Теми статей
Обрати теми

Про невідповідність трактування норм законодавства в листах ДПАУ

Редакція БТ
Лист від 25.07.2008 р. № 581/3/17-0710

Податкові роз’яснення:

платник може спиратися тільки на узагальнюючі або надані особисто йому роз’яснення

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.07.2008 р. № 581/3/17-0710

«Про невідповідність трактування норм законодавства в листах ДПАУ»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ намагається пояснити, як ставитися до того, що в її листах даються суперечливі роз’яснення з того самого питання. Зокрема, порушено два досить болючі та принципові для багатьох платників питання: порядок обкладення податком з доходів операції з унесення фізичною особою майна до статутного фонду підприємства і результату перевищення підприємцем-єдиноподатником 500-тисячної межі, утановленої для річної виручки.

 

Запитання

Позитивне роз’яснення

Негативне роз’яснення

Чи виникає об’єкт для обкладення податком з доходів при внесенні учасником — фізичною особою внеску до статутного фонду майном?

Ні, не виникає, оскільки таку операцію слід розглядати виключно як придбання фізичною особою за власні кошти або за рахунок майна, що перебуває в його власності, права власності на частку (пай) у статутному фонді товариства (лист від 24.01.2007 р. № 666/6/16-1515-26)

Виникає, оскільки при внесенні майна до статутного фонду відбувається перехід права власності, а отже, таку операцію слід розглядати як продаж такого майна фізичною особою (лист від 13.02.2008 р. № 2251/Б/17-0714*)

Які наслідки настають для підприємця-єдиноподатника, якщо обсяг виручки в нього перевищив 500 тис. грн.?

При перевищенні 500-тисячної межі підприємець зобов’язаний з наступного кварталу перейти на загальну систему оподаткування (лист від 14.01.2005 р. № 323/6/17-3116). Про сплату податку з доходів у листі нічого не йдеться

Із суми виручки, що перевищує 500 тис. грн., підприємець зобов’язаний сплатити податок з доходів за ставкою 15 %, навіть за той квартал, в якому він ще перебував на єдиному податку (лист від 13.08.2007 р. № 4005/г/17-0715**)

* Див. ком. «Нерухомість фізособи до статутного фонду: потрібно сплачувати податок з доходів фізичних осіб. ДПАУ знову змінює позицію» // «БТ», 2008, № 12, с. 9.

** Див. ком. «Підприємець-єдиноподатник у кварталі перевищення граничного обсягу виручки має сплачувати податок з доходів із суми перевищення — дивна позиція ДПАУ» // «БТ», 2007, № 39, с. 31.

 

Насправді трохи не з кожного спірного питання в головного податкового відомства є як позитивні, так і негативні роз’яснення, а порушені в цьому

листі питання є лише яскравими підтвердженням цього.

У

листі, що коментується, ДПАУ, нібито виправдовуючись, зазначає, що податкові роз’яснення надаються на запити окремих платників з урахуванням саме їх конкретних обставин. У зв’язку з цим проведення аналізу змісту податкових роз’яснень (листів-відповідей) ДПАУ без розгляду по суті поставлених у запитах платників запитань може призвести до неправильного розуміння таких податкових роз’яснень.

Таке пояснення протилежних трактувань норм законодавства, що з’являються з-під пера ДПАУ, звучить, м’яко кажучи, непереконливо. Які особливі обставини від конкретного платника потрібні ДПАУ, щоб відповісти на запитання про необхідність утримання податку з доходів при внесенні фізичною особою майна до статутного фонду, не зовсім зрозуміло.

Однак ДПАУ має рацію в одному: платника не можна притягти до відповідальності, якщо він діяв згідно з наданим йому податковим роз’ясненням (за відсутності податкових роз’яснень з цього питання, що мають пріоритет) або узагальнюючим податковим роз’ясненням, лише на підставі того, що надалі таке податкове роз’яснення або узагальнююче податкове роз’яснення було скасовано чи анульовано, або надано нове податкове роз’яснення такому платнику чи узагальнююче податкове роз’яснення, що суперечить попередньому, яке не було скасовано (відкликано). Таке правило встановлено

п.п. «д» п.п. 4.4.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ (далі — Закон № 2181).

Також зауважимо, що платник податків має право безкоштовно отримати будь-яке податкове роз’яснення, у тому числі надане іншому платнику з цього питання (із дотриманням правил комерційної чи банківської таємниці), у строки, передбачені для надання відповіді на звернення громадян до органів державної влади, установлених законом (п.п. «е» п.п. 4.4.2 Закону № 2181). Ми завжди наголошували, що листи ДПАУ, де надаються відповіді конкретним платникам, не є нормативно-правовими актами, а тому 100 % захистом у спорі, що виник, вони для вас не будуть. Позитивні роз’яснення ДПАУ можна використовувати при отриманні відповіді на ваш персональний (особистий) запит, а про те, як правильно його написати, ви можете прочитати у статті «Пишемо запит до податкової та інших контролюючих органів» // «БТ», 2007, № 7, с. 33.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі