Теми статей
Обрати теми

ПДВ. У Реєстрі необхідно відображати товар, придбаний у неплатника ПДВ, та послуги банку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

У Реєстрі необхідно відображати товар, придбаний у неплатника ПДВ, та послуги банку

 

Чи потрібно вносити до реєстру податкових накладних придбання товару у фізособи-підприємця без ПДВ та операції з надання послуг банку?

 

Для оподатковуваних та звільнених від оподаткування операцій складаються окремі податкові накладні (

п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ).

Відповідно до норм

Закону про ПДВ у Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних (далі — Реєстр) продавця і покупця обліковуються податкові накладні лише при здійсненні операцій, що оподатковуються або звільнені (ст. 5, ст. 11 Закону про ПДВ) від оподаткування.

Разом з тим згідно з

п. 6 Порядку № 244 у Реєстрі обліковуються операції з придбання товарів (послуг) з метою використання в господарській діяльності платника для здійснення операцій, які оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 20 % чи 0 %, звільнених від оподаткування, та тих, що не є об’єктом оподаткування, а також тих, які не призначаються для використання в господарській діяльності цього платника податку.

Придбання товару у фізособи-підприємця, який не є платником ПДВ, здійснюється без податку на додану вартість. Не виписує такий підприємець і податкові накладні.

Відповідно до

п.п. 3.2.5 Закону про ПДВ не є об’єктом оподаткування операції надання банком послуг з інкасації, розрахунково-касового обслуговування, залучення, розміщення та повернення коштів за договорами позики, депозиту, вкладу тощо. Звичайно, при наданні цих послуг банк також не може виписувати податкові накладні.

Таким чином, виходячи з вищенаведеного, згідно з

Порядком № 244 у Реєстрі повинні обліковуватися й операції, які не є об’єктом оподаткування, у тому числі з придбання товару в неплатника ПДВ, і послуги банку.

Згідно з

п. 9.8 Порядку № 244 в разі відображення в Реєстрі звільнених від оподаткування та таких, що не є об’єктом оподаткування, операцій, а також операцій з придбання в особи-неплатника, у графах 8, 10, 12 та 14 розділу 1 Реєстру робиться позначка «X».

При недотриманні норм

Порядку № 244 керівнику та іншим посадовим особам підприємства загрожує адмінштраф у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 170 грн.) за порушення порядку ведення податкового обліку (ст. 1631 КУпАП).

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі