Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Положення про електронні гроші в Україні

Редакція БТ
Постанова від 25.06.2008 р. № 178

ЕЛЕКТРОННІ ГРОШІ

тепер упорядковані

 

Постанова Правління Національного банку України від 25.06.2008 р. № 178

«Про затвердження Положення про електронні гроші в Україні»

 

Постанова,

яка коментується, затверджує Положення про електронні гроші в Україні. Це положення встановлює вимоги Національного банку до суб’єктів, які здійснюють випуск, обіг та погашення електронних грошей, а також до систем електронних грошей в Україні.

Відповідно до нього

випуск електронних грошей можуть здійснювати лише банки-емітенти. Банки мають право здійснювати випуск електронних грошей, виражених лише в гривнях, за винятком випуску наперед оплачених платіжних карток.

Розповсюджувати* електронні гроші мають право, як банки-емітенти, так і інші юридичні особи, які уклали договори з банками про розповсюдження електронних грошей (за винятком розповсюдження наперед оплачених платіжних карток).

* Розповсюдження електронних грошей — послуга з надання електронних грошей користувачам, яка не пов’язана із зобов’язанням щодо їх погашення.

Не мають права приймати електронні гроші в обмін на готівкові або безготівкові кошти фізичні та юридичні особи, які не є банками, за винятком юридичних осіб, які уклали договір з банком-емітентом про розповсюдження електронних грошей.

У

положенні не обумовлено кількість електронних пристроїв, які може мати один користувач (фізична особа) для здійснення розрахунків. Але встановлено, що грошовий еквівалент для одного електронного пристрою не може перевищувати 5000 грн., як і окрема трансакція, яка проводиться користувачем.

Користувачі мають право використовувати електронні гроші банків-емітентів для оплати товарів і послуг, а також переказувати електронні гроші іншим користувачам.

Погашення електронних грошей банк здійснює або у вигляді видачі готівкових коштів або шляхом зарахування суми переказу на поточний рахунок пред’явника. Електронні гроші вважаються погашені з моменту зарахування суми переказу на рахунок пред’явника або видачу йому готівки.

Також зазначимо, що НБУ своїм

листом від 30.07.2008 р. № 25-212/1645-10454 проінформував банки про появу цього положення.

Постанова,

яка коментується, набрала чинності 05.08.2008 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі