Теми статей
Обрати теми

Овердрафт в «1С:Бухгалтерії 8»

Редакція БК
Стаття

Овердрафт в «1С:Бухгалтерії 8»

 

Овердрафт — форма короткострокового кредитування, коли сума платежу перевищує залишок коштів на розрахунковому рахунку. Розглянемо, за допомогою яких документів можна відобразити в «1С:Бухгалтерії 8» використання овердрафту.

Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Відображення овердрафту
 з використанням рахунка 31

Оскільки при овердрафті гроші на поточний рахунок підприємства не надходять, а перераховуються безпосередньо одержувачу платежу, то при оплаті товарів (послуг) за рахунок овердрафту в обліку можна зробити одну проводку: Дт 631 — Кт 311.

У результаті утворюється від’ємний залишок на поточному рахунку, що відповідатиме дійсності.

Кредитні кошти за овердрафтом не повертаються окремими платіжними дорученнями від клієнта, а просто заповнюються поточними надходженнями на рахунок, відповідно й бухгалтерських проводок щодо повернення такого кредиту не буде.

Таким чином, усі ці операції відбуваються у звичайному режимі поточних платежів, відповідно й відображатися в «1С:Бухгалтерії 8» вони будуть стандартними документами «Платежное поручение исходящее» та «Платежное поручение входящее». При цьому виникатимуть від’ємні залишки на поточному рахунку. У конфігурації відбувається контроль залишків грошових коштів, але наявність від’ємних залишків на поточному рахунку не забороняється. Так, при перерахуванні суми, що перевищує залишок на рахунку, програма видасть попередження про те, що на розрахунковому рахунку не вистачає коштів (рис. 1).

img 1

 

Відображення овердрафту
 з використанням рахунка 60

Якщо ви вирішили відображати овердрафт як короткостроковий кредит, використовуйте рахунок 60. Для коректного відображення таких операцій потрібно на початку кожного дня, коли відбувся рух на розрахунковому рахунку та з’явилося від’ємне сальдо на кінець дня, розносячи виписку банку, сформувати на суму залишку «Платежное поручение входящее» з видом операції «Расчеты по кредитам и займам». У реквізиті «Счет расчетов» слід зазначити субрахунок 601 (рис. 2).

img 2

Далі можна вводити решту платіжних документів у звичайному режимі. Залишок на кінець дня в такій банківській виписці має дорівнювати нулю (рис. 3).

img 3

Якщо ж сальдо на поточному рахунку на кінець дня додатне, то робимо навпаки. Оформляємо документ «Платежное поручение исходящее» з видом операції «Прочее списание безналичных денежных средств» у кореспонденції із субрахунком 601.

Якщо сума надходження за день перевищує суму видатку, але не покриває суму отриманого кредиту, платіжне доручення потрібно оформляти на суму залишку на кінець дня. У цьому випадку в обробці «Банковская выписка» сальдо на кінець дня дорівнюватиме нулю.

У ситуації, коли різниця між сумою надходження та сумою видатку перевищує суму отриманого кредиту, платіжне доручення формуємо на суму отриманого кредиту. У цьому випадку сальдо на кінець дня дорівнюватиме залишку за випискою, отриманою з банку.

Таким чином, субрахунок 601 використовується як «проміжний» рахунок. При закритті договору овердрафту залишок на субрахунку 601 має дорівнювати нулю (рис. 4).

img 4

 

Як бачите, в обох варіантах обліку овердрафту всі операції оформляються платіжними дорученнями, просто другий варіант потребує більшої уважності. Успіхів у роботі! Чекаємо ваших листів на адресу bk@id.factor.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі