Теми статей
Обрати теми

Питання декларування фізичними особами майнового стану і доходів

Редакція БТ
Розпорядження від 26.03.2008 р. № 527-p

Декларація про доходи громадян за 2007 рік:

при отриманні спадщини, що оподатковується за ставкою 0 %,
 декларацію подавати не обов’язково

 

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 р. № 527-р

«Питання декларування фізичними особами майнового стану і доходів»

 

Порядок оподаткування громадянами доходів у вигляді спадщини врегульовано

ст. 13 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів). У певних випадках ставка оподаткування стосовно доходів у вигляді спадщини становить 0 % (наприклад, щодо всіх видів майна, отриманого від спадкодавця — резидента України, котрий є членом сім’ї першого ступеня споріднення)*. Особою, відповідальною за сплату податку з вартості отриманої спадщини, є сам спадкоємець, який має самостійно задекларувати такий дохід шляхом подання річної декларації. При цьому отримання спадщини, що оподатковується за ставкою 0 %, не звільняє фізичну особу від обов’язкового подання декларації, оскільки такий дохід включається до загального річного оподатковуваного доходу (хоча й оподатковується за нульовою ставкою).

* Ставки оподаткування доходів у вигляді спадщини ми наводили у статті «Декларування доходів за 2007 рік» // «БТ», 2008, № 7, с. 36 (див. табл. 6 на с. 43).

Це загальні вимоги, що висуваються

Законом про податок з доходів. Однак згідно з розпорядженням КМУ, що коментується, якщо у платника виникає зобов’язання щодо подання декларації за 2007 рік виключно на підставі того, що він отримав дохід у вигляді спадщини, оподатковуваний за ставкою 0 %, то він може таку декларацію не подавати (див. «При отриманні у 2007 році доходів у вигляді спадщини, що оподатковується за ставкою 0 %, подавати декларацію про доходи не обов’язково»).

Ось таке послаблення стосовно декларування громадянами доходів за 2007 рік прийнято КМУ (причому за пропозицією, що надійшла від ДПАУ).

 

При отриманні у 2007 році доходів у вигляді спадщини, що оподатковується за ставкою 0 %,
 подавати декларацію про доходи не обов’язково

Витяг із розпорядження, що коментується

«Прийняти пропозицію ДПА про визнання таким, що виконаний, обов’язку з подання річної декларації про майновий стан та доходи (податкової декларації) фізичними особами — платниками податку, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який згідно із

Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» оподатковується за нульовою ставкою, за умови відсутності інших підстав для виконання такого обов’язку».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі