Теми статей
Обрати теми

Облік бартерних операцій в «1С:Бухгалтерії 7.7»

Редакція БК
Стаття

Облік бартерних операцій в «1С:Бухгалтерії 7.7»

 

Останнім часом бартер знову став актуальним. Зараз чимало підприємств повертаються до цього вже дещо підзабутого способу розрахунків, при цьому, як правило, предметом товарообміну є неподібні активи. Сьогодні пригадаємо, як правильно оформити бартерні операції в «1С: Бухгалтерії 7.7».

Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Оформлення бартерної операції в «1С:Бухгалтерії 7.7» слід починати з реєстрації в базі даних бартерної угоди, яка оформляється документом «Договор» (меню «Документы → Договор») з видом торгівлі «Бартер» (реквізит «Вид торговли», рис. 1). Решту параметрів документа заповнюємо відповідно до умов укладеного договору.

img 1

Уведений документ «Договор» служитиме замовленням для обох операцій бартерного договору.

 

ПЕРША ПОДІЯ

Залежно від того, яка подія була першою, вводять або документ «Расходная накладная», або «Приходная накладная». Умовимося, що першою подією в нашому прикладі буде відвантаження товару. Відповідно першим у ланцюжку взаєморозрахунків буде оформлений документ «Расходная накладная» (рис. 2). Щоб спростити її заповнення, скористаємося механізмом введення на підставі створеного договору, у результаті ми отримаємо витратну накладну з уже заповненими реквізитами в шапці документа.

img 2

Нам залишиться лише на закладці «Основные» заповнити табличну частину ТМЦ, що передаються. Документ можна проводити.

 

ЗАКРИТТЯ БАРТЕРНОЇ ОПЕРАЦІЇ

У нашому прикладі завершальна (балансуюча) операція — оприбуткування ТМЦ, що надійшли від контрагента. Оформляємо її документом «Приходная накладная» (рис. 3), яку можна ввести за допомогою механізму введення на підставі. Як документ-підстава використовується «Договор». У реквізиті «Вид торговли» повинно стояти значення «Бартер».

img 3

 

ПЕРЕЗАЛІК-БАРТЕР

Наступний документ, який нам потрібно провести, це «Перезачет-бартер» (меню «Документы → Прочие»).

Важливо! Документ «Перезачет-бартер» обов’язково має бути введено до балансуючої операції, щоб вона коректно визначила суму попереднього відвантаження за бартерним договором.

У разі якщо балансуючу операцію вже введено (а на практиці часто так і є), документ «Перезачет-бартер» необхідно ввести відносно неї заднім числом. Після цього обов’язково потрібно перепровести балансуючу операцію. При цьому для обох зустрічних документів поставки має бути встановлено один і той самий документ-замовлення, а для реквізиту «Вид торговли» — вибрано значення «Бартер».

Заповнюючи документ «Перезачет-бартер» (рис. 4), у табличній частині в полях «С заказа» та «На заказ» виберемо введений раніше бартерний договір. Спростити завдання вибору договору допоможе кнопка «Подбор по заказам». У реквізитах «Со счета» та «На счет» указуємо субрахунки 361 і 631 відповідно, а в реквізиті «Сумма грн +» — суму для перезаліку, що включає ПДВ. При проведенні документ сформує проводку за дебетом субрахунку 631 до кредиту субрахунку 361.

img 4

 

От і все про бартерні операції. Якщо у вас виникнуть запитання, ставте їх на нашому форумі www.bk.factor.ua/forum . Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі