Теми статей
Обрати теми

Нарахування і виплата податків в «1С:Бухгалтерії 8»

Редакція БК
Відповідь на запитання

Нарахування і виплата податків в «1С:Бухгалтерії 8»

 

Добридень! Підкажіть, як в «1С:Бухгалтерії 8» правильно нарахувати і сплатити загальнодержавні та місцеві податки. Наприклад, акцизний збір, збір за паркування тощо.

І. Баркова, м. Київ

Відповідає Євген СВИСТУН, консультант «Б & К»

 

Для того щоб нарахувати в «1С:Бухгалтерії 8» такі податки, потрібно скористатися документом «Операция». Якщо ви не хочете кожного разу вводити операцію вручну, можна створити шаблон типової операції та в подальшому використовувати його для нарахування податків.

У програмі державні податки обліковуються на субрахунку 642 «Розрахунки за обов’язковими платежами», місцеві податки та збори — на субрахунку 6415 «Розрахунки за іншими податками». Зверніть увагу: аналітика на обох субрахунках ведеться в розрізі видів податків (на рис. 1 у графі «Субконто1» наведено значення «Налоги»), що дозволяє вести облік взаєморозрахунків у розрізі кожного податку окремо, без додавання субрахунків.

img 1

Відкривши та переглянувши довідник «Налоги», ми побачимо, що в ньому наявні не всі податки. Нічого страшного, створимо нову групу податків з кодом «ГосНал» та назвою «Государственные налоги». Після цього до цієї групи додаємо новий елемент з кодом «АкцСбор», найменування — «Акцизный сбор». У графі «Актуальность» ставимо прапорець (рис. 2).

img 2

Потім в існуючій групі «Местные налоги» створюємо новий елемент «Сбор за парковку».

Податки додали, перейдемо до формування типової операції. Для цього заходимо до меню «Операции → Типовые операции». У вікні, що відкрилося, створюємо типову операцію «Начисление налогов». Увівши назву операції, перейдемо на закладку «Бухгалтерский и налоговый учет» і додамо проводки:

Дт 949 — Кт 642 — нарахування акцизного збору;

Дт 949 — Кт 6415 — нарахування збору за паркування.

Зверніть увагу на значення реквізиту «Субконто» в цих проводках. Так, для першої проводки у графі «Субконто Дт» (рис. 3) з довідника «Статьи затрат» зазначаємо ту статтю, до якої у вас прикріплено статтю декларації з податку на прибуток «06.4.13 Суммы начисленных налогов и сборов, установленных НКУ, других обязательных платежей (до 01.01.2012 - 06.5.13)». Адже згідно з п.п. 138.10.4 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI сума нарахованих податків та зборів відноситься до інших витрат.

img 3

Типову операцію створено, збережемо її. Нарахуємо податки за допомогою щойно створеного шаблона. Для цього заходимо до меню «Операции → Операции, введенные вручную» та створюємо нову операцію.

Відкриваємо вікно «Типовые операции», вибираємо «Начисление налогов» і натискуємо на кнопку «Создать операцию». У вікні, що відкрилося, бачимо проводки щодо нарахування, уводимо дату, суми та проводимо документ.

Сплату податків оформляємо документами «Платежное поручение исходящее» з видом операції «Прочее списание безналичных денежных средств». У реквізиті «Счет:» указуємо відповідний субрахунок (642 або 6415) і субконто до нього (рис. 4).

img 4

Переглянути взаєморозрахунки за податками можна за допомогою таких стандартних бухгалтерських звітів, як «Оборотно-сальдовая ведомость по счету», «Обороты счета», «Карточка счета» тощо.

 

Успіхів у роботі! Чекаємо ваших запитань за адресою bk@id.factor.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі