Теми статей
Обрати теми

Робота з врізками в LibreOffice Writer

Редакція БК
Стаття

Робота з врізками в LibreOffice Writer

 

img 1

В арсеналі можливостей програми Writer робота з врізками має велике значення. З одного боку — це інструмент, який не часто використовують у повсякденній роботі. Водночас у певних ситуаціях користь від його застосування дуже висока. Тому я нітрохи не здивувався, коли на семінарі з використання пакета LibreOffice прозвучало відразу декілька запитань
щодо роботи з врізками. А оскільки в наших публікаціях ми цей момент раніше не розглядали, я вирішив заповнити прогалину та розповісти, що таке врізки й де вони можуть стати у пригоді бухгалтеру-практику.

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Безумовно, робота з врізками — не той інструмент, який бухгалтер використовує щодня, але це ні про що не говорить. Рано чи пізно виникає ситуація, коли потрібно оформити документ, а стандартних засобів форматування для цього явно не вистачає. Таким документом може бути все що завгодно — від складного бухгалтерського бланка до вітальної листівки або статті до спеціалізованого видання. Або такий момент. Вам знадобилося надрукувати дані на стандартному бланку. Проблема тут завжди та сама. Бланк зазвичай підготовлено друкарським способом. Відступи, міжрядкові інтервали в ньому можуть бути найрізноманітніші. Підібрати ці значення в текстовому редакторі, щоб влучити в поля бланка, часто важкувато — для точного позиціонування фрагментів документа потрібен інший, гнучкіший інструмент. І якраз у цьому питанні використання врізок — найправильніше та найефективніше рішення. Більше того, у цьому випадку застосування врізок для вирішення завдання ще й набагато простіше! Тому я впевнений, що знайомство з врізками буде корисним для будь-якого бухгалтера, оскільки в певній ситуації ці знання зекономлять багато сил і дорогоцінного часу.

 

Що таке врізки

Врізки — це своєрідний контейнер для фрагментів тексту або графічних елементів. Зовні цей контейнер виглядає як прямокутник, що має свої, індивідуальні особливості оформлення. Серед них — розташування на сторінці, тип рамки (обрамлення), кількість колонок у тексті врізок, їх ширина тощо. Врізки корисні при створенні інформаційних бюлетенів чи інших документів зі складною розміткою сторінки.

Важливо! Для бухгалтера врізки — це зручний засіб при створенні всіляких бланків. На таких бланках часто зустрічаються пояснювальні підписи, штампи у стилі логотипів, розташовані осторонь від основного тексту. Звичайно, таке форматування можна виконати через відступи абзаців. Але врізками вирішити завдання набагато простіше та швидше.

Врізки використовують у тих випадках, коли потрібно:

— розмістити текст або таблицю у визначеному місці сторінки: наприклад, створити логотип або «новинний куточок»;

— організувати перетікання тексту з одного «контейнера» до іншого; така можливість є незамінною при складному форматуванні документа;

— розмістити текст навколо будь-якого об’єкта, що знаходиться всередині врізки.

Важливо! До моменту створення врізки для неї немає окремого пункту форматування в меню «Формат». Оформлення параметрів врізки виконується при її створенні. Для врізок також передбачені стилі.

Врізки можуть містити текст, таблиці, зображення та інші об’єкти. До речі, текст у врізках можна оформити в декілька колонок.

 

Створення врізок
у програмі Writer

Writer пропонує кілька способів для створення врізки. Найпростіший з них — звернутися до головного меню програми. Для цього виконуємо такі дії:

— викликаємо «Вставка → Врезка…». З’явиться вікно настройки параметрів врізки, зображене на рис. 1;

— у цьому вікні визначаємо параметри і натискуємо на «OK».

img 2

Врізку можна сформувати на основі певного елемента в документі. Для цього потрібно:

— виділити текст або графічний об’єкт;

— натиснути на комбінацію клавіш «Вставка → Врезка…».

Writer створить врізку та перемістить до неї виділений фрагмент. При цьому сам фрагмент буде видалено з тіла документа. Тепер він стане частиною врізки.

Важливо! При впровадженні до тексту документа зображень чи інших об’єктів Writer автоматично поміщає їх у врізки, тобто команди меню «Вставка → Объект», «Вставка → Изображение» теж формують врізки.

Після створення врізки в документі на місці курсора з’явиться прямокутна рамка. Це і є врізка — ізольована від основного тіла ділянка документа.

У порожній врізці можна написати текст. Щоб зробити це, спочатку зніміть із неї виділення, клацнувши мишею по будь-якому місці сторінки. Потім клацніть усередині врізки (тільки не на її границі!) та починайте друкувати. Закінчивши друкування, клацніть мишею по будь-якому місці сторінки поза областю врізки.

Щоб виділити врізку, потрібно клацнути лівою кнопкою миші по її границі. Ознакою того, що врізку виділено, є наявність прямокутних маркерів у кутах та на її границях.

 

Зміна розмірів
та переміщення врізки

Для зміни розміру або розташування врізки можна використовувати мишу або діалогове вікно «Врезка». Щоб змінити розмір та положення врізки за допомогою миші, потрібно спочатку виділити її. Потім ставимо покажчик миші на будь-який із маркерів. Коли покажчик набуде форми двоспрямованої стрілки, утримуємо натисненою ліву кнопку миші та переміщаємо маркер. У міру переміщення змінюється розмір врізки. Переміщення за кутові маркери змінює розмір врізки пропорційно.

Порада При зміні розмірів врізки можуть змінитися і її пропорції. Щоб зберегти пропорції, при переміщенні маркерів утримуйте натисненою клавішу «Shift».

За допомогою миші змінити розмір врізки можна швидко, але не дуже точно. Такий спосіб використовують для чорнової розмітки. Точні розміри та положення врізки задають через її параметри.

Вікно параметрів врізки відкривається відразу при її створенні. Якщо врізка вже існує, відкрити її параметри можна двома способами:

— виділити врізку та звернутися до меню «Формат → Врезка»

або

— виділити врізку, клацнути по ній правою кнопкою миші та вибрати з контекстного меню пункт «Врезка».

Важливо! Для доступу до параметрів клацання правою кнопкою потрібно виконати точно на границі врізки, коли покажчик набуде хрестоподібної форми.

Вікно параметрів врізки показано на рис. 1. Воно складається з восьми закладок. Перша закладка — це «Тип». Тут зосереджено три групи параметрів: «Размер», «Положение» і «Привязка».

Група «Размер» визначає висоту і ширину врізки. Значення цих параметрів можна вказати в сантиметрах. Але є й інші можливості. Якщо включити прапорець «Относительно», то розміри по вертикалі та горизонталі можна зазначати у відсотках від розміру сторінки. Для того щоб врізка автоматично підстроювала розміри під об’єм свого вмісту, уключіть прапорці «Автоподбор» та «Автоматически».

Група параметрів «Привязка» дозволяє закріпити місце розташування врізки за конкретним абзацом, місцем на сторінці, символом. Ось основні способи прив’язки врізок та сфера їх застосування;

— «К странице» — врізка зберігатиме своє положення щодо полів сторінки. Вона не переміщається при додаванні або видаленні тексту. Ця прив’язка зручна, коли врізка не повинна асоціюватися з певним фрагментом тексту. Цей тип прив’язки часто використовують в інформаційних бюлетенях або для документів з інтенсивною розміткою;

— «К абзацу» — врізка асоціюється з абзацом та переміщається разом з ним. Вона може розташовуватися на його границі чи в іншому місці. Метод може використовуватися як альтернатива таблиці при розміщенні значків біля абзаців;

— «К символу» — врізка асоціюється із символом, але знаходиться поза текстом. Вона переміщається з абзацом, але може бути розташована на границі чи в іншому місці документа. Ця прив’язка схожа на прив’язку до абзацу;

— «Как символ» — врізка знаходиться в документі як будь-який інший символ і тому впливає на висоту рядка тексту і на її розрив. Врізка переміщується разом з абзацом при додаванні або видаленні тексту перед ним. Цей метод корисний для вставляння маленького значка «по тексту» всередину речення. Він також є найкращим способом прив’язки графіки до порожнього абзацу. При такому способі виключаються несподівані переміщення врізки на сторінці.

Група «Положение» відповідає за вирівнювання врізки щодо сторінки або певного абзацу, причому як по вертикалі, так і по горизонталі. Вирівнювання можна зробити щодо лівого або правого краю абзацу, лівого або правого поля сторінки тощо. Власне вирівнювання може бути: по центру, по лівому або правому краю. Прапорець «Следовать за текстом» означає, що переміщення врізки виконуватиметься разом із переміщенням тексту, до якого її прив’язано.

На закладці «Параметры» можна вказати назву врізки та захистити її вміст від змін. Закладка «Обтекание» визначає взаємодію врізки з текстом. Врізка може «розривати» текст. Зазначивши параметри обтікання «Слева», «Справа» або «По контуру», ми змусимо текст «огинати» врізку з потрібного боку. Варіант обтікання «Сквозное» розміщує врізку перед текстом. Спосіб обтікання «Оптимальное» автоматично розташовує оточуючий текст ліворуч, праворуч або з усіх чотирьох боків від рамки об’єкта. Обтікання текстом не здійснюється, якщо відстань між об’єктом і полем сторінки становить менше 2 см.

Група «Отступы» на закладці «Обтекание» визначає відстань між границями врізки й текстом документа. Прапорець «Первый абзац» означає, що при натисненні на клавішу «Enter» починається новий абзац під об’єктом. Інтервал між абзацами визначається розміром об’єкта.

Закладка «Гиперссылка» потрібна для підготовки інтернет-документів. У бухгалтерській практиці вона практично не використовується.

На закладці «Обрамление» для врізки можна настроїти параметри рамки. Діалог роботи з обрамленнями точно повторює аналогічні параметри для абзацу чи сторінки. Це стилі, колір, товщина ліній, положення рамки, її відстань до тексту тощо.

Те саме можна сказати про параметри закладок «Фон» і «Колонки». Перша визначає цвет заливки для врізки. Друга встановлює кількість колонок для тексту всередині врізки. З визначенням цих параметрів ми стикалися при форматуванні абзаців та сторінок.

 

Робота з панеллю «Врезка»

Для роботи з врізками у Writer передбачено спеціальну панель інструментів. Вона активізується автоматично, як тільки в документі виділено врізку. Примусово включити панель «Врезка» можна через меню «Вид → Панели инструментов → Врезка».

Через кнопки панелі можна виконати практично всі операції над врізками: призначити параметри обтікання, вирівнювання, перевизначити положення врізки на сторінці, установити колір фону, ліній обрамлення, порядок слідування тощо. Дія більшості кнопок зрозуміла з їх назви. Склад і призначення окремих кнопок проілюстровано на рис. 2.

 

Зв’язування врізок

Це дуже цікавий та потужний спосіб гнучкого розміщення матеріалу на сторінках документа. Можливість запровадження зв’язаних врізок фактично наближає оформлювальні можливості LibreOffice Writer до настільних видавничих систем.

Зв’язати одну з одною можна декілька врізок, навіть якщо вони знаходяться на різних сторінках документа. У будь-якому разі у зв’язаних врізок вміст однієї автоматично перетікатиме до іншої в міру їх заповнення.

Ця технологія дуже корисна при створенні інформаційних бюлетенів, де різні частини одного тексту мають розміщуватися в чітко визначених (і довільно розташованих!) областях сторінки, а то й декількох сторінок. Щоб установити зв’язок між врізками, виконуємо такі дії:

1. Додаємо до документа дві чи більше врізки.

2. Виділяємо врізку, з якої починається зв’язок (тобто першу врізку в ланцюжку).

3. Клацаємо по значку «Связать врезки», розташованому на панелі «Врезка» (рис. 2).

img 3

4. Клацаємо по врізці, з якою потрібно створити зв’язок. Ця врізка має бути порожньою. Зв’язки між врізками Writer покаже у вигляді тонких сполучних ліній.

Щоб подивитися, як працюють зв’язані врізки, виконуємо такі дії. Виділяємо першу врізку в ланцюжку та починаємо друкувати в ній текст. Як тільки першу врізку буде повністю заповнено, текст автоматично перейде до зв’язаного об’єкта.

Важливо! У групі зв’язаних врізок параметр автоматичного підбору висоти можна встановити лише для останнього об’єкта в ланцюжку.

Зв’язані врізки — дуже зручний інструмент для форматування сторінок. Текст, оформлений у вигляді врізки, зручно переміщати по сторінці. Його цілісність при цьому не постраждає. Крім того, врізку разом з її вмістом можна прив’язати до певної частини документа (абзацу чи сторінки). А це дозволяє зберегти компоновку документа при додаванні до нього тексту, таблиць, рисунків.

І на завершення теми роботи з врізками програми Writer пропоную виконати невеликий приклад. Є таблиця і фрагмент тексту щодо роботи з гарячими клавішами LibreOffice Writer. Наша мета — скомпонувати їх на одному аркуші. До речі, я не випадково вибрав саме такий приклад. Використання гарячих клавіш — один із найшвидших способів роботи з будь-яким прикладним рішенням. Тому ще раз нагадати кілька корисних поєднань буде (на мій погляд) незайвим. А тепер докладніше про саме завдання. Є аркуш формату A5 з альбомною орієнтацією сторінки. На цьому аркуші я хочу розмістити спочатку частину тексту, потім вставити таблицю і після неї продовжити текст. У принципі з таким завданням можна впоратися і без застосування врізок. Однак навіть у цьому нескладному прикладі робота з врізками дає певні плюси. Виконуємо такі дії:

1. Створюємо документ (комбінація «Ctrl+N»), призначаємо йому стиль з альбомною орієнтацією.

2. Викликаємо меню «Вставка → Врезка…». Відкриється вікно «Врезка», як на рис. 1.

3. У цьому вікні переходимо на закладку «Тип», установлюємо параметр «Ширина» у значення «8.00см».

4. У вікні «Врезка» натискуємо на «ОК». На аркуші Writer з’явиться прямокутна врізка заданої ширини.

5. Клацаємо лівою кнопкою по границі врізки. Навколо об’єкта з’являться зелені прямокутні маркери.

6. Натискуємо на комбінацію клавіш «Ctrl+V» — копіюємо врізку до буфера обміну.

7. Клацаємо лівою кнопкою на робочому аркуші документа. Це важливо, оскільки інакше врізання не вийде вставити з буфера обміну!

8. Натискуємо на комбінацію клавіш «Ctrl+C» — вставляємо копію врізки на робочий аркуш. Повторюємо пп. 5 — 7 ще двічі, щоб отримати чотири порожні врізки.

9. Клацанням миші виділяємо першу врізку.

10. Ставимо покажчик миші на рамку врізки. Коли курсор набуде хрестоподібної форми, переміщаємо об’єкт у верхній лівий кут аркуша.

11. Аналогічно ставимо другу врізку в нижній лівий кут, третю врізку — у правий верхній кут, а четверту — у нижній правий кут сторінки.

12. Клацанням миші виділяємо першу врізку.

13. Ставимо покажчик миші на прямокутний маркер на нижній границі об’єкта.

14. Коли курсор набуде форми двоспрямованої стрілки, утримуємо натисненою ліву кнопку миші та переміщуємо границю, щоб збільшити висоту врізки. Повторюємо ці дії з усіма врізками документа.

Шаблон у першому наближенні готовий. На аркуші знаходяться чотири врізки, що займають практично всю область сторінки. Але перш ніж заповнити їх даними, врізки потрібно зв’язати одну з одною. Виконуємо такі дії:

1. Клацаємо по врізці в лівому верхньому куті сторінки (на рис. 3 це врізка з номером «1»). Навколо врізки з’являться маркери, а на екрані стане доступною панель роботи з врізками, як на рис. 2.

2. Клацаємо лівою кнопкою по іконці «Связать врезки» (рис. 2). Покажчик миші змінить форму. Це означає, що режим зв’язування включено.

3. Клацаємо лівою кнопкою миші по врізці в нижньому правому куті сторінки (на рис. 3 це об’єкт з номером «4»).

4. Аналогічно пов’язуємо дві врізки, що залишилися, з номерами «2» і «3».

5. Переходимо до першої врізки та вводимо до неї текст, як на рис. 3. Частину тексту, що не помістилася в першу врізку, буде автоматично перенесено до врізки з номером «4» (цей текст починається словами «При перетягуванні об’єктів…» і знаходиться в нижній правій частині сторінки).

6. Переходимо до другої врізки (її розташовано в лівому нижньому куті документа).

7. За допомогою меню або через буфер обміну вставляємо до неї таблицю. Вміст таблиці Writer автоматично розподілить між врізками з номерами «2» і «3» (рис. 3).

img 4

8. Через меню «Вставка → Врезка…» додаємо ще одну врізку. На рис. 3 її позначено номером «5».

9. Уводимо до неї текст «Продовження табл. 1».

10. Виділяємо врізку з цим текстом і клацаємо по іконці «Изменить привязку» панелі «Врезка».

11. Із меню, що відкрилося, вибираємо варіант «К странице» (рис. 4). Тепер врізка з текстом «Продовження табл. 1» завжди залишатиметься на своєму місці.

img 5

Документ практично готовий. Залишається тільки приховати границі врізок. Виконуємо такі дії:

— клацаємо по першій врізці документа. Відкриється панель роботи з врізками (рис. 2);

— клацаємо лівою кнопкою по іконці «Обрамление». Із запропонованих варіантів вибираємо «нет» (рис. 5).

img 6

Документ готовий. Зовні абсолютно непомітно, що його реалізовано з використанням врізок. Такий самий результат можна отримати і шляхом звичайного вставляння таблиць. Однак відмінності є, до того ж чималі. Головне — це легкість перекомпонування сторінки. Для того щоб змінити місце розташування таблиці або тексту, виконуємо такі дії:

1. Ставимо покажчик миші на границю активної врізки.

2. Коли курсор набуде форми двоспрямованої стрілки, тримаємо натисненою ліву кнопку миші та переміщаємо об’єкт на нове місце.

У такий спосіб однаково легко перемістити і текст, і таблицю, і рисунок усередині врізки. Жодні параметри форматування, вирівнювання та обтікання текстом тут не знадобляться. Але це не все. Змінюючи розмір зв’язаних(!) врізок, дуже зручно розбивати текст і таблиці на окремі фрагменти. Повернемося до прикладу на рис. 3. У лівій частині сторінки в нас знаходиться частина таблиці. Припустимо, ми вирішили, що тут потрібно розмістити ще один-два рядки, щоб документ мав кращий вигляд. При використанні врізок таке завдання вирішується за лічені секунди! Виконуємо такі дії:

1. Виділяємо врізку з початком таблиці.

2. Переміщуємо нижню границю врізки так, щоб збільшити її розмір по вертикалі. Після зміни розмірів Writer автоматично перенесе всередину врізки додаткові рядки таблиці.

Ось, власне, і все, що хотілося розповісти про роботу з врізками у програмі LibreOffice Writer. Упевнений, що при підготовці складних бухгалтерських бланків, буклетів, листівок та інших документів з нестандартною версткою врізки стануть найпростішим і найдоступнішим інструментом для швидкого досягнення результату в найкоротші строки.

 

Успішної роботи! Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на bk@id.factor.ua , nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі