Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Закон про зміну строків сплати ЄСВ підприємцями
 та самозайнятими особами підписано Президентом

Парламент установив нові строки сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями та особами, які займаються незалежною професійною діяльністю.

Зауважимо: на офіційному сайті Верховної Ради України повідомляється, що Закон України «Про внесення змін до ст. 9 і 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 18.09.2012 р. № 5292-VI підписано Президентом України.

(Закон України від 18.09.2012 р. № 5292-VI набере чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування. На момент підготовки номера Закон ще не опубліковано)

 

ДПСУ оприлюднила
Довідник пільг № 63

ДПСУ листом від 28.09.2012 р. № 63 довела до відома платників податків Довідник податкових пільг № 63 станом на 01.10.2012 р.

Цей Довідник застосовується при заповненні Звіту про суми податкових пільг (додаток до Порядку обліку сум податків і зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233).

(Лист ДПСУ від 28.09.2012 р. № 63)

 

Роз’яснено, як ураховуються квартальні премії
при обчисленні середньої заробітної плати
 для оплати часу відрядження

Міністерство соціальної політики України в листі від 21.09.2012 р. № 991/13/84-12 роз’яснило окремі нюанси врахування квартальних премій при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відрядження.

Як відомо, обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відрядження відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), здійснюється виходячи з виплат за останні два місяці роботи, що передують місяцю, в якому працівника направляють у відрядження.

Згідно з п. 3 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження враховуються: основна заробітна плата, доплати та надбавки, премії, що не мають разового характеру, індексація тощо.

При цьому премії включаються до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. Премії, що виплачуються за квартал та більш тривалий проміжок часу, при обчисленні середньої заробітної плати за два календарні місяці включаються до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Таким чином, якщо квартальну премію було виплачено в одному з місяців розрахункового періоду (наприклад, у травні), при обчисленні середньої заробітної плати в липні враховуватиметься 1/3 суми квартальної премії до заробітної плати кожного з місяців розрахункового періоду — травня і червня.

(Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо врахування квартальних премій при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відрядження» від 21.09.2012 р. № 991/13/84-12)

 

Затверджено нові
статистичні форми
зі статистики праці

З метою подальшого вдосконалення державних статистичних спостережень зі статистики Державна служба статистики України наказом від 16.08.2012 р. № 355 затвердила окремі форми державних статистичних спостережень зі статистики праці.

Так, затверджено форми із уведенням їх у дію починаючи зі звіту:

— за 2012 рік — № 6-ПВ (річна) «Звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання»;

— за I квартал 2013 року — № 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці».

Форми державних статистичних спостережень, затверджені цим наказом, поширюються на юридичних осіб та їх відокремлені підрозділи згідно з переліком, установленим органами державної статистики.

Також визнано такими, що втратили чинність з 1 лютого 2013 року, форми державних статистичних спостережень № 6-ПВ (річна) «Звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання» та № 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці», затверджені наказом Держкомстату від 29.06.2011 р. № 163.

(Наказ Державної служби статистики України «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики праці» від 16.08.2012 р. № 355)

 

Щодо порядку сплати єдиного податку
 для фізичної особи — підприємця

Державна податкова служба України листом від 27.09.2012 р. (б/н) оприлюднила свою думку щодо окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності для суб’єктів господарювання.

Податківці нагадали, що фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої і другої груп, а також платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів (далі — Книга), в якій щодня за підсумками робочого дня відображають отримані доходи.

Також з урахуванням положень п.п. 3 п. 292.11 ПКУ ДПСУ нагадала, що сума фінансової допомоги, не повернена протягом 12 календарних місяців із дня отримання, зараховується в дохід за підсумками дня, наступного за останнім днем періоду у 12 місяців.

Водночас Порядком ведення Книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, затвердженим наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. № 1637, не передбачено окрему графу для відображення сум фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, не повернених протягом 12 календарних місяців із дня отримання такої допомоги. У такій ситуації податківці пропонують зазначені кошти зараховувати до графи 5 Книги.

(Лист ДПСУ від 27.09.2012 р. (б/н))

 

Реєстрація підприємця як платника ЄСВ
 здійснюватиметься в автоматичному режимі
через держреєстратора

Держкомпідприємництва на своєму офіційному сайті повідомив про погодження проекту постанови Пенсійного фонду України, якою вносяться зміни до порядку взяття на облік платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ).

Проектом постанови ПФУ передбачено скасування довідки, що видається ПФУ, про взяття на облік суб’єкта господарювання як платника ЄСВ. Надалі інформація про взяття підприємця на облік в Пенсійному фонді передаватиметься державному реєстратору в автоматичному режимі, тобто суб’єкту господарювання не потрібно буде звертатися до ПФУ.

Відмітка про взяття на облік як платника ЄСВ зазначатиметься у виписці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі