Теми статей
Обрати теми

Як правильно організувати облік виручки підприємцю-єдиноподатнику при продажу квитків на екскурсії?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як правильно організувати облік виручки підприємцю-єдиноподатнику при продажу квитків на екскурсії?

 

Приватний підприємець працює на єдиному податку, займається послугами з організації подорожей. Облік квитків ведеться за кількістю проданих. РРО при продажу квитків не застосовує. Представники податкових органів при перевірці почали вимагати від підприємця Звіт про продані квитки за номерами, посилаючись на те, що підприємець має виконувати вимоги ст. 3 Закону про РРО. Чи повинен підприємець вести облік квитків за номерами і складати такі звіти?

(м. Харків)

 

Відразу зауважимо, що вимоги податківців неправомірні.

Згідно з

ч. 6 ст. 9 Закону про РРО* підприємці на єдиному податку, які не торгують підакцизними товарами, при готівкових розрахунках можуть не використовувати ні РРО, ні розрахункові квитанції (РК) з книгами обліку розрахункових операцій (КОРО). Оскільки в нашому випадку підприємець перебуває на єдиному податку і підакцизними товарами не торгує, він не зобов’язаний проводити виручку за квитки через РРО з видачею покупцю чека. Більше того, він не зобов’язаний виконувати й інші вимоги Закону про РРО, зокрема ст. 3 цього Закону. Крім того, зауважимо, що у ст. 3 ми взагалі не знайдемо норми, яка б містила вимогу про необхідність вести облік квитків за номерами і складати звіт про продані квитки за номерами.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Водночас облік отриманої виручки підприємець має вести з дотриманням вимог

Положення № 637**. Згідно з Положенням № 637 уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день отримання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися, зокрема відображатися у Книзі ф. № 10 підприємця. Якщо підприємець щодня всю виручку, отриману від продажу квитків на екскурсії, записує до Книги ф. № 10, то можна говорити, що він правильно організував у себе облік готівки і не є порушником касової дисципліни. Жодних додаткових вимог до нього, зокрема вимоги вести облік проданих квитків за номерами і складати будь-який звіт про продані квитки, законодавство не висуває.

** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

 

Катерина ВОЛОДИМИРСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі