Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Як правильно перенести податковий кредит з ПДВ на наступний звітний період

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як правильно перенести податковий кредит з ПДВ на наступний звітний період

 

До складу податкового кредиту декларації з ПДВ за липень хочемо включити лише частину ПДВ за отриманою податковою накладною, а решту ПДВ — до складу податкового кредиту декларації з ПДВ за серпень. Як у такому разі заповнити розділ I Реєстру отриманих і виданих податкових накладних? Зокрема, чи можна в Реєстрі таку податкову накладну розбити: записати її з тим самим номером, але із сумою меншою, ніж зазначено в податковій накладній у різних звітних періодах?

(м. Харків)

 

Можна, але при проведенні перевірки це може загрожувати адміністративним штрафом за неправильне ведення Реєстру отриманих і виданих податкових накладних (далі — Реєстр). Це пов’язане з тим, що

Порядком № 244 не передбачено можливість запису тієї самої податкової накладної в різних звітних періодах.

Запропонуємо свої варіанти «безштрафного» вирішення цієї проблеми.

Перший варіант

. Отриману податкову накладну повністю включити до розділу I Реєстру за липень, а до декларації з ПДВ за липень «помилково» перенести лише ту частину податку, яку ви вважаєте за необхідне включити до складу податкового кредиту.

Решту ПДВ за такою податковою накладною можна включити до складу податкового кредиту декларації з ПДВ за серпень (до колонки Б рядка 16.1 зі знаком «+»). При цьому жодного додаткового запису до Реєстру за серпень здійснювати не потрібно. Просто ми самостійно виправляємо помилку, якої припустилися в липні при перенесенні даних із Реєстру до декларації з ПДВ. Також зауважимо, що ця помилка не призведе до недоплати податку до бюджету, тому «самоштраф» у розмірі 5 % нараховувати не потрібно.

Другий варіант

. Спробуйте підібрати необхідну вам суму ПДВ за «невеликими» податковими накладними, за якими не знадобиться розбивати податок на декілька частин. Такі податкові накладні ні до Реєстру, ні до декларації за липень включати не потрібно. Вважатимемо, що в липні такі податкові накладні не потрапили до рук бухгалтера (припустимо, були в портфелі менеджера, який про них забув).

У серпні «довгоочікувані» податкові накладні все ж таки було надано бухгалтеру, який із чистою совістю включив їх до Реєстру і відобразив у декларації з ПДВ за серпень. У декларації з ПДВ такі «запізнілі» податкові накладні буде відображено в рядку 10.1.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі