Теми статей
Обрати теми

Податок з доходів фізичних осіб. Право на підвищений розмір ПСП «на дітей» зберігається до кінця року, в якому дитині виповнилося 18 років

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Право на підвищений розмір ПСП «на дітей» зберігається до кінця року, в якому дитині виповнилося 18 років

 

Працівниця організації, самотня матір, виховує двох неповнолітніх дітей, користується податковою соціальною пільгою по податку з доходів фізичних осіб згідно зі ст. 6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб». Одній дитині в кінці січня місяця поточного року виповнюється 18 років. Коли втрачається право на податкову соціальну пільгу на дитину, якій виповнюється 18 років?

 

Статтею 6 Закону про податок з доходів

передбачено податкові соціальні пільги. Податкова соціальна пільга встановлюється залежно від категорій платників податків у розмірах 50 %, 150 %, 200 % від мінімальної заробітної плати та застосовується до нарахованого місячного доходу платника податку у вигляді заробітної плати у разі, якщо її розмір не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму громадян для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень (у 2008 році: 633 грн. х 1,4 = 886,20 грн. 890 грн).

Згідно з

п.п. 6.1.2 Закону про податок з доходів самотня матір має право на податкову соціальну пільгу у розмірі, що дорівнює 150 % суми пільги, визначеної за правилами п.п. 6.1.1 Закону про податок з доходів (515 грн х 50 % х 150 % = 386,25 грн.), якщо місячна зарплата не перевищує 1780 (890 грн. х 2). Тоді пільга починає застосовуватися з місяця, в якому подано відповідну заяву.

У вказаному випадку дитині наприкінці січня поточного року виповнюється 18 років.

Право на застосування податкової соціальної пільги на цю дитину зберігається до кінця поточного року. Така норма застосування податкової соціальної пільги передбачена п.п. 6.4.2 Закону про податок з доходів. Крім того, законодавством передбачено, що право на отримання податкової соціальної пільги втрачається у разі позбавлення платника податку батьківських прав або якщо він відмовляється від дитини чи передає дитину на державне утримання, у тому числі до будинку маляти, будинку дитини, інтернату, дитячого будинку сімейного типу, незалежно від того, чи береться плата за таке утримання, чи ні, а також якщо дитина стає курсантом на умовах повного утримання починаючи з податкового місяця, на який припадає відповідна подія.

 

Ганна МУДРИК, старший державний податковий інспектор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі