Теми статей
Обрати теми

Щодо отримання ломбардами сертифіката суб’єкта оціночної діяльності

Редакція БТ
Лист від 13.05.2008 р. № 3958

Оцінка ломбардом заставленого майна:

за яких умов потрібно одержувати сертифікат оціночної діяльності

 

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 13.05.2008 р. № 3958

«Щодо отримання ломбардами сертифіката суб’єкта оціночної діяльності»

 

Порядок діяльності ломбардів урегульовано

Положенням про порядок надання фінансових послуг ломбардами, затвердженим розпорядженням Держкомфінпослуг України від 26.04.2005 р. № 3981 (далі — Положення). У листі, що коментується, Держпідприємництва порушує питання про необхідність для ломбардів одержувати сертифікат суб’єкта оціночної діяльності, якщо вони проводять оцінку майна, що надається громадянами в заставу під отримані в кредит грошові кошти.

Згідно із

Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-ІІІ (далі — Закон про оцінку) оцінка майна, майнових прав — це процес визначення їх вартості на дату оцінки за процедурою, установленою нормативно-правовими актами, зазначеними у ст. 9 цього Закону, та є результатом практичної діяльності суб’єкта оціночної діяльності. Незалежною оцінкою майна вважається оцінка майна, проведена суб’єктом оціночної діяльності — суб’єктом господарювання. За результатами проведення незалежної оцінки майна складається звіт про оцінку майна.

Ломбард — це фінансова установа, виключним видом діяльності якої є надання на власний ризик фінансових кредитів фізичним особам за рахунок власних або позикових коштів, під заставу майна на певний строк і під процент

і надання супутніх послуг ломбардом. При цьому серед супутніх послуг відповідно до п. 3.2 Положення фігурує «оцінка заставленого майна згідно з чинним законодавством та/або умовами договору». Наголошуючи на тому, що на момент проведення ломбардом оцінки майна таке майно ще не є заставленим, Держпідприємництва вважає, що визначення ломбардом вартості майна за згодою фізичної особи в момент укладення договору не підпадає під поняття послуги з оцінки заставленого майна.

Крім того, згідно з ч. 2 ст. 582 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) оцінка предмета застави здійснюється заставодавцем разом із заставодержателем відповідно до звичайних цін, що склалися на момент виникнення права застави, якщо інший порядок оцінки предмета застави не встановлено договором. Отже, якщо оцінка майна здійснюється за домовленістю сторін між ломбардом і фізичною особою (тобто обидві сторони беруть участь в оцінці майна), то такі послуги під оціночну діяльність не підпадають. Оцінка майна згідно із Законом про оцінку проводиться суб’єктом оціночної діяльності самостійно (оцінка є незалежною і встановлюється без згоди замовника чи іншої сторони), за результатами якої оформляється звіт про оцінку. Якщо ломбард окремо не надає суміжну послугу з оцінки заставленого майна, то такому ломбарду, на думку Держпідприємництва, не потрібно одержувати сертифікат оціночної діяльності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі