховується діленням суми залишку ТЗВ на початок звітного місяця і ТЗВ за звітний місяць на суму залишків запасів на початок місяця та запасів, отриманих у цьому місяці.

Утім, накопичення, як і розподіл ТЗВ, слід обов’язково виконувати в розрізі номенклатурних груп і статей витрат.

Важливо! ТЗВ, накопичені по конкретній номенклатурній групі та статті витрат, розподілятимуться серед вибулих товарів, в яких у довіднику «Номенклатура» аналітика (номенклатурна група і стаття витрат) повністю збігається з аналітикою щодо накопичених ТЗВ.

Розглянемо розподіл ТЗВ на простому прикладі. 18.09.2012 р. підприємство придбало 800 кг королівських креветок на суму 6533,33 грн. Вартість доставки — 500 грн. (доставку здійснив сам постачальник). Суми зазначено без ПДВ.

21.09.2012 р. було продано 300 кг креветок.

Створимо в довіднику «Номенклатура» елемент «Креветки королевские». У реквізиті «Номенклатурная группа» укажемо групу «Товары», а в реквізиті «Статья затрат» — статтю транспортних витрат (рис. 2).

img 3

Надходження товарів на склад оформимо документом «Поступление товаров и услуг» (вид операції «Покупка, комиссия»). На закладці «Товары» вказуємо товар, що прибуткується (рис. 3), а на закладці «Услуги» відображаємо вартість доставки. У колонці «Счет затрат» ставимо субрахунок 2801, на якому й накопичуватимуться ТЗВ. У колонках «Субконто 1» і «Субконто 2» вказуємо значення аналітики, що відповідають заданим для номенклатури «Креветки королевские» (рис. 3).

img 4

Порада Щоб номенклатура «Доставка» сприймалася програмою як послуга, в її картці мають стояти прапорці напроти реквізитів «Услуга» та «Является транспортной услугой».

Проводки, сформовані документом «Поступление товаров и услуг», наведено на рис. 4.

img 5

Продаж 300 кг креветок оформимо документом «Реализация товаров и услуг». Проводки цього документа показано на рис. 5. Ми бачимо, що собівартість списаних товарів склала 2450 грн. (8,167 х 300), тобто ТЗВ не було враховано.

img 6

Тепер створимо документ «Закрытие месяца». У ньому поставимо прапорець у колонці «БУ» напроти операції «Распределение ТЗВ». Прапорець у колонці «НУ» з’явиться автоматично, оскільки в податковому обліку розподіл ТЗВ відбувається не лише аналогічно бухгалтерському обліку, а й одночасно з ним.

Після проведення документа ми отримаємо проводку на суму 187,50 грн. (рис. 6). Перевіримо коректність розрахунку: ((0 + 500) : (0 + 6533,33)) х 2450 = 187,50 (грн.). Суму ТЗВ, що припадає на товар, який вибув, розраховано правильно.

img 7

 

Отже, ми переконалися в тому, що програма суму ТЗВ, яка припадає на реалізовані запаси, розраховує правильно. Головне — правильно вести аналітичний облік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі