Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Копії свідоцтва платника ПДВ, засвідчені податковою, слід розмістити в доступному для огляду місці

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Копії свідоцтва платника ПДВ, засвідчені податковою, слід розмістити в доступному для огляду місці

 

Підприємство делегувало право виписування податкових накладних своїй філії. Для цього в податковій інспекції було засвідчено копію свідоцтва платника ПДВ головного підприємства. Засвідчену копію свідоцтва директор філії зберігає у сейфі. Податкова інспекція при проведенні перевірки відзначила, що копію свідоцтва має бути розміщено в доступних для огляду місцях у приміщенні філії. Чи це так?

(м. Харків)

 

Дійсно, платник податків за своїм бажанням може засвідчити копії свідоцтва платника ПДВ у податковому органі. Такі копії мають ту саму юридичну силу, що й оригінал.

Копії свідоцтва про реєстрацію, засвідчені податковим органом,

має бути розміщено в доступних для огляду місцях у приміщенні платника податку та у всіх його відокремлених підрозділах. Це встановлено п. 9.7 Закону про ПДВ і п. 14.4 Положення № 79. А от правила такого розміщення і відповідальність за порушення цих правил установлюються центральним податковим органом (ДПАУ). Так зазначено у другому абзаці п. 9.7 Закону про ПДВ.

Зауважимо, що

на сьогодні ДПАУ не затвердила правила і не визначила відповідальність. Тому зауваження вашого податкового інспектора з приводу розміщення копії свідоцтва платника ПДВ на доступному для огляду місці можна сприймати лише як рекомендацію.

Але при цьому покупцю буде комфортніше придбавати товар, побачивши, що у продавця є свідоцтво платника ПДВ. Тому ви можете розмістити копії в доступних для огляду місцях. Наприклад, роздрібне підприємство таку копію може розмістити в «Куточку споживача», оптове підприємство — у відділі продажів на дошці оголошень.

Також нагадаємо, що в разі анулювання реєстрації, заміни свідоцтва чи його втрати всі засвідчені копії має бути повернено до податкового органу разом з оригіналом свідоцтва чи заявою платника податків.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі