Теми статей
Обрати теми

Путівки від підприємства-єдиноподатника: особливості надання та обліку

Редакція БТ
Стаття

Путівки від підприємства-єдиноподатника:

особливості надання та обліку

 

Приводом для написання цієї статті стало запитання, що надійшло до редакції: «Як підприємство, що перебуває на єдиному податку, може надати путівки своїм працівникам? Як відображати таку операцію в обліку?».

Розглянемо, які існують особливості оздоровлення працівників підприємства-єдиноподатника та особливості відображення їх у податковому та бухгалтерському обліку.

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ЦКУ —

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон про податок з доходів —

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон про РРО —

Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-ІІІ.

Указ про єдиний податок

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

 

Вступ

Зовсім недавно на сторінках нашої газети ми докладно зупинялися на різних варіантах надання путівок працівникам (

див. статтю «Путівки» // «БТ», 2008, № 25). Тоді питання оподаткування було розглянуто переважно з позиції підприємств, що перебувають на загальній системі оподаткування. Сьогодні, використовуючи вже наявний досвід, розглянемо можливі способи надання путівок підприємствами-єдиноподатниками.

Нагадаємо, що путівки працівникам можуть надаватися за рахунок коштів підприємства, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФТВП) та профспілки.

Порядок надання путівок за рахунок коштів ФТВП та профспілки для єдиноподатників аналогічний такому порядку для підприємств, що перебувають на загальній системі оподаткування. А от що стосується можливості оздоровлення працівника за рахунок коштів самого підприємства, то в єдиноподатників можна знайти низку нюансів, на яких ми докладно й зупинимося.

Як відомо, на відміну від «звичайних» підприємств, єдиноподатникам заборонено здійснювати розрахунки за поставлену ними продукцію в негрошовій формі (

абзац шостий п. 1 Указу про єдиний податок). Видача працівнику путівки в рахунок нарахованої заробітної плати (а саме так виглядає операція з повної або часткової оплати путівки за рахунок коштів підприємства) має ознаки бартеру, забороненого для єдиноподатників.

Тому єдиноподатнику безпечніше для оздоровлення працівників використовувати такі варіанти:

1) надати працівнику на суму вартості путівки матдопомогу;

2) подарувати путівку працівнику.

Зупинимося на кожному з цих варіантів.

 

Путівка як матдопомога

У цьому випадку відносини між підприємцем-єдиноподатником та його працівником можуть розвиватися за двома схемами:

1. Єдиноподатник придбаває путівку у сторонньої організації та передає її працівнику за договором купівлі-продажу, а працівник розраховується за неї за рахунок раніше виданої матдопомоги.

2. Єдиноподатник придбаває путівку у сторонньої організації від імені працівника за його дорученням і за його рахунок, попередньо надавши працівнику на суму вартості путівки матдопомогу.

Купівля-продаж путівки

. Перший варіант оздоровлення працівника передбачає такий порядок дій:

1) єдиноподатник придбаває путівку у сторонньої організації. Якщо він є платником єдиного податку за ставкою 6%, він має право відобразити податковий кредит з ПДВ у складі вартості путівки;

2) на суму вартості путівки єдиноподатник видає працівнику матдопомогу. Тут слід звернути увагу на особливості оподаткування такої виплати.

Матдопомога

, видана працівнику разово на підставі його заяви (наприклад, за сімейних обставин), має разовий характер і згідно з п. 3.31 Інструкції № 5 до фонду оплати праці не включається. Із суми такої матдопомоги внески до соцфондів, у тому числі Пенсійного фонду, ні «зверху», ні «знизу» не справляються.

У частині обкладення податком з доходів зауважимо, що власне в

Законі про податок з доходів матдопомога в окрему виплату не виділяється і прирівнюється або до цільової, або до нецільової благодійної допомоги.

У нашому випадку матдопомога має нецільовий характер. Згідно з

п.п. 9.7.3 Закону про податок з доходів така допомога за наявності у працівника права на податкову соціальну пільгу (ПСП) у певній сумі (у 2008 році — 890 грн.) податком з доходів не обкладається. Сума, що перевищує 890 грн., обкладається податком з доходів за ставкою 15 % без використання натурального коефіцієнта.

Якщо у працівника немає права на ПСП, із усієї суми матдопомоги утримується податок з доходів за ставкою 15 % без застосування натурального коефіцієнта.

Зауважимо, що в

Податковому розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковувана матдопомога (890 грн., якщо є право на ПСП) відображається з ознакою доходу «14», а оподатковувана — «17».

Для видачі працівнику матдопомоги потрібно, щоб такий працівник написав

заяву з проханням про її надання. Крім того, бажано оформити наказ (розпорядження) керівника підприємства про видачу такій матдопомоги працівнику. Зауважимо, що в заяві працівника та наказі керівника необхідно зазначити, що надається саме нецільова благодійна допомога. Інакше надану виплату може бути розцінено як компенсаційну чи іншу заохочувальну виплату, яка, по суті, буде заробітною платою, що в цій ситуації неприпустимо;

3) працівник, отримавши матдопомогу, фактично повертає її назад, тобто купує путівку в свого роботодавця. Для єдиноподатника — юридичної особи при перепродажу путівки працівнику виникає об’єкт обкладення єдиним податком — дохід, отриманий від реалізації товарів, тому на суму вартості путівки слід нарахувати єдиний податок. Якщо єдиноподатник застосовує ставку 6 %, йому слід не забути відобразити податкові зобов’язання з ПДВ у складі вартості путівки, виходячи із звичайних цін.

Зауважимо також, що при внесенні працівником грошей до каси може виникнути питання про необхідність застосування підприємством-єдиноподатником реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Тут звернемо увагу, що путівка є не товаром, а послугою*, тому, визначаючи необхідність застосування РРО при проведенні грошових розрахунків за неї через касу підприємства, слід керуватися

п. 1 ст. 9 Закону про РРО, згідно з яким РРО не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку.

* Див. докладніше статтю «Турдіяльність» // «БТ», 2008, № 32, с.  35.

Отже, підприємству-єдиноподатнику, якщо воно не є підприємством торгівлі та/або громадського харчування, при

продажу путівки працівникам через касу з оформленням прибуткових касових ордерів РРО можна не застосовувати**. Якщо підприємство працює у сфері торгівлі та/або громадського харчування, то розрахунки за путівку слід провадити шляхом унесення готівки на поточний рахунок підприємства через касу банку.

** Докладніше про порядок застосування РРО підприємствами, що надають послуги, див. статтю «РРО та послуги: застосовувати чи не застосовувати» // «БТ», 2008, № 13, с. 10.

Недоліком перепродажу підприємством-єдиноподатником путівки працівнику є те, що вартість путівки включатиметься до обсягу виручки від реалізації продукції. А це, по-перше, спричинить необхідність сплати єдиного податку, а по-друге, виручка, отримана від продажу путівки, ураховуватиметься в загальному обсязі виручки від продажу товарів (робіт, послуг) при порівнянні з граничним обсягом річної виручки (1 млн грн.).

Приклад 1.

Для оздоровлення працівника відділу збуту підприємство-єдиноподатник, що сплачує єдиний податок за ставкою 6 %, придбало у турфірми путівку вартістю 3600 грн., у тому числі ПДВ — 570 грн. Працівнику для придбання путівки у підприємства було видано матдопомогу (за сімейних обставин) у сумі 4300 грн. Права на ПСП у працівника немає.

 

Таблиця 1

Зміст господарської операції

кореспондуючі рахунки

сума, грн.

дебет

кредит

1. Перераховано передоплату за путівку

371

311

3600

2. На підставі податкової накладної відображено право на податковий кредит з ПДВ, сплачений у складі вартості за путівку

641/ПДВ

644

570

3. Оприбутковано путівку

331

631

3600

4. Віднесено до податкового кредиту ПДВ, сплачений у складі вартості за путівку

644

631

570

5. Відображено залік заборгованості

631

371

3600

6. Нараховано дохід працівнику у вигляді нецільової благодійної допомоги (3600 х 1,176471)

93

663(685)

4300

7. Утримано ПДФО

663(685)

641/ПДФО

645

8. ПДФО перераховано до бюджету

641/ПДФО

311

645

9. Нецільову благодійну допомогу видано працівнику

663(685)

301

3655

10. Відображено дохід від реалізації путівки

377

703

3600

11. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

703

641/ПДВ

600

12. Видано путівку працівнику

903

331

3600

13. Оплачено путівку працівником на поточний рахунок через касу банку

311*

377

3600

* Сума включається до бази обкладення єдиним податком.

 

Путівка за дорученням

. Другий спосіб оформлення відносин із працівником найвигідніший для єдиноподатника, оскільки він путівку не придбаває і не перепродає. Тому не буде об’єкта для обкладення єдиним податком.

При такому варіанті оформлення відносин між підприємством-єдиноподатником і працівником укладається договір доручення на купівлю підприємством у сторонньої особи путівки на ім’я працівника. Слід урахувати, що згідно з

ч. 1 ст. 1002 ЦКУ повірений (у нашому випадку — підприємство) має право на плату за виконання свого зобов’язання за договором доручення, якщо інше не встановлено договором або законом. У зв’язку з цим у договорі отримання бажано зазначити, що доручення виконується на безоплатній основі. Путівка придбаватиметься за рахунок виданої працівнику матдопомоги, яка після виплати йому на руки знову вноситься ним на рахунок підприємства (або до каси) для забезпечення повіреного грошовими коштами на купівлю путівки.

У всіх документах одержувачем путівки буде працівник підприємства. Відповідно в бухобліку відображатимуться лише нарахування і видача матдопомоги працівнику, а також рух путівки в позабалансовому обліку в порядку, передбаченому для посередницьких договорів. Що стосується податку з доходів і соцвнесків при виплаті матдопомоги, то порядок їх оподаткування аналогічний розглянутому вище випадку.

Якщо підприємство сплачує єдиний податок за ставкою 6 % (тобто є платником ПДВ), то йому необхідно дотримуватись вимог

п. 4.7 Закону про ПДВ, що регулює оподаткування посередницьких договорів у частині виникнення права на податковий кредит і податкових зобов’язань з ПДВ. Зауважимо, що існує ще один варіант надання працівнику путівки: видача її працівнику як матдопомоги в натуральній формі. Його ми розглянемо в «подарункових» способах оздоровлення працівника

 

Путівка як подарунок

Цей варіант для єдиноподатника цікавий тим, що він лише купує путівку і не перепродає її, тому

податкових наслідків для нього з єдиного податку не буде. Однак відразу зауважимо, що цей варіант буде вигідним для платників єдиного податку за ставкою 10 %. Для платників єдиного податку за ставкою 6% таке оформлення путівки призведе до виникнення неперекритих податкових зобов’язань з ПДВ (виходячи зі звичайних цін).

Зауважимо, що подарувати путівку можна двома способами:

1) оформити надання нецільової благодійної допомоги в натуральній формі (у вигляді путівки) на оздоровлення;

2) за договором дарування.

У першому випадку, як уже зазначалося, працівник підприємства-єдиноподатника пише

заяву з проханням про надання нецільової благодійної допомоги. І на підставі цієї заяви видається наказ керівника підприємства про безоплатне надання путівки у вигляді нецільової благодійної допомоги.

У плані внесків до соцфондів як «зверху», так і «знизу» такий подарунок оподатковується аналогічно раніше розглянутому випадку, коли путівка перепродається працівнику за рахунок раніше виданої матдопомоги (тобто об’єкт для обкладення соцвнесками відсутній).

Що стосується податку з доходів, то тут слід ураховувати, що подарунок (путівка) під нецільову благодійну допомогу видається в натуральній формі. Тому його вартість, що перевищує 890 грн. (або вся вартість за відсутності у працівника права на застосування ПСП), включається до оподатковуваного доходу працівника

з урахуванням натурального коефіцієнта 1,176471.

Приклад 2.

Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 % вирішило подарувати своєму працівнику путівку вартістю 3600 грн., попередньо оформивши операцію надання нецільової благодійної допомоги.

Розрахуємо оподатковуваний дохід: 3600 х 1,176471 = 4235,29 грн.

Сума податку з доходів: 4235,29 х 15 % = 635,29 грн.

 

Таблиця 2

Зміст господарської операції

кореспондуючі рахунки

сума, грн.

дебет

кредит

1. Перераховано передоплату за путівку

371

311

3600

2. Оприбутковано путівку

331

631

3600

3. Відображено залік заборгованості

631

371

3600

4. Видано путівку працівнику*

663 (385)

331

3600

5. Нараховано дохід працівнику у вигляді вартості подарунка

949

663 (685)

4235,29

6. Утримано ПДФО

663 (385)

641/ПДФО

635,29

7. Сплачено ПДФО**

641/ПДФО

311

635,29

* Якби підприємство було платником ПДВ (сплачувало єдиний податок за ставкою 6 %), то при видачі працівнику путівки необхідно було б нарахувати ПДВ у сумі 600 грн., що в бухгалтерському обліку відображалося б так: Дт 949 — Кт 641/ПДВ.

** Як випливає з п.п. 8.1.4 Закону про податок з доходів, ПДФО сплачується до бюджету протягом банківського дня за днем видачі путівки.

 

Другий «подарунковий» варіант надання працівнику путівки — це особливий вид цивільно-правових відносин, що регулюється

договором дарування.

Передачу працівнику особистих речей (у тому числі й путівки) може бути оформлено тільки

актом приймання-передачі (накладною на відпуск).

У цьому випадку у працівника виникає дохід у вигляді додаткового блага від роботодавця. Згідно з

абз. «е» п.п. 4.2.9 Закону про податок з доходів вартість такого подарунка — путівки включається до оподатковуваного доходу працівника із застосуванням натурального коефіцієнта 1,176471 і не впливає на дохід працівника для визначення права на застосування ПСП.

Крім того, вартість такого подарунка не включається до фонду оплати праці, а отже, не обкладається внесками до соцфондів (у тому числі Пенсійного фонду).

У формі № 1ДФ ця виплата відображається з ознакою доходу

«09».

Найнеприємнішим моментом при цьому варіанті для єдиноподатників за ставкою 6 % є виникнення об’єкта для обкладення ПДВ на підставі

п. 4.2 Закону про ПДВ, оскільки йдеться про подарунок у вигляді путівки.

На цьому закінчуємо розгляд можливих варіантів придбання путівок для працівників підприємства-єдиноподатника. Здавалося б, така нескладна операція, як видача путівки працівнику безоплатно або з частковою оплатою, для єдиноподатника стає, по суті, серйозною проблемою. Небезпека визнання цієї операції бартером призводить до необхідності застосування різних схем, які ми запропонували вам у цій статті, щоб уникнути навіть натяку на факт взаємозаліку. Сподіваємося, що у вашій роботі ці поради стануть у пригоді. А на закінчення наведемо таблицю, в якій узагальнимо всі способи надання підприємством-єдиноподатником путівок своїм працівникам та їх результати.

 

Таблиця 3

Варіанти надання путівок підприємством-єдиноподатником

Видача путівки

Видача матдопомоги

ЄП

ПДВ (для платників ЄП за ставкою 6 %)

право на ПСП

ПДФО

ознака доходу у формі № 1ДФ

ФОП

соцфонди

ПК

ПЗ

1. Єдиноподатник перепродає путівку працівнику, попередньо надавши на суму вартості путівки матдопомогу

+ (у момент оплати працівником отриманої як матдопомога путівки)

+ (у момент придбання путівки у сторонньої організації)

+ (у момент продажу путівки працівнику)

+
 (з усієї суми матдопомоги)

«17»

+

-
 (у межах неоподаткованої матдопомоги — 890 грн.)

«14»

 

 

+
(із суми оподаткованої матдопомоги)

«17»

 

 

2. Єдиноподатник придбаває путівку у сторонній організації за дорученням працівника, попередньо видавши йому матдопомогу

-

-

-

Аналогічно першому випадку

-

-

3. Єдиноподатник надає працівнику нецільову благодійну допомогу в натуральній формі

-

-

+ (у момент передачі путівки працівнику)

-

+
(із усієї суми матдопомоги з урахуванням натурального коефіцієнта 1,176471)

«17»

-

-

+

-
 (у межах неоподаткованої матдопомоги — 890 грн.)

«14»

-

-

+
(із суми оподаткованій матдопомоги з урахуванням натурального коефіцієнта 1,176471)

«17»

-

-

4. Єдиноподатник дарує працівнику путівку за договором дарування

-

-

Не має значення

+
 (із урахуванням натурального коефіцієнта 1,176471)

«09»

-

-

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі