Теми статей
Обрати теми

Розмінна монета: чи потрібно її щодня виймати зі скриньки РРО?

Редакція БК
Відповідь на запитання

Розмінна монета: чи потрібно її щодня виймати зі скриньки РРО?

 

Чи потрібно щодня виймати зі скриньки РРО розмінну монету і передавати її до каси підприємства (не залишати у скриньці РРО готівку)?

(м. Миргород)

Вікторія ЗМІЄНКО

 

Ні, виймати розмінну монету щодня не потрібно. Ви має право зберігати у скриньці РРО розмінну монету в сумі, що не перевищує ліміт каси*.

* Якщо у підприємства є відокремлені підрозділи, то для них можна встановити окремі ліміти каси.

Обмежень щодо зберігання на місці проведення розрахунків розмінної монети між змінами (днями) не передбачено ні Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III, ні Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637. Головне, щоб сума таких коштів не перевищила встановлений ліміт каси. Непрямий дозвіл зберігати розмінну монету в міжзмінний період у скриньці РРО надано в п. 4.5 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженому наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614 (далі — Порядок застосування РРО):
«…операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту». Ця норма дозволяє залишати у скриньці РРО гроші в міжзмінний період.

Не заперечують проти такого підходу до зберігання розмінної монети й податківці (див., наприклад, лист ДПС у м. Києві від 15.04.2005 р. № 292/10 31-10; консультацію у «ВПСУ», 2006, № 14, с. 50).

Тому в скриньці РРО розмінна монета може зберігатися без обмеження строку, важливо тільки, щоб ця сума не перевищила встановлений ліміт каси (підприємства чи відокремленого підрозділу, якщо для нього встановлено окремий ліміт).

Якщо розмінна монета постійно знаходиться у скриньці РРО, то касир (продавець) до початку реєстрації першої розрахункової операції проводить цю суму через РРО за допомогою операції «службове внесення» (п. 4.5 Порядку застосування РРО). При цьому внесену розмінну монету буде відображено у Z-звіті та графі 3 розділу 2 КОРО. Сума розмінної монети, що залишається у скриньці РРО, у графі 4 розділу 2 КОРО не відображається — тут вписують лише видану на інкасацію з РРО суму виручки за операціями «службової видачі».

Приклад. У магазині щодня залишають розмінну монету в сумі 300 грн. у скриньці РРО, а виручку передають до каси магазину для подальшої інкасації. 20 серпня 2012 року отримано виручку в сумі 60000 грн. (у тому числі ПДВ — 10000 грн.). Ліміт для каси магазину встановлено в сумі 350 грн.

За даними прикладу заповнимо КОРО.

 

<…>

Розділ 2. Облік руху готівки та сум розрахунків

Дата

Номер Z-звіту (номер розрахункової книжки)

Сума готівки

Сума розрахунків

Сума ПДВ

Видано при поверненні товару

службове внесення

службова видача

загальна

за ставкою ПДВ 20 %

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

 

 

 

 

20.08.12

650

300,00

60000,00

60000,00

60000,00

10000,00

 

 

 

 

 

 

 

Витяг із КОРО

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі