Теми статей
Обрати теми

Чим загрожує підприємству несвоєчасне подання Звіту про використання РРО

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Чим загрожує підприємству несвоєчасне подання Звіту про використання РРО

 

Звіт про використання реєстраторів розрахункових операцій (розрахункових книжок) та Довідку про використані розрахункові книжки за травень 2008 року було подано до податкової інспекції 16 червня 2008 року (у понеділок), оскільки 15 червня 2008 року припадало на неділю. Пізніше ми дізналися: якщо граничний строк подання звітності про використання РРО припадає на вихідний чи святковий день, він не переноситься. Чим загрожує підприємству несвоєчасне подання звіту?

(м. Маріуполь)

 

Суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахунки у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (крім розрахунків при здійсненні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти) та застосовують реєстратори розрахункових операцій та/або розрахункові книжки, зобов’язані подавати звітність за місцем своєї реєстрації в податковій інспекції. До складу звітності входять

дві форми:

— Звіт про використання реєстраторів розрахункових операцій (розрахункових книжок), форма № ЗВР1 (далі —

Звіт);

— Довідка про використані розрахункові книжки (далі —

Довідка).

Подання

Звіту та Довідки регламентується Порядком подання звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), затвердженим наказом ДПА України від 01.12.2000 р. № 614. Звітність надається до податкового органу щомісяця, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяцем. При цьому автор запитання цілком правильно зазначив: якщо 15 число припадає на вихідний чи святковий день, то строк подання звітності не переноситься. Пов’язано це з тим, що перенесення строків подання звітності регламентовано п. п. 4.1.5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III. Норми цього Закону поширюються тільки на податкові декларації. Але Звітність та Довідка не є податковою декларацією, оскільки на підставі їх даних жодних нарахувань та/або сплати податку, збору (обов’язкового платежу) не відбувається.

З перенесенням строків подання

Звіту та Довідки розібралися. Тепер поговоримо про покарання за несвоєчасне подання. На практиці, податкові органи за неподання чи несвоєчасне подання Звіту та/або Довідки посадових осіб підприємства притягають до адміністративної відповідальності за ст. 1551 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.04.84 р. № 8073-X. Згідно із цією статтею адміністративний штраф застосовується за порушення порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. У зв’язку з цим виникає запитання: чи можна застосовувати цей штраф за неподання чи несвоєчасне подання звітності про використання РРО? Адже таке порушення навряд чи можна назвати порушенням порядку проведення розрахунків. На жаль, податкові органи у своїх роз’ясненнях* зазначають, що за неподання чи несвоєчасне подання Звіту та/або Довідки на посадових осіб підприємства накладається адмінштраф за ст. 1551 КпАП від 85 до 170 грн. (при повторному протягом року порушенні — від 170 до 340 грн.).

*Див., наприклад, консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 11, с. 10.

Однак

є одна зачіпка – лист ДПАУ від 17.07.2003 р. № 11190/ 7/23-2117. У ньому зазначено, що за неподання або несвоєчасне подання звітності про використання РРО протокол про адміністративне порушення за ст. 1551 КпАП працівники ДПІ не складають. Це дає надію на те, що шанс оскаржити рішення про накладення адмінштрафу за таке порушення за ст. 1551 КпАП є. Правда, говорити про високу вірогідність позитивного результату тут не доводиться.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі