Теми статей
Обрати теми

Договір підряду з фізичною особою — нерезидентом

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Слідами семінарів

 

Договір підряду з фізичною особою — нерезидентом

 

Наше підприємство уклало договір підряду з фізичною особою — нерезидентом, який не є суб’єктом підприємницької діяльності. Як оподатковувати виплату за таким договором?

(м. Івано-Франківськ)

 

Договір підряду належить до цивільно-правових договорів, а не до трудових. Порядок взаємовідносин за таким договором регулюється

ЦКУ, а не КЗпП**. Тому отримувати в державній службі зайнятості дозвіл на працевлаштування в Україні, як того вимагає ч. 3 ст. 8 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 04.02.94 р. № 3929-XII, іноземному громадянину, котрий виконує для підприємства роботи за договором підряду, не потрібно.

** ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV; КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Звертаємо увагу, що для цілей

Закону про податок з доходів*** іноземець не завжди є нерезидентом. Тому спочатку потрібно визначитися з податковим статусом підрядника-іноземця, звернувшись до п.п. 1.20.1 Закону про податок з доходів.

*** Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Отже, якщо з точки зору

Закону про податок з доходів підрядник є нерезидентом, то при оподаткуванні його виплат за договором підряду необхідно враховувати спеціальні норми Закону, зокрема:

— резидент — фізична або юридична особа, яка виплачує дохід за договором підряду нерезиденту, є

податковим агентом ;

— розмір застосовуваної

ставки ПДФО до виплат за договором підряду для нерезидентів визначається згідно з п. 7.3 Закону про податок з доходів і становить 30 % (лист ДПАУ від 27.04.2006 р. № 4756/6/17-0716; № 7989/7/17-0717);

— якщо міжнародним договором, згоду на обов’язковість якого надано ВРУ, установлено інші правила, ніж передбачені

Законом про податок з доходів, то згідно зі ст. 21 Закону про податок з доходів до суб’єктів, які підпадають під його дію, застосовуються норми такого міжнародного договору (наприклад, договору про уникнення подвійного оподаткування*);

* Обов’язковою умовою застосування положень таких договорів є виконання вимог Порядку звільнення (зменшення) від оподаткування доходів з джерелом їх походження з України згідно з міжнародними договорами України про уникнення подвійного оподаткування, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 470, а саме щодо надання нерезидентом особі, яка виплачує йому доходи за договором підряду, довідки про його резидентський статус в іноземній державі.

— згідно з

п.п. 9.11.3 Закону про податок з доходів у договорі, що укладається з нерезидентом, який передбачає отримання ним доходу з джерелом походження з України, необхідно зазначати ставку податку з доходів фізичних осіб (ПДФО), що застосовується до таких доходів;

— ПДФО, утриманий з доходів нерезидентів, сплачують до бюджету за місцем утримання такого податку (

п. 16.2 Закону про податок з доходів);

— при нарахуванні доходів

у вигляді валютних цінностей чи інших активів, вартість яких виражено в іноземній валюті чи міжнародних розрахункових одиницях, така вартість перераховується у гривні за валютним (обмінним) курсом НБУ, що діє на момент отримання таких доходів (п. 3.3 Закону про податок з доходів).

Виплату доходу нерезиденту за договором підряду показують у

формі № 1ДФ з ознакою доходу «01».

Для заповнення

форми № 1 ДФ на нерезидента необхідний його ідентифікаційний номер (ІПН). Про необхідність використання ІПН при укладенні цивільно-правових договорів, предметом яких є об’єкти оподаткування та за якими необхідно сплачувати платежі, також ідеться у ст. 7 Закону України «Про Державний реєстр фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів» від 22.12.94 р. № 320/94-ВР. Крім того, самі громадяни, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до чинного законодавства зобов’язані сплачувати податки в Україні, мають отримати і використовувати ІПН (п. 1.2 розділу 1 Положення № 43**).

** Положення про картку фізичної особи — платника податків, затверджене наказом ДПАУ від 27.01.98 р. № 43.

Тому

нерезидент, який прибув в Україну з метою отримання доходу, має отримати Картку фізичної особи — платника податків, в якій зазначено його ІПН. Причому зробити це він може у ДПА в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, а не в місцевих ДПС, як це передбачено для звичайних громадян (п. 2.5 розділу 2 Положення № 43).

Що стосується нарахування

внесків до соцфондів на виплати за договором підряду, то слід нараховувати лише внески до Пенсійного фонду. Причому внески нараховують тоді, коли за договором підряду нерезидент виконує роботи, а не послуги (лист ПФУ від 01.09.2006 р. № 11127/03-02).

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі