Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати авансового внеску при виплаті дивідендів інститутом спільного інвестування

Редакція БТ
Лист від 19.03.2008 р. № 5242/7/15-0217

Дивіденди, що виплачуються

інститутом спільного інвестування,

включаються одержувачем до складу валових доходів — спірна думка ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 19.03.2008 р. № 5242/7/15-0217

«Щодо сплати авансового внеску при виплаті дивідендів інститутом спільного інвестування»

 

Відповідно до чинної з 1 січня 2007 року** редакції

п.п. 7.8.5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) авансовий внесок не справляється при виплаті дивідендів інститутами спільного інвестування. До поля зору листа, що коментується, потрапили венчурні пайові фонди. Такими згідно зі ст. 4 Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» від 17.04.2001 р. № 2299-III визнаються недиверсифіковані інститути спільного інвестування (ІСІ) закритого типу, які здійснюють виключно приватне розміщення цінних паперів власного випуску та активи яких більш ніж на 50 % складаються з корпоративних прав та цінних паперів, не допущених до торгів на фондовій біржі або в торговельно-інформаційній системі.

** Зміни внесено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування» від 30.11.2006 р. № 398-V.

Оскільки венчурні фонди є різновидом ІСІ, то вони при нарахуванні дивідендів не сплачують авансовий внесок з податку на прибуток.

Що стосується одержувачів таких дивідендів, якщо вони є платниками податку на прибуток, то, на думку ДПАУ, вони мають включити суму нарахованих на їх користь дивідендів до складу валових доходів. Це випливає з вимог

п.п. 4.2.11 Закону про податок на прибуток, згідно з яким не включаються до складу валових доходів дивіденди, отримані платником податків від інших платників податків, оподатковані в порядку, установленому пунктами 7.7 і 7.8 цього Закону. А оскільки дивіденди, що виплачуються ІСІ, не було обкладено податком на прибуток (авансовий внесок не сплачувався), то одержувач таких доходів скористатися правом, установленим п.п. 4.2.11 Закону про податок на прибуток, не може.

На наш погляд, цей підхід можна оспорювати. І такі підстави нам дає

п.п. 7.8.6 Закону про податок на прибуток, де зазначається, що юридичні особи — резиденти, які одержують дивіденди, не включають їх суму до складу валового доходу (крім постійних представництв нерезидента). При цьому, як бачимо, тут немає умови, що це правило застосовується лише в тому випадку, якщо з таких дивідендів було сплачено авансовий внесок. Нам здається, що норма п.п. 4.2.11 Закону про податок на прибуток дещо застаріла, адже підхід до обкладення дивідендів податком на прибуток кардинально змінився починаючи з 1 січня 2003 року, тоді як п.п. 4.2.11 не зазнав жодних змін. Дійсно, емітент утримував податок на дивіденди за рахунок суми таких дивідендів (одержувачу перераховувалася сума дивідендів за мінусом утриманого з нього податку). Відповідно одержувач уже не включав суму таких дивідендів до складу валових доходів на підставі п.п. 4.2.11 Закону про податок на прибуток.

Сьогодні емітент нараховує авансовий внесок «зверху» на суму дивідендів, тобто його сплата здійснюється не за рахунок коштів одержувача (одержувачу — юридичній особі перераховується вся сума нарахованих на його користь дивідендів). При цьому сплачений емітентом авансовий внесок надалі зараховується в рахунок нарахованих ним зобов’язань з податку на прибуток, тобто, по суті, для емітента цей платіж є авансом з податку на прибуток.

Такий порядок оподаткування дивідендів, як ми вже зазначили, діє після 1 січня 2003 року. Повертаючись до

п.п. 7.8.5 Закону про податок на прибуток, доходимо висновку, що звільнення ІСІ від сплати авансового внеску із суми дивідендів є своєрідною пільгою для таких суб’єктів, що дозволяє їм не сплачувати податок на прибуток авансом. При цьому інтереси одержувачів таких дивідендів не повинні порушуватися, вони, керуючись п.п. 7.8.6 Закону про податок на прибуток, не повинні включати суму отриманих дивідендів до складу валових доходів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі