Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Якщо вартість робіт обкладено податком на прибуток по першій події, то їх подальша оплата не обкладається єдиним податком

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Якщо вартість робіт обкладено податком на прибуток по першій події,
 то їх подальша оплата не обкладається єдиним податком

 

З II кварталу 2008 року підприємство є платником єдиного податку за ставкою 6 %. У період, коли підприємство було платником податку на прибуток, було виконано роботи, вартість яких по першій події тоді було включено до валового доходу. Оплату за такі роботи було отримано, коли підприємство вже стало платником єдиного податку. Чи потрібно з оплати робіт обчислювати єдиний податок і як правильно заповнити Книгу доходів і витрат?

(м. Київ)

Єдиний податок обчислювати не потрібно і до Книги такі кошти вносити не слід

.

Коли підприємство перебувало на загальній системі оподаткування, то за правилом першої події було відображено валовий дохід і нараховано податкове зобов’язання з ПДВ. Отже, ця операція вже підпала під оподаткування. Отримання оплати від покупця за вже виконані роботи — друга подія.

Дійсно, згідно зі

ст. 1 Указу про єдиний податок виручка, що надійшла на розрахунковий рахунок за роботи, виконані на іншій системі оподаткування, має обкладатися єдиним податком. Але тоді вийде подвійне оподаткування однієї операції.

Свого часу ДПАУ запропонувала ліберальне рішення цієї проблеми (

лист ДПАУ від 12.05.2000 р. № 6502/7/15-1317). У ньому зазначено, що з метою уникнення подвійного оподаткування підприємство, що сплатило з господарської операції необхідні податки та збори на загальній системі оподаткування, не включає до бази обкладення єдиним податком отриману суму виручки по заключній події — оплаті.

Таким чином,

при отриманні грошових коштів за роботи, виконані на загальній системі оподаткування, єдиний податок нараховувати не потрібно, якщо на загальній системі по першій події було відображено валові доходи.

 

Олег ЧЕФРАНОВ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі