Теми статей
Обрати теми

Коли платник єдиного податку не має права на бюджетне відшкодування

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Коли платник єдиного податку не має права на бюджетне відшкодування

 

Підприємство перейшло на спрощену систему оподаткування та ліквідувало статус платника ПДВ. Чи маємо ми право на отримання бюджетного відшкодування за наслідками останнього податкового періоду?

 

Зазначимо, що реєстрація суб’єктів господарювання платником податку на додану вартість та їх анулювання регламентується

Законом України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон ) та Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79 (далі — Положення).

Випадки, в яких відбувається анулювання реєстрації платника податку на додану вартість, визначено

п. 9.8 Закону. Порядок анулювання платників податку на додану вартість передбачено п. 25 Положення.Так, зокрема, п.п. «в» п. 25 Положення визначено, що реєстрація діє до дати її анулювання, яка відбувається у випадку, якщо особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку або стає суб’єктом інших спрощених систем оподаткування, які визначають особливий порядок нарахування чи сплати податку на додану вартість, відмінний від тих, що встановлені Законом про ПДВ, чи звільняють таку особу від сплати цього податку за рішенням суду або з будь-яких інших причин.

Відповідно до

п.25.3 Положення в разі, якщо за наслідками останнього податкового періоду особа має право на отримання бюджетного відшкодування, таке відшкодування надається протягом строків, визначених законом, незалежно від того, буде така особа залишатися зареєстрованою як платник цього податку на дату отримання такого бюджетного відшкодування чи ні. Це правило не поширюється на осіб, зазначених у п.п. «в» п. 25.3 Положення.

Таким чином, виходячи з вищевикладеного можна зробити висновок:

у разі якщо суб’єкт спрощеної системи оподаткування перестає бути платником ПДВ, то така особа за наслідками останнього податкового періоду не має права на отримання бюджетного відшкодування.

 

Наталія КИРПА, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі