Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Якщо податкову малоцінку повернуто постачальнику

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Якщо податкову малоцінку повернуто постачальнику

 

У січні 2008 року нашим підприємством придбано матеріальні цінності для використання їх у господарській діяльності (вартістю до 1000 грн.). У зв’язку з непридатністю для подальшої експлуатації їх було повернуто постачальнику. Просимо дати роз’яснення щодо податкових наслідків цієї операції з податку на прибуток.

 

Зазначимо, що облік податкової малоцінки визначається на підставі

п. 8.2 та п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

Так, згідно з

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток витрати на придбання будь-яких матеріальних цінностей, вартість яких не перевищує 1000 гривень, що призначені для використання у господарській діяльності платника податку, включаються до складу валових витрат платника податку в загальному порядку та враховуються для цілей застосування пункту 5.9 цього Закону. Отже, при купівлі матеріальних цінностей їхня вартість включається до валових витрат.

Відповідно до

п. 5.9 Закону про податок на прибуток платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, що підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів (далі — запасів) на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат згідно з цим Законом (за винятком тих, що отримані безкоштовно).

Слід звернути увагу, що згідно з

п. 5.10 Закону про податок на прибуток у разі коли після продажу товарів (робіт, послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів чи права власності на такі товари (результати робіт, послуг) продавцю, платник податку — продавець та платник податку — покупець здійснюють відповідний перерахунок валових доходів або валових витрат (балансової вартості основних фондів) у звітному періоді, в якому сталася така зміна суми компенсації.

Таким чином, у податковому обліку підприємства потрібно провести коригування валових витрат на дату повернення матеріальних цінностей.

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі