Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Підприємство-емітент вартість отриманого товару, унесеного до СФ, може віднести до складу ВВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Підприємство-емітент вартість отриманого товару, унесеного до СФ, може віднести до складу ВВ

 

Засновник (фізична особа) вносить до статутного фонду нашого підприємства товар. Які податкові наслідки спричинює ця операція для підприємства-емітента? Зокрема, чи має воно право на валові витрати при отриманні товару як внеску до статутного фонду?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п.п. 1.28.2 Закону про податок на прибуток під прямою інвестицією розуміється господарська операція із внесення коштів або майна до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права, емітовані такою юридичною особою. Згідно зі ст. 139 ГКУ під майном розуміють сукупність речей та інших цінностей (включаючи нематеріальні активи), що мають вартісне визначення, виробляються або використовуються в діяльності суб’єктів господарювання та відображаються в їх балансі. При цьому такі майнові цінності належать до основних фондів, оборотних коштів, грошових коштів, товарів.

Отже,

унесення товару засновником до статутного фонду підприємства-емітента в обмін на корпоративні права є прямою інвестицією.

Вартість же майна, отриманого підприємством у вигляді прямої інвестиції в емітовані ним корпоративні права, не включається до складу його валових доходів (

п.п. 4.2.5 Закону про податок на прибуток). А ось чи має при цьому підприємство-емітент право включати вартість отриманих до статутного фонду товарів до складу валових витрат? Давайте розберемося.

Згідно з

п. 5.1 Закону про податок на прибуток під валовими витратами розуміється сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній чи нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), що придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності. У нашому випадку як компенсацію вартості товарів, отриманих у вигляді внеску до статутного фонду, було передано корпоративні права. Отже, підприємство-емітент має право вартість товару, отриманого до статутного фонду для ведення господарської діяльності, включити до складу валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток.

Справедливості заради зауважимо, що податківці дотримуються іншої точки зору, свідченням цього є публікація в

журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 40. Вони вважають, що «операція із внесення ТМЦ до статутного фонду платника податку є прямою інвестицією, а не придбанням таких ТМЦ, тому платник податку — емітент не включає вартість отриманих ТМЦ до складу валових витрат».

Стосовно цього зауважимо: податківці не заперечують, що операції з отримання до статутного фонду основних фондів прирівнюються до придбання

(п.п. 8.4.11 Закону про податок на прибуток). Тож маємо якийсь вибірковий підхід до тієї самої господарської операції: отримання до статутного фонду основних фондів уважається операцією з придбання, а отримання ТМЦ уже не є придбанням. Погодитися з цим ми не можемо.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі