Теми статей
Обрати теми

Деякі питання надання роботодавцям дотації для забезпечення молоді першим робочим місцем

Редакція БТ
Постанова від 19.03.2008 р. № 223

ДОТАЦІЇ ДЛЯ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ МОЛОДІ

на перше робоче місце — Мінпраці розробив порядок

 

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 25.02.2008 р. № 82

«Про затвердження Порядку та строків надання дотації роботодавцю для забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем»

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.03.2008 р. № 223

«Деякі питання надання роботодавцям дотації для забезпечення молоді першим робочим місцем»

 

Не так давно Мінпраці вніс зміни до

Порядку № 1*, поширивши його дію і на молодь для її працевлаштування на перше місце роботи. При цьому згідно з другим абзацом п. 2 цього документа порядок і строки надання роботодавцю дотації для забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем установлюється відповідно до Закону України «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю» від 04.11.2004 р. № 2150-IV** (далі — Закон № 2150).

* Порядок надання роботодавцю дотації для працевлаштування безробітних, у тому числі молоді на перше робоче місце, затверджений наказом Мінпраці від 10.01.2001 р. № 1. Коментар до змін див. у «БТ», 2008, № 12, с. 8.

** Закон № 2150 мав розпочати працювати ще з 01.01.2006 р., але його дію було тимчасово призупинено відповідними держбюджетними законами на 2006 і 2007 роки. І лише у 2008 році Закон про держбюджет на 2008 рік не припинив дію цього Закону, а в самому держбюджеті передбачив відповідне фінансування на надання дотацій роботодавцям.

З метою практичної реалізації норм

Закону № 2150 наказом Мінпраці від 25.02.2008 р. № 82, що коментується, затверджено Порядок та строки надання дотації роботодавцю для забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем (далі — Порядок № 82).

Так, на перше робоче місце за дотацією молодь, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, не завжди буде працевлаштовано відповідно до

Порядку № 82. Справа в тому, що в цьому документі висуваються певні вимоги до професії (спеціальності) випускника, строку його звернення до центру зайнятості після закінчення навчального закладу (гр. 2 таблиці на с. 5). Перелік професій та спеціальностей, за якими роботодавцям може надаватися дотація для забезпечення молоді першим робочим місцем, затверджено постановою КМУ від 19.03.2008 р. № 223, що коментується. Так, дотацію згідно з Порядком № 82 може отримати роботодавець для працевлаштування молоді на такі:

професії: муляр (7122.2), маляр (7141.1), електрогазозварник (7212.1), слюсар-ремонтник (7233.1), фрезерувальник (8211.2), токар (8211.2), тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (8331.2), інженер (2149.2);

спеціальності: металорізальні верстати та системи (7.090203), інструментальне виробництво (7.090204), обробка металів за спецтехнологіями (7.090208).

Якщо ці вимоги не виконуються, то на перше дотаційне робоче місце молодь можна працевлаштувати відповідно до

Порядку № 1 (гр. 3 таблиці на с. 5).

Відмінності в наданні дотацій для працевлаштування молоді згідно з

Порядком № 1 і Порядком № 82 наведемо в таблиці на с. 5.

 

Таблиця

 

Вимоги

Порядку № 82

Вимоги

Порядку № 1

1

2

3

Категорія молоді, яка може працевлаштуватися за дотацією на перше робоче місце

Молодь віком до 35 років за умови звернення до служби зайнятості

не пізніше двох місяців після закінчення професійно-технічних і вищих навчальних закладів (не враховуючи періоду проходження строкової військової чи альтернативної (невійськової) служби), якщо такі люди на момент працевлаштування перебувають на обліку як безробітні. Тривалість періоду перебування на обліку як безробітного не встановлено — важливий сам факт перебування на обліку (п. 1.4 Порядку № 82)

Уся молодь, яка закінчила або припинила навчання в середніх загальноосвітніх школах, професійно-технічних і вищих навчальних закладах різних рівнів акредитації, звільнилася зі строкової військової чи альтернативної (невійськової) служби. У цьому випадку молодь має перебувати на обліку як безробітні не менше місяця (

п. 4 Порядку № 1)

На які професії та спеціальності надається дотація

Установлено обмеження

: перелік професій та спеціальностей затверджено постановою КМУ від 19.03.2008 р. № 223

Немає обмежень щодо професій та спеціальностей, на які працевлаштується молодь за дотацією

 

Дотацію згідно з

Порядком № 82 зможуть отримати роботодавці, які:

використовують найману працю не менше 6 місяцівПорядку № 1 такої вимоги немає);

— зареєстровані в центрі зайнятості як платники внесків на безробіття і не скорочували чисельність працівників за професією (спеціальністю), за якою працевлаштується молодь, протягом останніх 6 місяців (аналогічну норму містить

п. 6 Порядку № 1);

— не мають на дату звернення заборгованості за страховими внесками, нарахованої пені та фінансових санкцій (подібну норму містить

Порядок № 1).

Як і «звичайна», дотація згідно з

Порядком № 82 надається роботодавцю в разі працевлаштування молоді строком на два роки. Дотація виплачується щомісяця протягом року.

Звертаємо увагу, що для роботодавця принципова

відмінність отримання дотації згідно з Порядком № 82 від Порядку № 1 полягає в розмірі дотаційних коштів, які щомісяця надаються протягом року.

Так, згідно з

п. 7 Порядку № 1 розмір «звичайної» дотації дорівнює фактичним витратам на заробітну плату прийнятих осіб, але не вище середнього рівня заробітної плати за всіма видами економічної діяльності у відповідній галузі за місяць, за який нараховано заробітну плату, або обчисленої з неї відповідної суми (у разі якщо особа працювала неповний місяць). Ці витрати включають основну і додаткову заробітну плату та суми внесків до соцфондів , що сплачуються роботодавцями. Отже, роботодавцю компенсують фактичні витрати на зарплату з нарахованими на них соцвнесками, але не вище показника середньої зарплати в регіоні.

П. 3.1 Порядку № 82

передбачає при розрахунку суми дотації її граничний розмір (середню заробітну плату за всіма видами діяльності в регіоні) порівнювати з фактично нарахованою заробітною платою без урахування нарахованих на неї соцвнесків. Такий самий порядок надання дотації передбачено в ст. 5 Закону № 2150. Тому, якщо фактично нарахована зарплата працівника на дотації перевищить середній рівень зарплати в регіоні, то розмір дотації для роботодавця згідно з Порядком № 82 буде вищий, ніж відповідно до Порядку № 1.

Згідно з

п. 3.5 Порядку № 82 протягом 5 робочих днів з дня прийняття рішення з роботодавцем укладається договір про забезпечення молоді першим робочим місцем з наданням роботодавцю дотації. У самому Порядку № 82 форму цього договору не наведено. Очевидно, він або укладатиметься в довільній формі (наприклад, як це було до розроблення Договору про працевлаштування безробітного з наданням дотації для Порядку № 1*), або найближчим часом Мінпраці має розробити його типову форму.

* Форму договору затверджено постановою правління Фонду на випадок безробіття від 30.08.2007 р. № 463.

Для отримання дотації роботодавець подає щомісяця не пізніше 5 робочих днів після виплати зарплати

Довідку про нараховану та виплачену заробітну плату особі, працевлаштованій з наданням дотації, та сплату страхових внесків відповідно до законодавства (додаток 2 до Порядку № 82)*. Дотація надається роботодавцю не пізніше 30 календарних днів з дня отримання центром зайнятості зазначеної вище довідки.

* Нагадаємо: для отримання дотації згідно з Порядком № 1 роботодавець подає Довідку про нараховану та виплачену заробітну плату особі, працевлаштованій за направленням центру зайнятості, та сплату страхових внесків відповідно до законодавства, затверджену постановою правління Фонду на випадок безробіття від 30.08.2007 р. № 463.

Відповідальність роботодавця за порушення умов договору подібна до відповідальності, передбаченої

Порядком № 1.

Постанова

, що коментується, набула чинності з 19 березня 2008 року, а Порядок — з 30 березня 2008 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі