Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Витрати на організацію тренінгів для працівників можна включати до валових навіть у тому випадку, якщо їх проводить не навчальний заклад

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Витрати на організацію тренінгів для працівників можна включати до валових навіть у тому випадку,
 якщо їх проводить не навчальний заклад

 

Підприємство уклало договір з бізнес-центром на проведення занять (тренінги з менеджменту) для наших працівників. Чи можна суму оплати за ці послуги включити до валових витрат?

(м. Сімферополь)

 

Так, такі витрати можна включити до складу валових

.

На жаль, у запитанні не зазначено, як сформульовано

предмет договору між бізнес-центром і підприємством, тому розглянемо можливі варіанти.

1.

Якщо предметом договору є інформаційно-консультаційні послуги за профілем діяльності підприємства або із загальногосподарських питань, то вартість таких послуг включається до валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток. Причому до валових витрат вони потрапляють без будь-яких обмежень за сумою.

2.

Якщо предметом договору є підготовка, навчання працівників певних навичок за профілем діяльності підприємства, то тут уже слід орієнтуватися на п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток, згідно з яким до складу валових витрат включаються витрати підприємства, пов’язані з професійною підготовкою, навчанням, перепідготовкою або підвищенням кваліфікації осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах.

Раніше (до 1 січня 2006 року) у

п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток містилася вимога, що вартість таких послуг можна включити до валових витрат лише в тому випадку, якщо їх надано навчальним закладом. При цьому наявність ліцензії на надання освітніх послуг була одним зі значущих факторів при включенні таких витрат до складу валових. Тепер така вимога відсутня. Отже, якщо суб’єкти господарювання, котрі не мають статусу навчального закладу, організують і проводять різні платні курси, тренінги, то витрати на оплату таких послуг можна включити до валових витрат, оскільки вони спрямовані на підготовку, перепідготовку, навчання та підвищення кваліфікації працівників. Такі витрати включаються до валових у межах 3 % фонду оплати праці звітного періоду.

При цьому не слід забувати про обов’язкову наявність

зв’язку таких витрат із господарською діяльністю підприємства. Такі витрати пов’язані з господарською діяльністю, якщо навчання (тренінги) проводяться за профілем діяльності підприємства або загальними виробничими питаннями. У загальному випадку основним критерієм «господарності» таких витрат є те, щоб навички, здобуті учнями під час навчання, вони могли застосувати у своїй роботі на цьому підприємстві. Такого висновку можна дійти з листа ДПАУ від 20.07.2007 р. № 7913/6/17-0716.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі