Теми статей
Обрати теми

Облік бартерних операцій в «1С:Бухгалтерії 8»

Редакція БК
Стаття

Облік бартерних операцій в «1С:Бухгалтерії 8»

 

img 1

Тема сьогоднішнього номера — облік бартерних операцій. Законодавчий аспект оформлення бартерних операцій детально розглянуто у статті Ю. Товстоп’ята «Бартер. Міняємо шило на мило: що з оподаткуванням?» (див. с. 28). У запропонованій же статті ми на прикладі розберемося з оформленням цих операцій в «1С:Бухгалтерії 8». 

Ганна САРАЄВА, відповідальний редактор

 

Розглянемо оформлення бартерних операцій в «1С:Бухгалтерії 8» на такому прикладі.

Приклад

Підприємство «Добро» передає в межах договору міни офісні стільці підприємству «Віктор». Договірна вартість стільців — 9000 грн. (у тому числі ПДВ — 1500 грн.). Балансова вартість — 7000 грн.

Тим часом підприємство «Віктор» передає підприємству «Добро» кондиціонери, договірна вартість яких становить 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.), а балансова — 8000 грн. Різницю між договірною вартістю товарів (12000 - 9000 (грн.)) підприємство «Добро» перераховує на рахунок підприємства «Віктор».

У договорі міни сторони передбачили, що перехід права власності на товари відбувається в момент їх фактичного відвантаження.

Договірна ціна обмінюваних товарів, визначена сторонами договору, відповідає їх звичайній ціні (справедливій вартості).

 

Договір

Оформлення бартерних операцій в «1С:Бухгалетрії 8» починається з правильно оформленого договору. Отже, створюємо нового контрагента «Віктор». Заповнюємо договір з контрагентом так:

1. У шапці договору в реквізиті «Вид договора» вибираємо значення «Бартерный».

2. На закладці «Налоговый учет» у реквізиті «Схема налогового учета» буде автоматично вибрано варіант «Бартер». Для цієї схеми податкового обліку задано моменти визначення бази ПДВ за придбаннями та за продажами в значенні «По отгрузке» (рис. 1).

img 2

3. У реквізиті «Вид договора по ГК (для налоговой накладной)» має стояти значення «Договір бартерної поставки».

4. У реквізиті «Форма расчетов (для налоговой накладной)» вибираємо значення «Бартер».

5. Переходимо на закладку «Счета учета» (рис. 2). Тут у реквізитах «Счет учета расчетов с поставщиком при бартере» та «Счет учета расчетов с покупателем при бартере» зазначено субрахунки взаєморозрахунків 631 і 361. За бажанням їх можна змінити, натиснувши на кнопку «Настроить счета учета». У нашому прикладі ми не змінюватимемо їх значення.

img 3

6. Договір заповнено, залишилося зберегти його, натиснувши кнопку «Записать».

 

Передача товарів контрагенту

Передача товарів у межах бартерного договору в «1С:Бухгалтерії 8» оформляється типовим документом реалізації — «Реализация товаров и услуг». Якщо в обміні беруть участь товари, то в документі вид операції буде «Продажа, комиссия» (рис. 3).

img 4

У шапці документа вказуємо контрагента та бартерний договір. Потім переходимо на закладку «Товары» і в ній вказуємо список товарів, що передаються (рис. 3), із зазначенням їх кількості, вартості та інших параметрів. Проводимо документ.

Що ми бачимо? Документ «Реализация товаров и услуг» сформував проводки за реалізацією товарів, списавши їх за собівартістю. Це пов’язане з тим, що у графі «Схема реализации» документа було вибрано варіант «Товары». Якби ми вибрали варіант «Продукция», у проводках було б задіяно рахунок 26.

У податковому обліку суму доходів та собівартість товарів буде автоматично відображено в декларації з податку на прибуток у рядках 02 і 05 (відповідні статті декларації прописані у схемі реалізації товарів).

На підставі документа «Реализация товаров и услуг» введемо документ «Налоговая накладная». У документі закладку «Товары» буде заповнено автоматично. Зверніть увагу на заповнення закладки «Дополнительно». У реквізиті «Вид договора» має стояти значення «Договір бартерної поставки», а в реквізиті «Форма расчета» — «Бартер» (рис. 4). Документ можна проводити. В обліку буде сформовано проводку Дт 6432 — Кт 6412.

img 5

 

Отримання товару від контрагента

Отримання товарів від контрагента (за бартерним договором) оформляється документом «Поступление товаров и услуг» з видом операції «Покупка, комиссия». У шапці документа вказуємо контрагента та бартерний договір, після чого заповнюємо табличну частину списком товарів. Провівши документ, ми отримаємо проводки, наведені на рис. 4. Взаєморозрахунки між контрагентами буде закрито автоматично сформованою проводкою Дт 631 — Кт 361 на суму 9000 грн. (рис. 5).

img 6

Проте згідно з умовами нашого прикладу підприємства обмінюються неподібними активами з різною договірною вартістю. Доплата контрагенту «Віктор» оформляється документом «Платежное поручение исходящее» з видом операції «Оплата поставщику».

Порада Створюйте документ «Платежное поручение исходящее» на підставі документа «Поступление товаров и услуг», оскільки в разі ручного заповнення договір виду «Бартер» не видно у списку для зазначення його у платіжці.

Отримавши податкову накладну від контрагента, зареєструємо її у програмі за допомогою документа «Регистрация входящего налогового документа» (рис. 6). Документ сформує проводку Дт 6412 — Кт 6442.

img 7

У результаті податковий кредит за бартерною операцією склав 2000 грн., а податкові зобов’язання — 1500 грн.

 

На цьому оформлення наведеної у прикладі бартерної операції можна вважати завершеним. Ми розглянули оформлення бартерної операції лише в одного з контрагентів, оскільки в обліку другого контрагента буде задіяно ті самі документи. Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі