Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Коли можна не нараховувати ПДВ на вартість товарних залишків при анулюванні реєстрації платника ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Коли можна не нараховувати ПДВ на вартість товарних залишків при анулюванні реєстрації платника ПДВ

 

Суб’єкт підприємницької діяльності є платником єдиного податку, здійснює роздрібну торгівлю непродовольчими товарами, не був платником ПДВ, а в четвертому кварталі минулого року зареєструвався. На момент реєстрації в залишку перебували товари. На даний момент суб’єкта підприємницької діяльності виключено з реєстру платників ПДВ за власним бажанням. В обліку значиться частина непроданих товарів із того залишку, коли підприємець не був платником ПДВ. Просимо надати роз’яснення, чи слід нараховувати податкові зобов’язання у момент зняття з реєстрації платника ПДВ на суму вартості залишку товарів, придбаних до набуття статусу платника ПДВ?

 

Зазначимо, що

п. 9.8 Закону про ПДВ передбачено випадки, за якими відбувається анулювання реєстрації платника ПДВ. Зокрема, одним з них є випадок, коли особа, зареєстрована як платник ПДВ, реєструється платником єдиного податку або стає суб’єктом інших спрощених систем оподаткування, які визначають особливий порядок нарахування чи сплати ПДВ, відмінний від тих, що встановлені Законом, чи звільняють таку особу від сплати ПДВ за рішенням суду або з будь-яких інших причин.

У разі анулювання реєстрації платник податку позбавляється права на нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування, але в терміни, визначені законом, є зобов’язаним погасити суму податкових зобов’язань або податкового боргу з ПДВ, що виникли до такого анулювання, за їх наявності, незалежно від того, буде така особа залишатися зареєстрованою як платник цього податку на дату сплати такої суми податку чи ні.

При анулюванні реєстрації останнім податковим періодом вважається період, який розпочинається від дня, наступного за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем такого анулювання.

Платник податку, в обліку якого на день анулювання реєстрації перебувають товарні залишки або основні фонди, стосовно яких було нараховано податковий кредит у минулих або поточному податкових періодах, зобов’язаний визнати умовний продаж таких товарів за звичайними цінами та відповідно збільшити суму своїх податкових зобов’язань за наслідками податкового періоду, протягом якого відбувається таке анулювання.

Отже, у разі

якщо за товарними залишками, які перебувають на обліку суб’єкта підприємництва на день анулювання його реєстрації як платника ПДВ у минулих або поточному податкових періодах, не нараховувався податковий кредит, то така особа має право не збільшувати податкові зобов’язання за зазначеними товарними залишками.

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі