Теми статей
Обрати теми

Про відображення в податковому обліку з податку на прибуток результатів обігу безстрокових цінних паперів

Редакція БТ
Лист від 19.03.2008 р. № 5241/7/15-0217, 2441/6/15-0216

Витрати на придбання безстрокових цінних паперів:

у деяких випадках ураховуються за загальними «ціннопаперовими»
 правилами — так вважає ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 19.03.2008 р. № 5241/7/15-0217, № 2441/6/15-0216

«Про відображення в податковому обліку з податку на прибуток результатів обігу безстрокових цінних паперів»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ виклала свою думку з приводу відображення в податковому обліку операцій з купівлі-продажу безстрокових цінних паперів. Під безстроковими цінними паперами згідно з п.п. 7.9.4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) розуміються цінні папери, які не мають установленого строку погашення чи мають строк погашення більш як 10 років з моменту їх емісії (випуску) або згідно з умовами емісії передбачають право емітента приймати одноособове рішення про продовження строку погашення (ліквідації) таких цінних паперів, незалежно від загального строку дії таких цінних паперів.

Проблема полягає в тім, що в

Законі про податок на прибуток є загальний «ціннопаперовий» п. 7.6, що приписує вести облік витрат на придбання та продаж цінних паперів в окремому обліку, а є спеціальний п.п. 7.9.4, що встановлює правила обліку безстрокових цінних паперів.

Так, згідно зі спеціальним

п.п. 7.9.4 Закону про податок на прибуток витрати на придбання безстрокових цінних паперів до складу валових витрат не включаються, а підлягають амортизації як нематеріальні активи. Це правило не поширюється на цінні папери, що засвідчують корпоративні права.

Як бачимо,

Закон про податок на прибуток приписує амортизувати витрати на придбання безстрокових цінних паперів у всіх випадках (незалежно від того, для яких цілей вони придбаваються — для отримання прибутку від їх володіння або для подальшого продажу). Однак у листі, що коментується, зроблено інший висновок (див. «На думку ДПАУ, якщо безстрокові цінні папери придбані платником для подальшого продажу, то спеціальний п.п. 7.9.4 не застосовується»).

 

На думку ДПАУ, якщо безстрокові цінні папери придбані платником для подальшого продажу,
 то спеціальний п.п. 7.9.4 не застосовується

Витяг із листа, що коментується

«Таким чином,

у разі якщо платник податку здійснює операції купівлі-продаж цінних паперів, що підпадають під визначення безстрокових цінних паперів, такий платник відображає в податковому обліку з податку на прибуток фінансовий результат по цих операціях у порядку, визначеному підпунктами 7.6.1 — 7.6.5 пункту 7.6 статті 7 Закону [Закону про податок на прибуток.Прим. ред.], а підпункт 7.9.4 не застосовує».

 

Безумовно, для платників, які здійснюють операції купівлі-продажу безстрокових цінних паперів, таке роз’яснення є позитивним, однак для безпечного користування ним рекомендуємо зробити запит до вашого податкового органу (з посиланням на

лист, що сьогодні коментується) та отримати на нього персональне роз’яснення.

Адже, якщо дотримуватись вимог

п.п. 7.9.4 Закону про податок на прибуток , витрати на придбання безстрокових цінних паперів мають амортизуватися в податковому обліку до досягнення їх залишковою вартістю нульового значення, тобто поступово зменшувати оподатковуваний прибуток платника. А доходи при продажу таких цінних паперів відразу в повній сумі буде відображено в окремому «ціннопаперовому» обліку за п. 7.6 Закону про податок на прибуток і за відсутності витрат на придбання інших цінних паперів у цій групі можуть у всій сумі відразу потрапити до валових доходів. Зауважимо, що такий порядок оподаткування підтверджують і фахівці ДПАУ (консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 34, с. 29). Крім того, в одному зі своїх роз’яснень (лист від 22.08.2006 р. № 15828/7/16-1517-26) ДПАУ відзначала, що окремі операції з цінними паперами не регулюються п. 7.6 Закону про податок на прибуток, а підпадають під дію інших спеціальних норм (зокрема, операції з безстроковими цінними паперами регулюються п.п. 7.9.4 Закону про податок на прибуток). Ураховуючи ці моменти, платник має забезпечити свої дії, отримавши персональне податкове роз’яснення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі