Теми статей
Обрати теми

Зовнішньоекономічна діяльність. Експорт товару: основні організаційні моменти та податковий облік

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Експорт товару: основні організаційні моменти та податковий облік

 

Підприємство реалізувало іноземній фірмі товар на території України. Оплата провадиться в іноземній валюті. Чи належить така операція до експорту? Чи потрібно відкривати в банку поточний рахунок в іноземній валюті? Які наслідки податкового обліку в цій ситуації?

(м. Київ)

 

Перш за все нагадаємо, що згідно зі

ст. 1 Закону про ЗЕД під експортом розуміється продаж товару українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземним суб’єктам господарювання (у тому числі з оплатою в негрошовій формі) з вивезенням чи без вивозу цих товарів через митну територію України.

Як бачимо, при визначенні характеру операції (експорт чи ні) факт перетину митної території України не має значення. Головне, що товар продається резидентом нерезиденту. У вашому випадку реалізація товару іноземному партнеру без вивезення за межі митної території України, безсумнівно, належить до експорту товару.

У розрахунках між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту

використовується іноземна валюта. Причому такі розрахунки здійснюються тільки через уповноважені банки (ст. 7 Декрету № 15-93).

Що стосується необхідності відкриття поточного рахунка в іноземній валюті, то слід звернутися до

Інструкції № 492, з п. 5.2 якої випливає, що для здійснення розрахунків у межах чинного законодавства в готівковій та безготівковій іноземній валюті суб’єкту господарювання потрібно відкрити поточний рахунок в іноземній валюті. Зауважимо, що така необхідність підтверджується і Правилами № 200.

Звертаємо увагу, що в разі відстрочення платежу виручка від нерезидента має надійти на валютний рахунок резидента протягом 180 днів з моменту виконання останнім своїх зобов’язань щодо поставки.

У податковому обліку для відображення

валових доходів за експортними операціями діє правило першої події (п.п. 11.3.1 Закону про податок на прибуток). При цьому валові доходи перераховуються за курсом НБУ, що діятиме на дату події, яка відбулася раніше:

—або на дату зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податку в оплату товарів,

— або на дату відвантаження товарів.

У частині обкладення ПДВ слід зауважити, що в цій ситуації згідно з

п. 3.1 Закону про ПДВ об’єкт оподаткування існує, однак ставка податку становить 0 % (виняток — товари, звільнені від оподаткування згідно з п. 5.1 Закону про ПДВ). При цьому у платника залишається право на податковий кредит з ПДВ, сплачений при купівлі товару, що експортується. Крім того, платник має право на бюджетне відшкодування, але тільки за наявності відповідним чином оформленої податкової накладної.

 

Ольга КОЖУШКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі