Теми статей
Обрати теми

Як виправити помилку, якщо добові виплачено виходячи зі старих норм

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як виправити помилку, якщо добові виплачено виходячи зі старих норм

 

Працівника направлено у відрядження з 25 березня по 1 квітня. Після приїзду йому було виплачено добові за весь період відрядження з розрахунку 25 грн. за добу. Як виправити помилку у зв’язку з тим, що добові збільшилися до 30 грн.?

(м. Харків)

 

Зовсім недавно, шановні читачі, ми повідомляли вас, що

постановою КМУ від 19.03.2008 р. № 209* збільшено розміри добових при відрядженнях у межах України. Постанови КМУ, що визначають права та обов’язки громадян, набувають чинності не раніше дня їх опублікування в офіційних друкованих виданнях (ст. 56 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» від 21.12.2006 р. № 514-V і п. 5 Указ Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» від 10.06.97 р. № 503/97). Підтвердження того, що постанова № 209 визначає права та обов’язки громадян, ми знаходимо в листі Мін’юсту від 26.09.2000 р. № 27-42/50.

* Див. ком. «Збільшено розміри добових при відрядженнях у межах України» // «БТ», 2008, № 13, с.3.

Постанову № 209

було опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» від 29.03.2008 р. № 59. Отже, починаючи з 29 березня 2008 року слід застосовувати нові розміри добових .

У нашому випадку працівник відбув у відрядження 25 березня, а повернувся 1 квітня. Виходить, що у відрядженні працівник перебував 8 днів, з них 4 дні (з 25 березня по 28 березня) має бути оплачено виходячи з розрахунку 25 грн. за добу, а решту 4 дні (з 29 березня по 1 квітня включно) — 30 грн. за добу. Оскільки в цій ситуації добові розраховувалися виходячи з 25 грн. за добу, то

виникає недоплата в розмірі 20 грн. (4 дні х 5 грн.).

Щоб виправити помилку, можна скористатися таким способом. Підзвітна особа складає

додатковий Звіт про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт (далі — Авансовий звіт). У ньому потрібно зазначити лише суму недоплати добових (у нашому випадку — 20 грн.). Причому на першій сторінці такого додаткового Авансового звіту слід проставити дату його фактичного складання, а на звороті у графі «Дата» — дні відрядження, за які провадиться доплата до встановленого нового розміру добових.

Також бухгалтер

на свій розсуд може скласти пояснювальну записку, в якій буде зазначено причину оформлення такого додаткового Авансового звіту.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі