Теми статей
Обрати теми

Excel 2010: як уключити буфер обміну

Редакція БК
Відповідь на запитання

Excel 2010: як уключити буфер обміну

 

Шановні працівники «Б & К»! У програмі Excel 2003 я часто користувався вбудованим буфером обміну MS Office. Раніше для відображення такого буфера потрібно було двічі натиснути на комбінацію «Ctrl+C». Після переходу на Excel 2010 у мене така можливість не працює — натиснення на клавіші «Ctrl+C» буфер не включає, жодних настройок у параметрах Excel 2010 мені знайти не вдалося. Підкажіть, чи залишився вбудований буфер обміну у програмі нової версії Excel та як його активізувати? Наперед завдячую.

Володимир Горелов, бухгалтер, м. Харків

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Спочатку кілька слів, про що саме йтиметься. У системі Windows є стандартний буфер обміну, і про це напевно знають усі без винятку користувачі ПК. Однак виникає запитання: чому в буфер обміну Windows можна записати лише один набір даних? Погодьтеся, що в певних ситуаціях цього замало. Хотілося б мати «багатопозиційний» буфер обміну, щоб зберігати в ньому різні відомості, і потім витягувати їх у міру необхідності. Це не лише зручно, це ще й надійно. При роботі з таким буфером обміну вища імовірність виявити випадково втрачену частину документа, щоб потім відновити її без жодних втрат. Саме з таких міркувань розробники Microsoft розширили поняття буфера обміну, і у прикладних рішеннях MS Office запропонували новий інструмент — так званий буфер обміну Office. На відміну від стандартного, він дозволяє накопичувати дані з різних програм і надалі вставляти їх до документів Microsoft Office. На практиці об’єм буфера Office, звичайно ж, обмежений. У ньому можна зберегти до 24 різних елементів. При спробі записати до заповненого буфера чергову порцію інформації вона замінить найперший скопійований туди фрагмент.

У програмах пакета MS Office 2003 буфер обміну активізувався після подвійного натиснення на комбінацію клавіш «Ctrl+C». У MS Office 2010 можливість роботи зі вбудованим буфером залишилася, але правила автоматичного включення розробники змінили. Це, власне, і спричинило запитання нашого читача. Тепер для активізації буфера обміну виконуємо такі дії.

1. Відкриваємо будь-яке прикладне рішення MS Office. Нехай це буде програма Excel 2010.

2. Вибираємо меню «Главная». Стрічка програми набере вигляду, як на рис. 1.

img 1

3. Знаходимо групу іконок «Буфер обмена» (перша ліворуч на стрічці головного меню).

4. Клацаємо лівою кнопкою миші по стрілці в нижньому правому куті цієї групи (рис. 1). У лівій частині вікна Excel відкриється вікно з буфером обміну MS Office (рис. 2).

img 2

У центральній частині цього вікна показано вміст буфера обміну. На рис. 2 ми бачимо, що в ньому знаходяться чотири фрагменти — один із документа Word, дві копії таблиць Excel та одне графічне зображення.

У верхній частині вікна буфера обміну розташовано дві кнопки. Кнопка «Вставить все» копіює весь уміст буфера до документа MS Office. Кнопка «Очистить все» видаляє всі елементи з буфера обміну.

Щоб вставити дані з буфера MS Office до поточного документа, клацніть по відповідному елементу лівою кнопкою миші.

Важливо! Засіб «Буфер обмена Office» працює лише з прикладними рішеннями Microsoft: Word, Excel, PowerPoint, OutLook тощо. В інших програмах ним скористатися не можна.

Щоб видалити дані з буфера обміну, виконуємо такі дії:

1. Відкриваємо буфер обміну MS Office.

2. Клацаємо правою кнопкою миші по будь-якому елементу. Відкриється меню з двох пунктів, як на рис. 3.

img 3

3. Вибираємо варіант «Удалить».

У нижній частині вікна буфера обміну знаходиться кнопка «Параметри». Клацання по ній відкриває меню з п’яти пунктів (рис. 4). Ось їх призначення:

«Автоматическое отображение буфера обмена Office» — при включеному прапорці вікно буфера Office буде за умовчанням з’являтися на екрані. Така можливість стане у пригоді, якщо ви постійно користуєтеся буфером MS Office. Особисто я її не включаю.

«Открывать буфер обмена Office при двойном нажатии Ctrl+C» — відновлює правило активації буфера, як це було у версії MS Office 2003.

«Собирать данные без отображения буфера обмена Office» — при включеному прапорці буфер працює, але на екрані його видно не буде. У будь-який момент ви можете відкрити вікно буфера обміну MS Office та скористатися його вмістом.

«Показать значок буфера обмена Office на панели задач» — при включеному прапорці в області завдань Windows з’явиться значок для активізації буфера обміну MS Office. Важко сказати, коли це може бути корисно. Можу навести, мабуть, єдиний приклад. Ви відкрили буфер у MS Excel, а працюєте у програмі Word. Подвійне клацання по значку в області завдань автоматично відкриє вікно буфера обміну у програмі Word.

«Показывать состояние около панели задач при копировании» — дозволяє відстежувати всі записи до буфера обміну, не відкриваючи його вікна. При включеному прапорці кожного разу, коли до буфера передаються дані, у правій нижній області екрана з’явиться попередження у вигляді спливаючої підказки. На мій погляд, це корисна можливість.

Порада Для сумісності з MS Office 2003 включіть у настройках буфера обміну прапорці «Открывать буфер обмена Office при двойном нажатии Ctrl+C», «Собирать данные без отображения буфера обмена Office» та «Показывать состояние около панели задач при копировании».

img 4

Основна перевага роботи з буфером обміну MS Office — це повний контроль над його вмістом. Через буфер MS Office ви не просто вставляєте якісь дані до документа, ви їх бачите. Ну а щодо роботи з декількома прикладними рішеннями, то тут буферу MS Office просто немає рівних. Наприклад, у ньому можна зберегти фрагменти текстів Word, електронних таблиць Excel, картинки, фрагменти презентацій — усе це можна буде побачити на панелі обміну, і вони будуть доступні в будь-якій прикладній програмі MS Office. Одне клацання мишею, і дані миттєво з’являться в тілі документа.

 

І останнє. До певного моменту я сам не користувався буфером обміну Office. Маленький розмір екрана диктував свої обмеження — додаткова область завдань для буфера займала корисну площу, тому вигода від додаткових переваг виглядала сумнівною. Ситуація змінилася з переходом на сучасний широкоформатний монітор. Вікно у правій частині екрана абсолютно не зменшило комфортність роботи, а от додаткові зручності від використання буфера MS Office я оцінив повною мірою.

На сьогодні все. Успішної роботи! Чекаю ваших листів, пропозицій та зауважень на bk@id.factor.ua, nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі